Κύριε διευθυντά,
ούτε η χώρα μας ούτε η ΕΕ ήταν έτοιμες για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση που προέκυψε λόγω και των εξελίξεων στην Ουκρανία. Η ίδια η ΕΕ αδυνατεί να ακολουθήσει ενιαία πολιτική γραμμή όσον αφορά στην Ουκρανία λόγω των μεγάλων ενεργειακών αναπτυξιακών αποκλίσεων εντός της ΕΕ.
Η διστακτική και στρεβλωμένη ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας αποτελεί έναν σημαντικό λόγο που η χώρα μας δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση αυτή. Είναι ανάγκη πλέον να διεκδικήσουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ στραμμένη προς την υπηρέτηση των δημοσίων αναγκών και του μικρού καταναλωτή.
H κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και το κύμα ακριβείας που πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η υποστελεχωμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να αυξηθούν οι έλεγχοι στην αγορά και να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια σε βασικά αγαθά και προϊόντα. Είναι αναγκαία η τροποποίηση της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ώστε επιτέλους να καθίστανται σαφέστερα στους καταναλωτές τα κριτήρια με τα οποία διαμορφώνονται οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Είναι αναγκαία η διαμόρφωση συνθηκών διαφάνειας όσον αφορά στη διαδικασία και στα κριτήρια διαμόρφωσης και των λιανεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να υπάρχει προσβασιμότητα του μέσου καταναλωτή τα κριτήρια αυτά.
Τα κριτήρια διαμόρφωσης των λιανεμπορικών τιμών ενέργειας και οι πολυάριθμες χρεώσεις με τις οποίες διαμορφώνονται οι λογαριασμοί των καταναλωτών επίσης πρέπει να γίνουν διαφανέστερα.
Είναι απαραίτητο να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης με σκοπό τη διάχυση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και την ενεργειακή αυτονομία. Μέσω της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων παντού, με χιλιάδες φωτοβολταϊκά στις στέγες, είναι εφικτό οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μικροπαραγωγοί αλλά και οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να παράγουν μεγάλο μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν. Η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι και δίκαιη και συμμετοχική.
Οι δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης να αξιοποιηθούν ώστε οι μικροί καταναλωτές να μπορέσουν να αναπτύξουν την αυτοπαραγωγή-ιδιοκατανάλωση εκτός δικτύου αλλά και τον ενεργειακό συμψηφισμό εντός δικτύου.
Η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει ένα κύμα αύξησης των τιμών, που πλήττει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να πάει σε μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, με παράλληλη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια, ώστε να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας για χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες που περνάνε πάρα πολύ δύσκολα μέσα σ’ αυτή τη δίνη της αύξησης των τιμών.
Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην εγχώρια αγορά υπάρχουν σημαντικές στρεβλώσεις ολιγοπωλιακού χαρακτήρα. Όσο δεν αντιμετωπίζονται, τόσο διαβρώνουν το εισόδημα των πολιτών και μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Είναι ώρα για γενναίες αποφάσεις στον Τομέα της Ενέργειας. Η κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της και είναι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα οδηγούν στη λύση των προπεριγραφέντων θεμάτων.
Ντερμανάκης Νικόλαος
Τομέας Ανάπτυξης
του Κινήματος Αλλαγής
Κύριε Ντερμανάκη, γνωρίζετε μήπως πόσα χρήματα δαπανά η Ελλάδα κάθε χρόνο γιά εισαγωγή ενέργειας;
Και αν δαπανά π.χ δέκα δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο που τα βρίσκει;
Κάτι ακόμα, θεωρείται σωστό η Ελλάδα,μιά υπερχρεωμένη χώρα, να υπονομεύει το μέλλον των παιδιών της μη αξιοποιώντας τα δικά της αποθέματα ενέργειας;
Πραγματικά σας ερωτώ ποιά είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ σε θέματα ενέργειας;
Αυτή που περιγράφετε παραπάνω, η αυτή που υποστηρίζει ο κύριος Μανιάτης;
Ελπίζω να απαντήσετε!