Θέμα ημερών είναι πλέον η ενεργοποίηση του «Μεγάλου Αδελφού» της Εφορίας.
Το σύστημα στα τέλη του 2016 λειτούργησε πιλοτικά στη βάση των 1.270.000 ΑΦΜ, τα οποία προέρχονται από την ενοποίηση όλων των λιστών πιθανής φοροδιαφυγής προκειμένου να εντοπιστούν εκείνες οι περιπτώσεις που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες διάπραξης σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας.
Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής λειτουργίας δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών, ενώ από όλες αυτές τις κινήσεις εξαιρούν τα δάνεια.
Το σύστημα αυτό που είχε αποκαλύψει το Βήμα της Κυριακής εδώ και αρκετούς μήνες θα βασίζεται σε δύο δεδομένα: Στη διασύνδεση του συστήματος Taxis με τις βάσεις δεδομένων των τραπεζών καθώς επίσης και στα στοιχεία που υπάρχουν καταγεγραμμένα σε οποιαδήποτε βάση δεδομένων δημοσίων υπηρεσιών.
Ουσιαστικά ο ελεγκτής αναγράφοντας το ΑΦΜ του ελεγχόμενου προσώπου θα διαπιστώνει άμεσα μέσω σύνθετων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που θα πραγματοποιούνται μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων στις τράπεζες αν υπάρχει κάλυψη του πόθεν έσχες.
Δηλαδή αν τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος τα τελευταία χρόνια είναι ικανά για να δικαιολογήσουν το αντίστοιχο ποσό καταθέσεων που βρίσκονται στις τράπεζες.
Σε πρώτη φάση στη λίστα των καταθετών θα βρεθούν όσοι είχαν μια κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ ή καταθέσεις εντός ενός έτους που ξεπερνούσαν τις 300.000 ευρώ, την περίοδο 2000- 2012.
Πλέον, οι ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και οι εφορίες αλλά και το ΣΔΟΕ θα έχουν τη δυνατότητα σε καθημερινή βάση να διενεργούν ελέγχους σε μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων και να έχουν αποτελέσματα εντός 24ώρου.
Παράλληλα, θα διασταυρώνονται και κινήσεις που έχουν να κάνουν με αγοραπωλησίες ομολόγων, μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων κτλ.
ΠΗΓΗ: in.gr