Εγγυήσεις για σύντμηση του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης του έργου ανακατασκευής του μνημείου της Δημοτικής Αγοράς αλλά και παραμονής των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτό μετά το πέρας των εργασιών, ζητούν οι καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς. Από την πλευρά του, ο Δήμος Χανίων ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει βούληση για συνέχιση της συνεργασίας, με εξαίρεση εκείνους που δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές υποχρεώσεις τους ως ενοικιαστές, ενώ ζητά από τους καταστηματάρχες να υπάρξει καθολική συναίνεση για την εκτέλεση της ανακαίνισης.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μεταξύ του Συλλόγου Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς και του νομικού εκπροσώπους τους με τον δήμαρχο Χανίων Τ. Βάμβουκα, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γ. Ξανθουδάκη και τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου. Το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν ακόμα ο πρόεδρος του ΕΒΕ Χανίων Γ. Μαργαρώνης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Γ. Παυλάκης.
Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς Π. Κλειδαράς και ο νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου Ευτ. Μαυρογέννης, η μείωση του χρόνου ανακατασκευής του κτιρίου από τους 20 μήνες που έχει ανακοινώσει η Δημοτική Αρχή είναι ζωτικής σημασίας για τους επαγγελματίες και ζήτησαν το χρονοδιάγραμμα να κυμανθεί μεταξύ 12 και 15 μηνών και να μην «χαθούν» δύο καλοκαίρια. Πρότειναν δε να υπάρξουν διπλοβάρδιες όπως έχει γίνει και σε άλλα σημαντικά έργα.
Επίσης, υπογράμμισαν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκτέλεση των εργασιών θα ήταν καταστροφική και τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Αρχαιολογία, Δήμος Χανίων, ανάδοχος κ.ά.) και να προβλεφθούν εγγυήσεις για τους επαγγελματίες σε περίπτωση που καθυστερήσει το έργο.
Οι καταστηματάρχες έθεσαν ακόμα το ζήτημα να υπάρξει «ασφάλεια δικαίου», δηλαδή, «να μην χρησιμοποιήσει ο Δήμος το έργο σαν ευκαιρία να εκκαθαριστεί η Αγορά και να ξεκινήσει από το μηδέν». «Οι άνθρωποι χρειάζεται να ξέρουν ότι θα φύγουν και θα επιστρέψουν», σημείωσε ο κ. Μαυρογέννης και πρόσθεσε ότι θέση του Συλλόγου είναι αντί για 5 χρόνια ανανέωση των συμβάσεων που προτείνει ο Δήμος να γίνει για 6+6 χρόνια συμπεριλαμβανομένης και της ανακατασκευής.
Παράλληλα, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών ζήτησε να συμμετέχει στη διαδικασία αναθεώρησης του κανονισμού λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς αλλά και στην Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου, ενώ πρότεινε να υπάρξει συνάντηση με τη γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να διαλευκανθούν θέματα της Αρχαιολογίας που αφορούν το έργο.
Επανέλαβαν δε τη πάγια θέση τους για τμηματική εκτέλεση των εργασιών εφόσον αυτό είναι δυνατόν.
Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων κ. Βάμβουκας τόνισε ότι ο Δήμος έχει τη βούληση να μειωθεί ο χρόνος εκτέλεσης του έργου σε 18 μήνες και να μην «χαθεί» δεύτερο καλοκαίρι. Επίσης, επανέλαβε ότι ο Δήμος μπορεί να εξασφαλίσει εναλλακτικούς – προσωρινούς χώρους φιλοξενίας των καταστημάτων κοντά στη Δημοτική Αγορά για όσο διαρκούν οι εργασίες.
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι για να «τρέξει» το έργο ομαλά και να τηρηθεί το όποιο χρονοδιάγραμμα χρειάζεται να υπάρξει καθολική συμφωνία των καταστηματαρχών για την εκτέλεση των εργασιών, ενώ ξεκαθάρισε ότι για τους καταστηματάρχες που χρωστάνε ενοίκια στον Δήμο (περίπου το 1/4 του συνόλου) και δεν έχουν διάθεση να συνεργαστούν θα κινηθεί άμεσα διαδικασία έξωσης. Ο κ. Βάμβουκας τόνισε ακόμα ότι ο Δήμος εγγυάται τη χρηματοδότηση του έργου και πρόσθεσε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να εγκατασταθεί ο εργολάβος τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2017.
ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
Σημείο τριβής μεταξύ του Δήμου και του Συλλόγου Καταστηματαρχών φαίνεται να αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο θα ρυθμιστεί η συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των υφιστάμενων επαγγελματιών και του Δήμου μετά το πέρας των εργασιών. Παρότι ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι ο Δήμος δεν έχει καμία διάθεση να χρησιμοποιήσει το έργο για να εκδιώξει τους καταστηματάρχες, οι επαγγελματίες και ο νομικός τους εκπρόσωπος έδειξαν να διαφωνούν με τον τρόπο με τον οποίο φέρεται να μεθοδεύει η πλευρά του Δήμου τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Ειδικότερα, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Χανίων Μάρκος Περράκης ανέφερε ότι η συντριπτική πλειονότητα των μισθώσεων έχουν λήξει και θα πρέπει να επαναπροκηρυχθούν, γεγονός που δεν εγγυάται τη συνέχιση της συνεργασίας και συνεπάγεται την αύξηση της τιμής των μισθωμάτων. Στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ο κ. Περράκης διευκρίνισε ότι ο «Καλλικράτης» και ο Κανονισμός Δήμων και Κοινοτήτων δίνει τη δυνατότητα μετά τις αγωγές που θα υποβληθούν να υπάρξει δικαστικός συμβιβασμός έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η συνεργασία. Από την πλευρά των καταστηματαρχών πάντως εκφράστηκαν επιφυλάξεις και προτάθηκε η επίλυση των διαφορών μέσω Ειρηνοδικείου. Επίσης, ζητήθηκε να υπογραφεί πρώτα ένα μνημόνιο συνεργασίας και στη συνέχει να εξεταστούν οι νομικές διαφορές.
Τελικά αποφασίστηκε μέσα στις επόμενες ημέρες να γίνει νέα συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων Δήμου και Καταστηματαρχών ώστε να διερευνηθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, δεδομένης της κοινής βούλησης που υπάρχει για να προχωρήσει το έργο.