Να… μετακομίσουν το “κακό πουλί” το μνημείο σύμβολο της ναζιστικής κατοχής στην Κρήτη θέλουν σύλλογοι Γερμανών αλεξιπτωτιστών!
Μάλιστα ήδη έχουν έλθει σε επαφή με τους Δήμους Χανίων και Πλατανιά καθώς επιθυμούν να το μεταφέρουν σε οικόπεδο που θέλουν να νοικιάσουν στην περιοχή του Πλατανιά (πιθανόν και στο Μάλεμε).
Το μνημείο στήθηκε αμέσως μετά την κατάληψη της Κρήτης στον Μακρύ Τοίχο λίγο έξω από τα Χανιά από τους Ναζί και ονομάστηκε από το λαό ως “κακό πουλί” καθώς στην κορυφή του μαζί με τη σβάστικα υπήρχε και ένας αετός που εφορμούσε (έμβλημα των αλεξιπτωτιστών). Ο αετός “καταρρίφθηκε” από κεραυνό το 2000 σε μια κακοκαιρία και από το μνημείο έχει μείνει η πέτρινη σκάλα και το πέτρινο κυρίως μνημείο.
Από τη μεριά των τοπικών φορέων υπάρχει έντονος προβληματισμός αναφορικά με τις προθέσεις των συλλόγων των Γερμανών αλεξιπτωτιστών και αυτό γιατί:
• Η Γερμανική κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση για το θέμα, καθώς ενώ διατηρεί το Γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο μνημείο.
• Οι σύλλογοι των αλεξιπτωτιστών που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του ’50 από πρώην αξιωματικούς και στρατιώτες του σώματος και σήμερα σε αυτούς μετέχουν απόγονοι τους, θεωρούνται ύποπτοι για φιλοναζισμό και σε επισκέψεις τους στην Ελλάδα κατά το παρελθόν έχουν αποδοκιμαστεί, ενώ διαμαρτυρίες γίνονται και στη Γερμανία όταν πραγματοποιούνται εκδηλώσεις.
Αντιπροσωπεία των συλλόγων συνάντησε πριν από 15 ημέρες τον δήμαρχο Χανίων Τ. Βάμβουκα. Όπως μας είπε ο κ. Βάμβουκας οι σύλλογοι ζήτησαν την έγκριση του Δήμου για τη μετακίνηση του μνημείου, με τον Δήμο να δηλώνει αναρμοδιότητα αφού το μνημείο δεν έχει καμία επίσημη έγκριση και αναγνώριση. Ανάλογο αίτημα υποβλήθηκε και στον δήμαρχο Πλατανιά κ. Μαλανδράκη με τον δήμαρχο να τους παραπέμπει στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αφού ο Δήμος δεν έχει σχέσει με ιδιωτικά μνημεία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι σύλλογοι αλεξιπτωτιστών έχουν βρει οικόπεδο κοντά στο Μάλεμε και επιθυμούν να στήσουν εκεί το μνημείο.
ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΝΑΖΙΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ
Ο κυρίως χώρος όπου βρίσκεται το μνημείο ανήκει στην οικογένεια Πασπάτη.
«Ο παππούς μου είχε την περιοχή ερχόμενος εδώ πρόσφυγας από το 1923. Τους δόθηκε τότε στα ανταλλάξιμα. Με την κατάληψη της Κρήτης οι Γερμανοί με το έτσι θέλω και χωρίς να ρωτήσουν κανένα ξεπάτωσαν το αμπέλι που είχαμε και ξεκίνησαν να κατασκευάζουν το μνημείο. Έφεραν πέτρες από τα Χανιά, από τα Νεώρια όπως έμαθα αργότερα εγώ και το έστησαν με αιχμαλώτους. Ο παππούς μου στεναχωρήθηκε πολύ αλλά πως να φέρεις αντίρρηση;» λέει ο κ. Γιώργος Πασπάτης. Ο πατέρας του κ. Γιώργου τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 ξεκίνησε μια προσπάθεια να έλθει σε επαφή με τη Γερμανική κυβέρνηση ζητώντας να αποζημιωθεί για τη ζημιά που υπέστη και να απομακρυνθεί το μνημείο. Χωρίς όμως αποτέλεσμα.
« Το 1970 ήλθε ο Σύλλογος των Αλεξιπτωτιστών από παλιούς αλεξιπτωτιστές και μας έδωσαν 120.000 δραχμές και το ενοίκιασαν μέχρι το 2000 για να μην το χαλάσουμε. Είχαμε δικτατορία,τότε και η χούντα μας είπε πάρτε ότι σας δώσουν και μην φέρετε αντίσταση γιατί δεν σας δώσουν τίποτα. Τι να κάνουμε και εμείς; Το νοικιάσαμε» λέει ο κ. Πασπάτης.
Το 2000 ένας κεραυνός ρίχνει το «κακό πουλί» και όπως λέει η σύζυγος του κ. Πασπάτη «το έριξε ο θεός για τα κακά που είχαν κάνει», και έκτοτε έγινε προσπάθεια από τους Συλλόγους των αλεξιπτωτιστών να αγοράσουν το χώρο ή να ενοικιάσουν και πάλι.
«Εμείς δεν θέλουμε λεφτά από αυτούς. Ας πάρουν το μνημείο και ας το πάνε όπου θέλουν», καταλήγει ο κ. Πασπάτης.
λολ αφηστε τους να μπλεξουν στην ελληνικη γραφειοκρατια! ο δημος θα τους στελνει στο υπεχωδε, το υπεχωδε στο κτηματολογιο, το κτηματολογιο στο παρακαταθηκων, το αυτο στη δεη, η δεη στη δεηαχ κοκ