Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ενδείξεις κλιματικής αλλαγής και στα Χανιά

Σύγχρονες μέθοδοι άρδευσης μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση νερού έως και 30% χωρίς οικονομικό κόστος, αξιοποιώντας νέα επιστημονικά δεδομένα.

Την ίδια στιγμή, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έχει επηρεάσει και τα Χανιά καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας αλλά και του διοξειδίου του άνθρακα.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, σε εσπερίδα με θέμα: «Διαχείριση των υδατικών πόρων και κλιματική αλλαγή» που διοργάνωσε το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Υδατικών & Εδαφικών Πόρων της Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών του Τ.Ε.Ι. Κρήτης και πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Μαρκουλάκης» του ΤΕΙ στα Χανιά.
Μιλώντας στα «Χ.ν.» ο γεωπόνος – ερευνητής Κώστας Χαρτζουλάκης υπογράμμισε ότι στις μέρες μας υπάρχουν πολλές δυνατότητες εξοικονόμησης νερού οι οποίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. «Το θέμα είναι πως οι νέες τεχνικές θα εφαρμοστούν», τόνισε ο κ. Χαρτζουλάκης, ενώ αναφερόμενος στη μέθοδο της «ελλειμματικής άρδευσης» τόνισε ότι μπορεί να πετύχει εξοικονόμηση νερού έως και 30%.
«Στη συγκεκριμένη μέθοδο εφαρμόζουμε νερό στα στάδια τα οποία είναι κρίσιμα για την καλλιέργεια. Για παράδειγμα για την ελιά ένα κρίσιμο στάδιο είναι η άνθηση – καρπόδεση ή η ανάπτυξη της ετήσιας βλάστησης. Τότε λοιπόν, Μάιο – Ιούνιο χρειάζεται να ποτίσουμε σωστά την ελιά, ενώ στη συνέχεια θα σταματήσουμε για να ξεκινήσουμε ξανά μέσα Αυγούστου με Σεπτέμβριο όταν έχουμε ταχεία αύξηση του καρπού και ελαιοποίηση», εξήγησε ο κ. Χαρτζουλάκης και υπογράμμισε ότι η επίπτωση στην παραγωγή από τη μείωση του νερού σε περιόδους που δεν είναι κρίσιμες για την καλλιέργεια δεν είναι σημαντική.
Σημείωσε πάντως ότι απαραίτητος όρος για να εφαρμόσει κάποιος αυτές τις τεχνικές είναι να γνωρίζει καλά τη φυσιολογία του φυτού, ενώ ως προς το κόστος επεσήμανε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα αφού ο καλλιεργητής έχει ήδη εφαρμόσει από πριν το σύστημα άρδευσης.
Συνεχίζοντας ο κ. Χαρτζουλάκης ανέφερε ότι είναι απόλυτη ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία ως προς τη διαχείριση του νερού καθώς η κλιματική αλλαγή έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της και στα Χανιά. «Εμείς αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει είναι ότι έχουμε ένταση των ακραίων φαινομένων, υπάρχει μια τάση αύξησης της θερμοκρασίας κατά 0,2 έως 0,5 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 30 χρόνια αλλά και αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από 280 ppm το 1988 σε 370 ppm ή και 400 σε κάποιες περιοχές», τόνισε σχετικά ο κ. Χαρτζουλάκης.

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ»
«Πρέπει να δώσουμε όλοι μεγάλη έμφαση στο θέμα της εξοικονόμησης του νερού πριν στραφούμε σε δράσεις που μπορούν να υποστηρίξουν την όποια ανάπτυξη στο νησί και οι οποίες είναι αρχικά τα φράγματα, η επαναχρησιμοποίηση κ.ά.», ανέφερε σχετικά με το θέμα της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας και πρόσθεσε ότι αν επικρατήσει μια λογική εξοικονόμησης το νερό που συγκεντρώνουν ετησίως οι υπόγειοι υδροφορείς της Κρήτης μπορεί να «αντέξει» 3 έως και 5 χρόνια χωρίς να υπάρξει κάποια νέα τροφοδότηση. «Αυτό σημαίνει ότι αν φτάσουμε στο σημείο να προστατεύουμε το νερό τότε θα αντιμετωπίσουμε ελάχιστα προβλήματα μελλοντικά», ανέφερε ο κ. Λέκκας, ενώ υπογράμμισε ότι οι μεγαλύτερες καταναλώσεις παρατηρούνται στον τομέα της γεωργίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα