Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Ενδιαφέρον της Ιταλικής ΕΝΙ για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης

Μερίδιο από τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες αναμένεται να διεκδικήσει μία ακόμη πολυεθνική μετά την Total, την ExxonΜobil, τη Repsol και την Edison. Σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμη να εισέλθει στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων είναι η ιταλική ΕΝΙ. Η πολυεθνικού βεληνεκούς εταιρεία, που ανακάλυψε το περίφημο κοίτασμα Zor στην Αίγυπτο και έχει εγκατασταθεί ήδη στην Κύπρο, διευρύνει το πεδίο δράσης της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στρέφεται και προς την ελληνική αγορά, βήμα που για πολλούς ήταν απόλυτα αναμενόμενο.

Το ενδιαφέρον της ιταλικής ΕΝΙ επιβεβαιώνουν αρμόδιοι παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» και αναφέρουν, μάλιστα, ότι κινητικότητα σε αυτή την κατεύθυνση δείχνουν και άλλες πετρελαϊκές, ενόψει της έναρξης των δύο διαγωνισμών που προκάλεσαν με αιτήσεις τους για την παραχώρηση συγκεκριμένων περιοχών, η κοινοπραξία των EΛΠΕ- Total- Edison και η Energean Oil & Gas.

Η πρώτη κοινοπραξία ενδιαφέρεται για την περιοχή δυτικά της Κρήτης και νοτίως της Πελοποννήσου και η Energean για την περιοχή του Ιονίου, νοτιοδυτικά της Κέρκυρας και δυτικά της Λευκάδας. Η πρώτη περιοχή αποτελεί προέκταση της αποκαλούμενης Λεκάνης του Ηροδότου όπου έχουν εντοπιστεί τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ, ενώ η περιοχή του Ιονίου ανήκει στην ευρύτερη Περιαδριατική Ζώνη και θεωρείται ότι έχει γεωλογική συγγένεια με τις υπό έρευνα και υπό εκμετάλλευση περιοχές του Μαυροβουνίου, της Κροατίας και της Αλβανίας.

Το ενδιαφέρον της ΕΝΙ φέρεται να αφορά τη νότια περιοχή της Κρήτης και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός με την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ – Total – ΕxxonMobil που στοχεύει στην ίδια περιοχή, κάτι που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση του ελληνικού Δημοσίου στη φάση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης.

Την έναρξη των δύο νέων διαγωνισμών θα σηματοδοτήσει η δημοσίευση των σχετικών προκηρύξεων στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι διαγωνισμοί θα προχωρήσουν με τις διαδικασίες fast track που προβλέπει το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο. Σύμφωνα με αυτό, αμέσως μετά τη δημοσίευση των προκηρύξεων στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, προσφορές μπορεί να υποβάλει κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής, οι οποίες και θα αξιολογηθούν με τα κριτήρια της προκήρυξης. Σε περίπτωση που δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τρίτους, τότε το Δημόσιο θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες που προκάλεσαν τους διαγωνισμούς. Η διάρκεια της όλης διαδικασίας προβλέπεται σε 90 ημέρες.

Το σκηνικό στην εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων τίποτα δεν θυμίζει, πλέον, το 2014, όταν ολοκληρώθηκε ο μεγάλος κύκλος παραχωρήσεων των 20 συνολικά οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη με την προσέλευση μιας μόνο πολυεθνικής, της γαλλικής Total για το οικόπεδο «1» σε σύμπραξη με τα ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison, που είχε δώσει ήδη το «παρών» στην παραχώρηση της περιοχής του Πατραϊκού Κόλπου επίσης από κοινού με τα ΕΛΠΕ. Αντίθετα, προσομοιάζει όλο και περισσότερο με το σκηνικό που διαμορφώθηκε στην Κύπρο, όπου μέσα σε λίγα χρόνια πήραν θέση οι μεγαλύτερες πολυεθνικές πετρελαίου. Τι άλλαξε όμως από το 2014 και οι πολυεθνικές είδαν με άλλο μάτι την αγορά της Ελλάδας; Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) κ. Ιωάννη Μπασιά, αυτό οφείλεται στην ανακάλυψη του κοιτάσματος Zor στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. «Αυτή η ανακάλυψη έδωσε θετικά σήματα στην αγορά για την ύπαρξη ενός δεύτερου πετρελαϊκού συστήματος, όχι του κλασικού που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος, αλλά του ασβεστολιθικού, το οποίο έχει ενδείξεις ότι είναι εκτεταμένο στη Μεσόγειο. Η Δυτική Ελλάδα όπως και η περιοχή νοτίως της Κρήτης είναι μέρος αυτού του συστήματος και έτσι η πετρελαϊκή βιομηχανία στράφηκε και προς την Ελλάδα», τονίζει ο κ. Μπασιάς. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι αναμένει οι πρώτες νέες offshore και onshore γεωτρήσεις να ξεκινήσουν σε δύο χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις είναι μια γενικότερη ανησυχία των επενδυτών και εκφράστηκε και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Total, κ. Πατρίκ Πουγιάν, στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα