Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

Ενέργεια από υδρογόνο

Στη φάση ανάπτυξης της τεχνολογίας βρίσκεται το ερευνητικό πρόγραμμα HiPER που εκπονεί η Ευρώπη με στόχο να παράξει καθαρή ενέργεια από σύντηξη πυρήνων υδρογόνων με χρήση λέιζερ. Επικεφαλής του φιλόδοξου εγχειρήματος είναι το Τ.Ε.Ι. Κρήτης που εκπροσωπεί την Ελλάδα και παρουσίασε τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα του προγράμματος HiPER κατά τη διάρκεια του πολυθεματικού τριημέρου που ολοκληρώθηκε στο Μεγάλο Αρσενάλι.

Οπως γνωστοποίησαν οι ερευνητές του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, το πρόγραμμα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2030 με τη δημιουργία ενός πρότυπου ερευνητικού σταθμού παραγωγής ενέργειας σε κάποιο σημείο της Ευρώπης.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” o διευθυντής Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, επικεφαλής της βασικής επιστήμης του προγράμματος HiPER στην Ελλάδα και στην Ευρώπη κ. Μιχ. Ταταράκης εξήγησε πως το HiPER είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο εντάσσεται στον οδικό χάρτη ερευνητικών υποδομών της Ε.Ε. από το 2006 και αντιπροσωπεύει την προσπάθεια της Ευρώπης να πρωτοπορήσει σε θέματα παραγωγής καθαρής ενέργειας από σύντηξη πυρήνων υδρογόνων με χρήση λέιζερ.
Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα καθώς το αντίστοιχο πρόγραμμα της Αμερικής ονομάζεται NIFT (National Ignition Facility).
Το Τ.Ε.Ι. Κρήτης είναι ο επικεφαλής της βασικής επιστήμης του προγράμματος που συντονίζει τους ευρωπαίους εταίρους καθώς και ένα δίκτυο ελληνικών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων.
Μέσω του Τ.Ε.Ι. Κρήτης η Ελλάδα συμμετέχει σ’ αυτό το πρόγραμμα το οποίο, όπως επεσήμανε ο κ. Ταταράκης «έχει μεγάλη πολιτική σημασία καθώς σχετίζεται με την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Το Τ.Ε.Ι. Κρήτης βρίσκεται σ’ αυτήν την προσπάθεια, γιατί έχει διεξάγει έρευνα, η οποία είναι απαραίτητη για τη συνέχιση και την καλή λειτουργία του προγράμματος. Από την αρχή της δημιουργίας αυτού του προγράμματος και την κατάθεση της πρότασης η Ελλάδα συμμετέχει μέσω του Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Κάνουμε προσπάθειες, ώστε η γνώση αυτή που παράγεται να διαχέεται σ’ όλο τον ελλαδικό χώρο. Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήσαμε το Ελληνικό Δίκτυο HiPER (HiPER Hellas) με στόχο τη διάχυση της γνώσης και τη συμμετοχή του ελλαδικού χώρου, των ελληνικών Φορέων, Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων σε αυτό το σημαντικό πρόγραμμα».
Ερωτηθείς για το στάδιο που βρίσκεται μέχρι στιγμής το πρόγραμμα και τι έχουμε να περιμένουμε στο μέλλον ο κ. Ταταράκης απάντησε: «αυτήν τη στιγμή έχουμε τελειώσει την παρασκευαστική φάση του προγράμματος. Τώρα αρχίζει η φάση ανάπτυξης της τεχνολογίας. Το πρόγραμμα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2030, που στόχος είναι να έχουμε ένα πρότυπο ερευνητικό σταθμό παραγωγής ενέργειας σε κάποιο σημείο της Ευρώπης. Αυτές οι υποδομές γίνονται σε σημεία της Ευρώπης όπου δεν γίνονται συχνά σεισμοί έτσι ώστε να μην επηρεάζονται».
«Τα επόμενα χρόνια, τόνισε, θα συνεχίσουμε με τη φάση της ανάπτυξης τεχνολογίας που θα διαρκέσει από 5 – 10 χρόνια. Τα αποτελέσματα του αντίστοιχου προγράμματος στην Αμερική είναι ενθαρρυντικά και ενθαρρύνουν κι εμάς να συνεχίσουμε το δικό μας πρόγραμμα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με ανακοινώσεις σε επιστημονικά περιοδικά, το αμερικανικό αντίστοιχο πρόγραμμα βρίσκεται σε σημείο που υπάρχει προσπάθεια να αποδειχθεί η επίδειξη επί της αρχής, ότι η σύντηξη με χρήση λέιζερ μπορεί να παράξει καθαρή ενέργεια με όφελος, δηλαδή η παραγόμενη ενέργεια είναι παραπάνω απ’ αυτήν που βάζουμε αρχικά. Αυτήν την στιγμή έχει αποδειχθεί ότι παράγεται περισσότερη ενέργεια απ’ αυτή που απορροφάται από το καύσιμο.Οι επιστήμονες στην Αμερική είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο κι αυτό είναι προς όφελος του δικού μας ευρωπαϊκού προγράμματος “HiPER”».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα