Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ένγκελ: “Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε ένα έθνος στη φτώχεια για μια γενιά”

Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε ένα έθνος στη φτώχεια για μια γενιά” τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λουξεμβούργιος Χριστιανο-κοινωνιστής ευρωβουλευτής Φρανκ Ένγκελ.

“Είμαι εντελώς πεπεισμένος ότι δεν μπορείτε να “πουλήσετε” με δημοκρατικό τρόπο τη λιτότητα στον πληθυσμό για μια ολόκληρη γενιά. Απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και η Ελλάδα είχε πολλή λιτότητα και ξέρει τι σημαίνει. Δεν υπάρχει προοπτική σήμερα και φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε κοινωνικά κινήματα πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων σε σχέση με αυτά που έχουμε δει” προειδοποιεί ο Φρανκ Ένγκελ, που είναι και μέλος του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος.

Ερωτηθείς αν η τρόικα βοήθησε τελικά την Ελλάδα να ξεπεράσει τα προβλήματά της, ο κ. Ένγκελ, που είναι και ηγετικό στέλεχος του κόμματος του υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο, τονίζει: “Υπό την έννοια ότι χωρίς όλα αυτά η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει και τα φώτα θα είχαν σβήσει, ναι η τρόικα βοήθησε. Για την ανοικοδόμηση της Ελλάδας όμως, όχι. Διότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα, περιόρισαν αυτό που είχε απομείνει από την οικονομία και δεν βλέπω ακόμη προοπτικές ανάκαμψης. Και αν συνεχιστεί το κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα, δεν βλέπω να μένει κανείς στο τέλος στη χώρα για να συνεχιστεί η ανάκαμψη, όταν θα έλθει. Άρα πρέπει να βρούμε κάτι άλλο”.

Ο Λουξεμβούργιος ευρωβουλευτής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ενίσχυση ιδιαίτερα των ακροδεξιών αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων στις επόμενες ευρωεκλογές και τονίζει: “Οι άνθρωποι αυτοί αν δεν αναχαιτιστούν θα καταστρέψουν ότι βρίσκεται γύρω μας και δεν προτείνουν κάτι άλλο για να το αντικαταστήσουν… Υπάρχουν κάποιες αυταπάτες σε ένα τμήμα του ευρωπαϊκού πληθυσμού, που πιστεύει ότι οι άνθρωποι που τους κυβερνούν, αλλά και αυτοί που κυβερνούν την Ευρώπη, δεν το κάνουν καλά και έτσι αναζητούν κάτι άλλο. Πολλοί φίλοι στη Γαλλία, μου λένε για παράδειγμα ότι ψήφισαν τη Δεξιά, μετά ψήφισαν την Αριστερά, είδαν τα ίδια πράγματα και αυτή τη φορά θα ψηφίσουν το Εθνικό Μέτωπο. Δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα γι αυτό. Προσπαθείς βέβαια να τους πείσεις ότι δεν έχει νόημα να ψηφίζεις την ακροδεξιά, αλλά δεν είναι και εύκολο”.

Η συνέντευξη του Λουξεμβούργιου ευρωβουλευτή Φρανκ Ένγκελ στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε Ένγκελ πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι πολύ κρίσιμες . Για ποιο λόγο; Τι το ξεχωριστό έχουν; Υπάρχει κάτι το ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την Ευρώπη;

-Οι εξελίξεις στην Ευρώπη είναι πάντα ενδιαφέρουσες, αλλά ο λόγος που αυτές οι ευρωεκλογές είναι διαφορετικές και έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι χωρίς αμφιβολία ότι υπάρχει μια άνοδος των αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων σε τέτοιο βαθμό που το ευρωκοινοβούλιο δεν είχε ποτέ δει στο παρελθόν. Δείτε την κατάσταση που βρισκόμαστε. Βλέπετε και εδώ γύρω μας υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν είναι χρήσιμοι για την Ευρώπη. Απλώς θέτουν ερωτήματα. Το κρίσιμο θέμα είναι ότι οι φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να συσπειρωθούν και μάλιστα με διαφορετικό τρόπο.

-Μιλώντας για τις αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις, αναφέρεστε στη λεγόμενη “μαύρη συμμαχία” της άκρας δεξιάς, την ηγέτιδα του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν και τον κ.Βίλντερς στην Ολλανδία..

-…την Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα..

-Φυσικά, την Χρυσή Αυγή.

-Ναι, υπάρχουν πολλές αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως και ο Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία, που φυσικά δεν θεωρείται εθνικιστής, αλλά είναι άχρηστος για την Ευρώπη σχεδόν σε κάθε θέμα. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί αν δεν αναχαιτιστούν θα καταστρέψουν ότι βρίσκεται γύρω μας και δεν προτείνουν κάτι άλλο για να το αντικαταστήσουν.

-Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί οι αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις ενισχύουν τη δύναμή τους;

-Πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιες αυταπάτες σε ένα τμήμα του ευρωπαϊκού πληθυσμού, που πιστεύει ότι οι άνθρωποι που τους κυβερνούν, αλλά και αυτοί που κυβερνούν την Ευρώπη, δεν το κάνουν καλά και έτσι αναζητούν κάτι άλλο. Πολλοί φίλοι στη Γαλλία μου λένε για παράδειγμα ότι ψήφισαν τη Δεξιά, μετά ψήφισαν την Αριστερά ,είδαν τα ίδια πράγματα και αυτή τη φορά θα ψηφίσουν το Εθνικό Μέτωπο. Δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα γι αυτό. Προσπαθείς βέβαια να τους πείσεις ότι δεν έχει νόημα να ψηφίζεις την ακροδεξιά, αλλά δεν είναι και εύκολο.

-Γνωρίζω ότι παρακολουθείτε στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως και πολλοί άλλοι ευρωβουλευτές. Ποιοί είναι κατά τη γνώμη σας οι αιτίες της κρίσης στην Ελλάδα; Είναι μόνο θέμα εσωτερικής διαχείρισης ή κάτι άλλο;

-Για την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές αιτίες, περιλαμβανομένης και της πολιτικής που ακολούθησε πριν τη κρίση το πολιτικό σύστημα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε σήμερα βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να εμπιστεύονται περισσότερο δυνάμεις της δεξιάς ή της αριστεράς που δεν θα ψήφιζαν δέκα χρόνια πριν. Αλλά είναι οι ίδιοι άνθρωποι που με ευχαρίστηση έπαιρναν ότι τους έδιναν στο παρελθόν η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς πιστεύω ότι σήμερα υπάρχει μια μαζική αυταπάτη σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και αυτή είναι μια διαδικασία που φοβάμαι ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστεί.

-Πιστεύετε ότι η τρόικα -το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ- βοήθησε τελικά τους Έλληνες, την Ελλάδα να ξεπεράσει τα προβλήματά της;

-Υπό την έννοια ότι χωρίς όλα αυτά η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει και τα φώτα θα είχαν σβήσει, ναι βοήθησε. Για την ανοικοδόμηση της Ελλάδας όμως, όχι. Διότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα, περιόρισαν αυτό που είχε απομείνει από την οικονομία και δεν βλέπω ακόμη προοπτικές ανάκαμψης. Και αν συνεχιστεί το κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα δεν βλέπω να μένει κανείς στο τέλος στη χώρα για να συνεχιστεί η ανάκαμψη, όταν θα έλθει. Άρα πρέπει να βρούμε κάτι άλλο…

-Ίσως το “κούρεμα” του δημοσίου χρέους;

-Αληθινά δεν βλέπω πως θα γίνει αυτό. Γιατί αν είναι στο 170-180% του ΑΕΠ ,για να γίνει βιώσιμο και να πέσει στο 120% σε μια περίοδο 10 ετών είναι κάτι που μαθηματικά έχει νόημα, αλλά όχι σε πραγματικές συνθήκες. Συνεπώς πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική λύση.

-Ποια μπορεί να είναι η εναλλακτική λύση; Με ή χωρίς λιτότητα;

-Είμαι εντελώς πεπεισμένος ότι δεν μπορείτε να “πουλήσετε” με δημοκρατικό τρόπο τη λιτότητα στον πληθυσμό για μια ολόκληρη γενιά. Απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και η Ελλάδα είχε πολλή λιτότητα και ξέρει τι σημαίνει. Δεν υπάρχει προοπτική σήμερα και φοβάμαι ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε κοινωνικά κινήματα πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων σε σχέση με αυτά που έχουμε δει. Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε ένα έθνος στη φτώχεια για μια γενιά. Δεν είναι δυνατόν.

-Θέλω να σας θέσω την τελευταία μου ερώτηση στα ελληνικά. Ξέρω ότι μιλάτε πολύ καλά Ελληνικά.

-Όχι, δεν τα μιλώ τέλεια και αυτό είναι πρόβλημα.

-Τι μήνυμα θα στέλνατε ως ένας ευρωπαίος πολιτικός στον ελληνικό λαό; Με δύο λόγια;

-Όχι. Είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση και δεν μπορώ πραγματικά να απαντήσω με δύο λόγια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα