Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ενδιαφέρον για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό

Η διαχρονική γοητεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού οδηγεί πολλούς ξένους να ανακαλύψουν τους σύγχρονους Ελληνες ποιητές και λογοτέχνες. Τη σχέση αυτή επισφραγίζουν πανεπιστημιακά τμήματα στα οποία νέοι και νέες διδάσκονται νέα ελληνικά. Οπως στην Ισπανία όπου τα τελευταία χρόνια δεκάδες Ισπανοί φοιτητές ανακάλυψαν κείμενα των Καζαντζάκη, Πρεβελάκη κ.ά.
Τα “Χανιώτικα νέα” συνάντησαν πριν από λίγες ημέρες στα Χανιά την ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων και πρόεδρο της Ισπανικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών στην Ισπανία Olga Omatos Saenz.
Η κα Olga Omatos Saenz βρέθηκε στον Αλικιανό στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα “Ο Παντελής Πρεβελάκης και η ελληνική πνευματική παράδοση”, που διοργάνωσε η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων. Στην εισήγηση που πραγματοποίησε μίλησε για το πρώτο ποίημα του Π. Πρεβελάκη με τίτλο “Στρατιώτες”, το οποίο και ο κρητικός, μόλις 19χρονος τότε, ποιητής, είχε στείλει στον φημισμένο Ισπανό διανοούμενο και καθηγητή της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνγκα Ουναμούνο.
Κι αν αφορμή για την κουβέντα μας υπήρξε η μακρινή αυτή επικοινωνία που είχε ο Πρεβελάκης με τον Ισπανό ακαδημαϊκό, στις μέρες μας η επικοινωνία μεταξύ Ισπανών που γοητεύονται από τον ελληνικό πολιτισμό και σύγχρονης Ελλάδας έχει αποκτήσει πιο στέρεες βάσεις.
«Τώρα και πολλά χρόνια υπάρχουν σε πανεπιστήμια της Ισπανίας, όπως η Βαρκελώνη, η Γρανάδα κ.α., μαθήματα νέων ελληνικών. Παράλληλα μέσα από προγράμματα Erasmus πραγματοποιούνταν ανταλλαγές φοιτητών και αρκετοί φοιτητές μας έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα», σημείωσε η κα Olga Omatos Saenz.
Τόνισε επίσης ότι σημαντικό ρόλο σε αυτή την σχέση των Ισπανών φοιτητών με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτικό παίζει η διοργάνωση συνεδρίων που κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον τους αλλά και η πλούσια δραστηριότητα που αναπτύσσει το Κέντρο  Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας  με διευθυντή τον καθηγητή Μόσχο Μορφακίδη. Ταυτόχρονα υπάρχει μια περιοδική έκδοση που αναπτύσσονται θέματα που άπτονται στον νεοελληνικό πολιτισμό δίνοντας με αυτό τον τρόπο “τροφή” στους λάτρεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.
«Η σχέση αυτή με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό καλλιεργείται με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, τα προγράμματα Erasmus έκαναν πιο ζωντανή αυτή την επικοινωνία», ανέφερε η κα Olga Omatos Saenz, ενώ επεσήμανε πως τα παιδιά που ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη Ελλάδα είναι συνήθως φοιτητές που είχαν διδαχθεί αρχαία ελληνικά.
Η ίδια είχε την ευκαιρία όλα αυτά τα χρόνια να επισκεφθεί με φοιτητές της την Ελλάδα αρκετές φορές όπου πραγματοποίησαν επισκέψεις σε αξιοθέατα των Αθηνών και άλλων περιοχών. «Αυτό που πάντα γοήτευε τους φοιτητές είναι ότι τα ελληνικά είναι μια γλώσσα τόσο παλιά αλλά και συγχρόνως ζωντανή μέχρι σήμερα», σχολίασε σχετικά, ενώ κλείνοντας την κουβέντα μας δήλωσε αισιόδοξη για το μέλλον των σπουδών νεοελληνικών στην Ισπανία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα