Από το 2012 οπότε και υπήρξε η άρση στο μονοπώλιο της ΔΕΗ, μία νέα αγορά που απευθυνόταν στους πολίτες δημιουργήθηκε. Αυτή των παρόχων ρεύματος με κύριο προϊόν τους τη διανομή και πώληση ενέργειας, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Το μάρκετινγκ, οι διαφημίσεις, οι προσφορές, κέντρισαν το ενδιαφέρον εκατοντάδων χιλιάδων με αποτέλεσμα να μεταβούν από τη ΔΕΗ σε κάποιον από τους παρόχους.
Ο καιρός περνούσε, ενίοτε κάποιοι εξέφραζαν παράπονα, εμφανίστηκαν και κάποιες περιπτώσεις παρόχων που απασχόλησαν τη δικαιοσύνη, μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα, που οι αυξήσεις στα τιμολόγια και η ανασφάλεια στους καταναλωτές, να έχει δημιουργήσει ένα πεδίο αντιπαράθεσης με τους παρόχους, το οποίο ολοένα και εντείνεται.
Πρωτίστως, οι καταναλωτές είναι σκόπιμο να γνωρίζουν πως δίπλα τους, για κάθε πρόβλημα βρίσκεται η Εθνική Ρυθμιστική Αρχή που διασφαλίζει αφενός την προστασία πολιτών καταναλωτών, αφετέρου προτάσσει τις αρχές και το δίκαιο σχετικά με την ενέργεια, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα, η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει αρκετούς παρόχους να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση ακόμη και σε σημείο 0 μηδέν. Λόγω προβλημάτων οικονομικών, οι πάροχοι ενέργειας έχουν αναγκαστεί να εφευρίσκουν πιστωτικούς δρόμους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και σύμφωνα με στοιχεία πάνω από 200 εκατομμύρια αφορούν οφειλές παρόχων προς διαχειριστές ενέργειας όπως για παράδειγμα η ΔΕΔΔΗΕ.
Αυτή η κατάσταση, έχει φέρει αρκετά προβλήματα στις σχέσεις παρόχων ενέργειας με πελάτες τους καταναλωτές. Καταγγελίες κατακλύζουν τα αρμόδια όργανα ενώ οι αποχωρήσεις από τους παρόχους ολοένα και αυξάνονται. Προσοχή λοιπόν σε κάθε νέα σύμβαση που πραγματοποιείται μεταξύ καταναλωτή και παρόχου εκτός ΔΕΗ.
Σήμερα, όλα χρειάζονται περισσότερη μελέτη και προσοχή, πριν τις τελικές υπογραφές. Οι καιροί είναι δύσκολοι οπότε δεν χρειάζονται επιπολαιότητες.