Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης των τραπεζών

Οπως σημειώσαμε και την Παρασκευή 20/12/13, για πρώτη φορά από την έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισαβόνας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξήγαγε θεματική συζήτηση για την άμυνα. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε σε λίγες μέρες.
Εκείνο που μας απασχολεί έντονα είναι η γενική προσέγγιση στην οποία κατέληξε το Συμβούλιο όσον αφορά τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης, ο οποίος θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της Τραπεζικής Ενωσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την οικονομική κατάσταση και την πρόοδο της εφαρμογής του Συμφώνου για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα. Το μεγάλο πρόβλημα που διακρίνουμε μέσα από τα συμπεράσματα της προεδρίας της Ενωσης, είναι ότι η Ελλάδα είναι απούσα από τις αποφάσεις. Οχι διότι ο πρωθυπουργός δεν πήρε θέσεις, αλλά όσα διαδραματίζονται εκεί αφορούν οικονομίες, που ναι μεν, έχουν πληγεί από την κρίση, αλλά το τραπεζικό τους σύστημα δουλεύει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσδιόρισε τα κύρια χαρακτηριστικά των Συμπράξεων για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα, με σκοπό την ολοκλήρωση των συζητήσεων μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο του 2014. Παρά τ’ ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι ακόμα περιορισμένη, άνιση και εύθραυστη, οι προοπτικές καθίστανται σταδιακά θετικότερες. Η διαφοροποιημένη και ευνοϊκή για την ανάπτυξη δημοσιονομική εξυγίανση, η εσωτερική αποκατάσταση της ισορροπίας και η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών παρουσιάζουν περαιτέρω βελτίωση. Η ανεργία έχει σταθεροποιηθεί, αν και σε ανεπίτρεπτα υψηλά επίπεδα. Η αποφασιστική και φιλόδοξη εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης το 2014 και το 2015.
Η φράση αυτή, είτε από τα χείλη της Μέρκελ βγαίνει, είτε από όποιου ευρωπαίου αξιωματούχου, περιέχει το ίδιο δηλητήριο. Οι “συμφωνημένες πολιτικές” είναι αυτές που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στην παρακμή και στην κακομοιριά, στην έλλειψη οράματος και πεποίθησης, στην παντελή έλλειψη τραπεζικού τομέα, απαραίτητου για τη λύση των προβλημάτων ρευστότητας και ένας παραδοσιακά κακομοίρης δημόσιος τομέας που πιστεύουν οι τοποτηρητές των μεγάλων συμφερόντων ότι φτάνουν οι ισχνοί πόροι τους για να κινηθεί η οικονομία.
Εν τούτοις, οι ευρωπαίοι εταίροι μας θεωρούν ότι τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξακολουθήσουν να ενεργούν με αποφασιστικότητα για να προάγουν την βιώσιμη ανάπτυξη, τις θέσεις απασχόλησης και την ανταγωνιστικότητα βάσει των πέντε προτεραιοτήτων που παρατίθενται στην ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης.
Και έτσι ευαγγελίζονται ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση της λειτουργίας και της ευελιξίας της ενιαίας αγοράς για προϊόντα και υπηρεσίες, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, με σκοπό την αντιμετώπιση του χρηματοπιστωτικού κατακερματισμού και την αποκατάσταση της κανονικής δανειακής ροής στην οικονομία. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στη στήριξη της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και στην καταπολέμηση της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων μέσω της πλήρους υλοποίησης της “εγγύησης για τους νέους” καθώς και στην παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων όσον αφορά τη λειτουργία των αγορών εργασίας.
Οι πολιτικές θα πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως στην:
• Ενίσχυση των φορολογικών και άλλων κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της ελάφρυνσης της φορολόγησης της εργασίας.
• Παράταση του επαγγελματικού βίου, αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, επίσπευση των ενεργών μέτρων για την αγορά εργασίας και συνέχιση του εκσυγχρονισμού των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, περιλαμβανομένης της δια βίου μάθησης και της επαγγελματικής επιμόρφωσης.
• Εξασφάλιση ότι οι εξελίξεις ως προς το κόστος εργασίας συνάδουν με την αύξηση της παραγωγικότητας.
• Αντιμετώπιση της αναντιστοιχίας των δεξιοτήτων.
• Αύξηση της κινητικότητας των εργαζομένων.
Παραμένουν σημαντικές οι πολιτικές που προάγουν την καινοτομία και οδηγούν σε αύξηση της παραγωγικότητας.

ΕφαρμογΗ του ΣυμφΩνου για την ανΑπτυξη και την απασχΟληση
Το σύμφωνο αυτό συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2012 και εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της Ε.Ε. που έχουν ως στόχο την αναθέρμανση της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της απασχόλησης και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Η εφαρμογή του Συμφώνου αποτελεί βασικό στοιχείο για την υλοποίηση των στόχων αυτών. Μολονότι έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος σε ορισμένους τομείς, θα πρέπει να εξακολουθήσουν οι προσπάθειες, ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο η δυναμική του Συμφώνου. Η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στόχο της στρατηγικής της Ε.Ε. για την προώθηση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμα υποβάλει Σχέδια Υλοποίησης των Εγγυήσεων για τη Νεολαία να το πράξουν το ταχύτερο δυνατό. Υπενθυμίζει τη δέσμευσή του να μπορέσει η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (Π.Α.Ν.) να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Ιανουάριο του 2014.
Η αποκατάσταση της κανονικής δανειακής ροής στην οικονομία και ειδικότερα στις ΜμΕ, παραμένει προτεραιότητα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την εφαρμογή της αύξησης κεφαλαίου της ΕΤΕπ που επιτρέπει στην τράπεζα να αυξήσει τον δανεισμό σε όλη την Ε.Ε. κατά 38%, δηλαδή μέχρι 62 δισ. εφέτος. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για τη στήριξη του Ομίλου ΕΤΕπ, κατά το 2013, ύψους 23,1 δισεκ. ευρώ για ΜμΕ και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ε.Ε. των 28.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Οκτωβρίου του 2013, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει το αίτημά του για τη δρομολόγηση της πρωτοβουλίας για τις ΜμΕ τον Ιανουάριο του 2014, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν οι εργασίες για την ανάπτυξη πρόσθετων μέσων για το μέλλον. Καλεί τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για τις ΜμΕ να ενημερώσουν την Επιτροπή και την ΕΤΕπ σχετικά με τις συνεισφορές τους έως το τέλος του έτους. Με βάση τα ανωτέρω, εκφράζει ικανοποίηση για τη νέα εντολή της ΕΤΕπ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο
Επενδύσεων (ΕΤαΕ) ανερχόμενη σε 4 δισεκ. ευρώ και καλεί την Επιτροπή και την ΕΤΕπ να ενισχύσουν περισσότερο τις δυνατότητες του ΕΤαΕ, αυξάνοντας τα κεφάλαιά του, με σκοπό την επίτευξη τελικής συμφωνίας μέχρι τον Μάιο του 2014.
Συμπερασματικά στο πρώτο μέρος του σημειώματος αυτού επαναλαμβάνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην τερατώδη και άνευ αντικειμένου πολυλογία που εκφράζουν οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, θωπεύοντας αισθητά τις οικονομίες που έχουν προοπτικές να βγουν από την κρίση, αλλά κεραυνώνοντας στην ουσία, τις οικονομίες προβλημάτων με πρώτο και κυρίαρχο την ελληνική οικονομία, όπως την έχουν καταντήσει πλέον ευρωπαίοι εταίροι και εθνικοί τυφλοπόντικες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα