Νέος φόρος Ακινήτων από την ελληνική κυβέρνηση. Νέοι φόροι με στόχο την είσπραξη εσόδων, που κατά την κυβέρνηση κρίνονται απαραίτητοι. Πρόκειται για τον ενιαίο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΑ) που θα ισχύσει από 1/1/2014 και δόθηκε πριν από λίγο καιρό για διαβούλευση, ώστε να ψηφιστεί στη συνέχεια στη Βουλή.
Ο νέος αυτός φόρος, που θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων και τον Φ.Α.Π. έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών σ’ όλη την χώρα και μέχρι την ψήφισή του, αναμένονται πολλές τροποποιήσεις. «Με ένα εξαμβλωματικό σχέδιο, επιβολής δύο φόρων στη συσκευασία του ενός και μάλιστα με δύο διαφορετικές ταχύτητες, που γέμισε οργή και αγανάκτηση κάθε φορολογούμενο ιδιοκτήτη αστικής περιουσίας, το πολιτικό στερέωμα θυσιάζει ανενδοίαστα τους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων της χώρας στον βωμό της «εισπραξιμότητας» της αγροτικής ψήφου», τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Για πρώτη φορά πάντως επιβάλλεται φορολογία στα οικόπεδα και στα αγροτεμάχια. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε την ελάχιστη φορολογία των αγροτεμαχίων που εξαιρούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Από την εν λόγω καταβολή του φόρου εξαιρούνται είτε έχουν πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση, συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι και φτωχά νοικοκυριά) με οικονομική αδυναμία. Δεν πρόκειται να πληρώσουν πολίτες που αντικειμενικά δεν μπορούν, ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Για πρώτη φορά, επίσης σύμφωνα με τον νέο ενιαίο φόρο ενιαίων ακινήτων, θα φορολογηθούν τα κόμματα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα κτήρια Νοσοκομείων που αξιοποιούνται εμπορικά, τα ακίνητα και εκτάσεις επιταγμένες από το στρατό, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι ανώνυμες εταιρείες του δημοσίου. Σε ποσοστό 50% θα είναι η έκπτωση στον φόρο για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα (7.000 + 1000 για κάθε παιδί) και 100% απαλλαγή για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και 3 ή περισσότερα παιδιά (δηλαδή: έως 11.000).
Με λίγα λόγια: όσοι ακόμη δεν είναι άνεργοι, δεν έχουν παιδιά και έχουν ένα μέσο εισόδημα ή είναι κάτοχοι αγροτεμαχίου ή ακινήτου, αναμένεται να πληρώσουν και μάλιστα αρκετά. Από τον νέο φόρο δεν εξαιρούνται για πρώτη φορά τα ημιτελή κτίσματα και οι κατοικίες που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί. Τα επιχειρήματα από το υπουργείο Οικονομικών; Πρόκειται, όπως λένε, για τον δικαιότερο φόρο καθώς υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στα εντός και στα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα, αλλά και μέσω του περιορισμού των φοροαπαλλαγών. Επίσης, είναι χαμηλότερος από τον προηγούμενο φόρο, λένε, ενώ για τους αγρότες που για πρώτη φορά πληρώνουν, προκύπτει ένα ελάχιστο κόστος.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως λένε από το υπουργείο, ότι το 90% των αγροτεμαχίων βρίσκεται μέσα στις 3 πρώτες ζώνες όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα. Αυτό δεν συνιστά υπερφορολόγηση των αγροτών, καθώς καλούνται να καταβάλλουν έναν ελάχιστο φόρο για να μπορέσει να μειωθεί η επιβάρυνση στα αστικά ακίνητα.
Η Δημοκρατική Αριστερά, πάντως, αναφέρει ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που δεν θα είναι ενιαίος, αλλά διπλός, θα είναι φόρος μειωμένης εισπραξιμότητας, θα αφορά κάθε ακίνητο χωριστά, θα έχει ανάπηρη προοδευτικότητα, και δεν θα προβλέπει αφορολόγητο όριο, προκειμένου να προστατευτεί η μικρή ιδιοκτησία και η πρώτη κατοικία και για την εντός σχεδίου ακίνητη περιουσία και για τα αγροτεμάχια.
Οι εξαιρέσεις για τους ανέργους και τα άτομα που είναι στα όρια της φτώχειας συνεχίζουν να αποτελούν εμπαιγμό, με τη διατήρηση του τεκμαρτού εισοδήματος, καταλήγει η ΔΗΜΑΡ στην ανακοίνωσή της. Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με θέμα, όπως αναφέρει «Ενιαίος φόρος ακινήτων. Μία νέα επιχείρηση κλοπής εισοδήματος και δήμευσης της περιουσίας των πολιτών». Ερώτηση για το ίδιο θέμα κατέθεσε και η βουλευτής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που κάνει λόγο για «κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης ενάντια στη λαϊκή οικογένεια».
Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, είναι ένας ακόμη φόρος που επιβαρύνει τον κοινωνικό ιστό της χώρας, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα, φορολογώντας έναν λαό που πλήττεται από την ανεργία και την φτώχεια. Στόχος, να πληρώνουν οι πάντες, καταβάλλοντας ακόμη και το ελάχιστο ποσό. Πώς όμως θα επανακάμψει η ελληνική κοινωνία όταν μετά τις περικοπές, επιβάλλονται και πρόσθετοι φόροι; Η κυβέρνηση υπεραμύνεται λέγοντας ότι ο φόρος αυτός είναι δίκαιος. Στην πράξη θα φανεί αν ο ελληνικός λαός μπορεί να σηκώσει ένα ακόμη βάρος μετά τις αλλεπάλληλες εντολές της τρόικα.