Περαιτέρω εγγυήσεις για την διασφάλιση της «μακεδονικής ταυτότητας» έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση Ζάεφ οι οκτώ βουλευτές της σκοπιανής αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν την συνταγματική αναθεώρηση στην κρίσιμη πρώτη ψηφοφορία της Παρασκευής.
Δεν είναι σαφές πώς η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ικανοποιήσει το αίτημα των οκτώ. Η στήριξη των οκτώ μελών της αντιπολίτευσης θα είναι εκ νέου απαραίτητη στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για το Σύνταγμα, όταν ο πρωθυπουργός Ζάεφ θα χρειαστεί εκ νέου πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.
Ο κ. Ζάεφ δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση έως τώρα. Ένα σενάριο είναι ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις αναφορές σε ταυτότητα που θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του τροποποιημένου Συντάγματος, που θα πρέπει να κατατεθεί στην Βουλή εντός 15 ημερών μετά την πρώτη ψηφοφορία, δηλαδή έως την 3η Νοεμβρίου.
Σημειώνεται πως η συμφωνία των Πρεσπών δίνει μακεδονική «ιθαγένεια» στους πολίτες της γειτονικής χώρας.
Πέραν της ταυτότητας, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οκτώ βουλευτές έχουν ζητήσει με κοινή δήλωσή τους σταδιακή υιοθέτηση της νέας ονομασίας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σε εσωτερική χρήση.
Πρόκειται για όρο που ενδέχεται να έρχεται σε σύγκρουση με την συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ορίζει πως αφού τεθεί σε ισχύ οι σκοπιανές Αρχές πρέπει να φροντίσουν για την άμεση χρήση του νέου ονόματος σε όλα τα επίσημα «έγγραφα, αλληλογραφία και συναφές υλικό».
Η συμφωνία πάντως προβλέπει κάποιες μεταβατικές περιόδους για την αντικατάσταση παλαιών έγγραφων – όπως διαβατήρια – που φέρουν το σημερινό όνομα, ειδικά εάν προορίζονται αποκλειστικά για εσωτερική χρήση.
Οι οκτώ βουλευτές έχουν επίσης ζητήσει εγγυήσεις πως η συμφωνία των Πρεσπών ια ακυρωθεί εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και την έναρξη διαδικασίας συμφιλίωσης στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Ζάεφ έχει ενστερνιστεί ανοιχτά το αίτημα για συμφιλίωση, αν και έχει καταστήσει σαφές πως αυτό δεν σημαίνει αμνήστευση πολιτικών για αδικήματα.
Πηγή: Σκάι