Τρεις Συνόδους Κορυφής φιλοξένησαν οι Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες. Τους G7, τους αρχηγούς κρατών του ΝΑΤΟ και τους ηγέτες των “27” κρατών – μελών της Ε.Ε. Και στις τρεις Συνόδους συζητήθηκαν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο τρόπος υποστήριξής της και το ενεργειακό.
Στους G7 επικράτησε το επισιτιστικό πρόβλημα, αποτέλεσμα της αύξησης της ενέργειας, λόγω του πολέμου, στο ΝΑΤΟ οι σύμμαχοι, συμμετέχοντος και του Αμερικανού Τζο Μπάιντεν, αποφάσισαν να ενισχυθεί η ετοιμότητα της συμμαχίας, κυρίως στα νοτιοανατολικά της Ευρώπης. Τα θέματα που συζητήθηκαν στην Κομισιόν ήταν η ενεργειακή κρίση και οι προτάσεις για την αντιμετώπισή της, με κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και οξυγόνου για την εξασφάλιση αποθεμάτων σ’ όλες τις χώρες εν όψει του επερχόμενου χειμώνα, κατά τον ίδιο τρόπο που έγινε με την προμήθεια εμβολίων της πανδημίας. Ειρήσθω εν παρόδω ότι η Ε.Ε. για να προμηθευθεί τις απαιτούμενες ποσότητες, πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθ’ όσον το ρωσικό αέριο είναι φθηνότερο απ’ το υγροποιημένο LNG από άλλες πηγές, κυρίως των Αμερικανών, το κόστος του οποίου ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί.
Στις αναλύσεις των θεμάτων των τριών Συνόδων, που έγιναν χωρίς κινητά και άλλου είδους συσκευών, επεκράτησε ανησυχία, κυρίως των Νατοϊκών, για το ενδεχόμενο χρήσης βιολογικών, χημικών ή πυρηνικών όπλων, γι’ αυτό πολύ λίγα ή και καθόλου δεν διέρρευσαν. Το μόνο που επιβεβαιώθηκε, είναι ότι ο Γερμανός καγκελάριος Σόλτς προτιμά ν’ απομακρύνει την Ευρώπη απ’ την εξάρτηση και χειραφέτηση των πέραν του Ατλαντικού υπονομεύσεων, οι οποίες γίνονται με το πρόσχημα της ανεμπόδιστης λειτουργίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Οι “27” συμφώνησαν για κοινή προμήθεια αερίου και για λήψη μέτρων προστασίας των καταναλωτών από την πρωτοφανή άνοδο των τιμών της ενέργειας. Ωστόσο απέφυγαν να πάρουν σαφή θέση στο να δοθεί σύντομα στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε., όπως ζήτησαν 10 ευρωπαϊκές χώρες (Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Κροατία). Για τη βελτίωση της συντονισμένης αγοράς ενεργειακών πόρων επροτάθη να ληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες από την Κομισιόν. Οι χώρες Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο και Ελλάδα ζήτησαν επιπλέον να καθοριστούν ανώτατες ενιαίες τιμές στα καύσιμα με βραχυπρόθεσμες πρωτοβουλίες επί εθνικού επιπέδου.
Δεν παρέλειψαν μερικοί εκ των “27” να ανακινήσουν το θέμα της προσωρινής επαναλειτουργίας των λιγνιτωρυχείων, απ’ τα οποία ο γαιάνθρακας χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, υπάρχουν και εξορύξεις που χρειάζονται οι βιομηχανίες για λιπάσματα, διάφορα μέταλλα, νικέλιο και κεραμοποιία. Στο θέμα τούτο, τον πρώτο λόγο έχει η Γερμανία, η οποία μετά το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων, ελέω πολιτικής Μέρκελ, έχει αρχίσει τις διαδικασίες λειτουργίας των ρυπογόνων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από γαιάνθρακα.
Αν δεν αποφασισθεί συγκροτημένος τρόπος, να ‘χουμε επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας και συγκράτηση των τιμών μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση στις αγορές, δεν μπορεί να συνεχισθεί για πάντα το φάσμα των επιδοτήσεων. Το θέμα της επαναλειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων για την Ελλάδα είναι αναγκαίο κακό, μέχρι να πεισθούν οι Έλληνες ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που είναι η λύση, να παράγεται ρεύμα από λιγνίτη, θα ανήκει στο παρελθόν.