Χρόνο με τον χρόνο το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών στην Κρήτη για τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα αυξάνεται, με το κρασί, τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και τα τοπικά τυριά να βρίσκονται πρώτα στις λίστες αγορών των αλλοδαπών τουριστών. Το γεγονός αυτό προκύπτει από την έρευνα που υλοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και συντονίστηκε από το Τμήμα Οικονομίας & Διοίκησης του Μ.Α.Ι.Χ., σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και την Ενωση Ξενοδόχων Χανίων. Οπως επισημαίνεται στην σχετική έρευνα, αλλαγές παρατηρούνται και στον τρόπο με τον οποίο οι τουρίστες επιλέγουν να ξοδέψουν τα χρήματά τους καθώς «οκτώ στους δέκα τουρίστες δαπανούν το περισσότερο μέρος του προϋπολογισμού τους στις ταβέρνες και καφετέριες και σε σούπερ μάρκετ, ενώ αντίθετα πολύ μικρό είναι το ποσοστό αυτών που ενδιαφέρονται να δαπανήσουν κάποια χρήματα για τη νυχτερινή τους διασκέδαση». Οπως διαπιστώνει η έρευνα, έδαφος κερδίζει «ο γαστρονομικός τουρισμός, ο αγρο-τουρισμός, αλλά και ο πολιτισμικός τουρισμός, όπως είναι επισκέψεις σε μουσεία, εκκλησίες και αρχαιολογικοί χώροι είναι οι επικρατέστερες εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προτιμώνται περισσότερο από τους επισκέπτες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, ενώ ο θαλάσσιος τουρισμός φαίνεται να έχει υψηλή απήχηση στους Σκανδιναβούς».
ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΧΑΝΙΑ
Οι ξένοι επισκέπτες χαρακτηρίζουν τη Δυτική Κρήτη οικογενειακό προορισμό για ξεκούραση καθώς σύμφωνα με την έρευνα «δύο στους τρεις προτιμούν να κάνουν διακοπές με την οικογένειά τους με ή χωρίς παιδιά». Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι τουρίστες διαμένουν στις γύρω περιοχές του Πλατανιά, Αγίας Μαρίνας και των Χανίων κατά μέσο όρο μεταξύ 8-9 ημέρες, ανάλογα με την εθνικότητα, ενώ συνεχίζεται η τάση μετακίνησής τους προς ξενοδοχειακά καταλύματα υψηλότερης κατηγορίας. Αναφορικά με τις μετακινήσεις τους, οι αλλοδαποί τουρίστες χρησιμοποιούν κυρίως τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με μέσο όρο χρήσης 8 ημερών, πολύ περισσότερες ημέρες σε σχέση με την περυσινή τουριστική περίοδο, ενώ με μεγάλη ικανοποίηση κάνουν χρήση των λεωφορείων και ταξί για τις διάφορες περιηγήσεις τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται στο αεροδρόμιο Χανίων «έξι στους δέκα τουρίστες έχουν ξαναεπισκεφθεί τη Δυτική Κρήτη, ενώ εννέα στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες δηλώνουν όχι μόνο ότι θα την ξαναεπισκεφθούν, αλλά θα την προτείνουν ανεπιφύλακτα σε συγγενείς και φίλους».
ΠΟΥ ΠΑΝΕ;
Μετά από κυριαρχία 5 χρόνων το Λαφονήσι δεν βρίσκεται πρώτο στη λίστα με τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους αλλοδαπούς επισκέπτες καθώς για φέτος τα πρωτεία κρατούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και μοναστήρια, ενώ σχετικά με τις άλλες παραλίες, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, οι τουρίστες προτιμούν λίγο περισσότερο τον Μπάλο από ό,τι τα Φαλάσαρνα.
ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Σύμφωνα με την έρευνα «Ο αλλοδαπός επισκέπτης αισθάνεται εξαιρετικά ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες που του προσφέρουν τα τουριστικά καταλύματα, οι χώροι εστίασης, αλλά και η συμπεριφορά των ντόπιων. Εχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του για τα μεταφορικά μέσα (λεωφορεία, ταξί), συνεχίζει όμως να νιώθει προβληματισμένος για την καθαριότητα στις παραλίες και για την κατάσταση του οδικού δικτύου και την οδική σήμανση».
ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ
Σημαντική αύξηση καταγράφεται την περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος 2016 στις αφίξεις στο αεροδρόμιο Χανίων “Δασκαλογιάννης” με το ποσοστό να είναι 8.4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με την έρευνα «Η αύξηση αυτή παρατηρείται από όλες τις κύριες εθνικότητες που επισκέπτονται τη Δυτική Κρήτη, εκτός των Δανών, οι οποίοι μειώνουν τις αφίξεις τους κατά 4%. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι Βρετανοί με ένα πολύ υψηλό ποσοστό αύξησης που φτάνει το 34%, κερδίζοντας την τρίτη θέση από τους Δανούς».
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγεται στο αεροδρόμιο Χανίων, οι τουρίστες που προτιμάνε το αεροδρόμιο Χανίων ως τελικό προορισμό για τις διακοπές τους «είναι ηλικίας κυρίως μεταξύ 25-64 ετών, υψηλού μορφωτικού, αλλά και εισοδηματικού, επιπέδου μιας και ο μέσος όρος των εισοδημάτων είναι πάνω από 60.000 ευρώ».
Η έρευνα Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Χανίων (Δασκαλογιάννης) μέχρι και το τέλος Ιουνίου, συγκεντρώνοντας 1.500 έγκυρα ερωτηματολόγια μεταφρασμένα σε 7 γλώσσες, από ερευνητές του Μ.Α.Ι.Χ. και Πολυτεχνείου Κρήτης και συγχρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης. Ομάδα συγγραφής και ανάλυσης: • Δρ Γεώργιος Μπαουράκης (διευθυντής Μ.Α.Ι.Χ.). • Γεώργιος Αγγελάκης (ερευνητής Μ.Α.Ι.Χ.). • Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης (Πολυτεχνείο Κρήτης – Audencia Nantes School of Management). • Περικλής Δράκος (Ε.Δ.Ι.Π. Πανεπιστήμιο Κρήτης). • Επικ. καθ. Γεώργιος Ατσαλάκης (Πολυτεχνείο Κρήτης).