Η περίφημη έξοδος στις αγορές αναμένεται σύμφωνα με την κυβέρνηση περί τα μέσα του 2014.
Σε όλους τους τόνους και με κάθε τρόπο επισημαίνεται αυτή η επικείμενη “επίθεση” στις αγορές, διανθιζόμενη παράλληλα από εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και υπομονή. Μαζί με αυτή την πληροφόρηση, διαρρέει από το κυβερνητικό επιτελείο και η ευρεία αισιοδοξία για τη συμπεριφορά απέναντι στη χώρα μας από τους Ευρωπαίους εταίρους, που συμμερίζονται τη μεγάλη προσπάθεια, αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που λέγονται όλα αυτά, νέος φόρος επιβάλλεται στα οικόπεδα και στα αγροτεμάχια. Πρόκειται για τον ενιαίο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΑ) που θα ισχύσει από 1/1/2014, και δόθηκε την Τετάρτη για διαβούλευση, ώστε να ψηφιστεί στη συνέχεια στη Βουλή. Ο φόρος θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλους ακινήτων και τον Φ.Α.Π. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε για πρώτη φορά την ελάχιστη φορολογία των αγροτεμαχίων, ενώ εξαιρούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γίνεται μάλιστα αναφορά στον αγροτικό κόσμο να συνεισφέρει το ελάχιστο, ώστε, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «όλοι μαζί να βγούμε από την κρίση μια ώρα αρχύτερα». Κοινώς, αγρότες ετοιμαστείτε να καταθέσετε τον οβολόν σας. Και η ιστορία έχει και συνέχεια. Βέβαια από την εν λόγω καταβολή του φόρου εξαιρούνται είτε έχουν πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση, συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι και φτωχά νοικοκυριά) με οικονομική αδυναμία. Δεν πρόκειται να πληρώσουν πολίτες που αντικειμενικά δεν μπορούν, ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Για πρώτη φορά, επίσης σύμφωνα με τον φόρο ενιαίων ακινήτων, θα φορολογηθούν τα κόμματα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα κτήρια Νοσοκομείων που αξιοποιούνται εμπορικά, τα ακίνητα και εκτάσεις επιταγμένες από το στρατό, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου. Καμία αντίρρηση σε αυτό. Πού θα βρεθούν όμως τα χρήματα για όλους τους υπόλοιπους που ναι μεν δεν είναι άνεργοι, αλλά που πολύ σύντομα με τις επιπρόσθετες φορολογίες αναμένεται να βρεθούν στην ίδια θέση; Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να απαιτήσει από ήδη πληγέντες χαράτσια και φόρους. Από την άλλη πλευρά, δεν θα μπορούσε να μην πάρει και άλλα μέτρα που όπως φαίνεται τα περνά με πλάγιο τρόπο. Έτσι και κατανόηση δείχνει στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και φόροι συνεχίζουν να μπαίνουν και οι δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα υλοποιούνται. Ολοι ευχαριστημένοι, με λίγα λόγια. Και η κυβέρνηση που δείχνει φιλολαϊκό πρόσωπο και η τρόικα που βλέπει τις πιέσεις της να αποδίδουν. Οι μόνοι που δεν είναι κερδισμένοι είναι οι πολίτες που ναι μεν δεν είναι άνεργοι, όπως είπα, αλλά πολύ σύντομα θα βρεθούν σε αυτή τη θέση.
Και αναρωτιέμαι: Το σχέδιο είναι να φτάσουν όλοι στην εξαθλίωση και να υποβαθμιστεί η ζωή και του τελευταίου Έλληνα; Να φτάσει το βαρέλι στον πάτο; Ας δούμε πως έχουν τα πράγματα με τον ενιαίο αυτό φόρο. Σε ποσοστό 50% θα είναι η έκπτωση στον φόρο για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα (7.000 + 1.000 για κάθε παιδί) και 100% απαλλαγή για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και 3 ή περισσότερα παιδιά (δηλαδή: έως 11.000).
Με λίγα λόγια: όσοι ακόμη δεν είστε άνεργοι, δεν έχετε παιδιά και έχετε ένα μέσο εισόδημα ή είστε κάτοχοι αγροτεμαχίου ή ακινήτου, αναμένεται να κατεβείτε μετά από λίγο καιρό μια ακόμη βαθμίδα. Θα το επαναλάβω: δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να φορολογήσει τις ασθενέστερα οικονομικά τάξεις για τον απλούστατο λόγο ότι είναι πλέον «εκτός συναγωνισμού». Τα επιχειρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών; Πρόκειται, όπως λένε για τον δικαιότερο φόρο καθώς υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στα εντός και στα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα, αλλά και μέσω του περιορισμού των φοροαπαλλαγών. Επίσης, είναι χαμηλότερος από τον προηγούμενο φόρο, ενώ για τους αγρότες όπου για πρώτη φορά πληρώνουν, προκύπτει ένα ελάχιστο κόστος. Είναι χαρακτηριστικό, όπως λένε από το υπουργείο, ότι το 90% των αγροτεμαχίων βρίσκεται μέσα στις 3 πρώτες ζώνες όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα. Αυτό δεν συνιστά υπερφορολόγηση των αγροτών καθώς καλούνται να καταβάλλουν έναν ελάχιστο φόρο για να μπορέσει να μειωθεί η επιβάρυνση στα αστικά ακίνητα. Και τα επιχειρήματα από το Υπουργείο κορυφώνονται: «Οι αγρότες δεν είναι μια ομάδα περιθωριοποιημένων που χρήζουν ιδιαίτερης προστατευτικής μεταχείρισης. Είναι ένας από τους πιο χρήσιμους και περήφανους κλάδους. Είναι ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα της Ελλάδας και οφείλουν όπως όλα τα υπόλοιπα κύτταρα να συνεισφέρουν στην επιβίωση και την εύρυθμη λειτουργία της χώρας μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».
Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο παρά να σχολιάσω την «έξυπνη πάσα» με την υποτιθέμενη μη περιθωριοποίηση του αγροτικού κλάδου και τον μη προστατευτισμό του στο όνομα της οικονομικά ανθεκτικής υποτίθεται αγροτιάς. Τα έσοδα θα καλύψουν καθώς φαίνεται, τις τρύπες από την προηγούμενη φορολόγηση. Δεν έχω παρά να πω πως μία μετά την άλλη οι τάξεις καλούνται να έρθουν στο ίδιο επίπεδο με όλες τις άλλες, χωρίς στο τέλος να υπάρχει πάτος στο βαρέλι.