Ενδιαφέρουσα η περίπτωση της παραίτησης Σακελλαρίδη. «Ο λόγος γι’ αυτή μου την κίνηση είναι, ότι αδυνατώ να συμβάλλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής». Αυτή είναι η κύρια αιτία, που προβάλλει ως δικαιολογία στην επιστολή παραίτησής του.
Αυτή η κίνηση καλλιέργησε κλίμα αβεβαιότητος και βαρειά σκιά έπεσε στο Μαξίμου. Πολλοί από τον ΣΥΡΙΖΑ του προσάπτουν δειλία, επειδή δεν θέλει ν’ αναλάβει ευθύνες και φεύγει από το “σκάφος”. Υπάρχουν και άλλοι τόσοι που τον χαρακτηρίζουν συνεπή, διότι δεν αντέχει την πολιτική του “ναι σε όλα”.
Οι απ’ έξω όμως, που διαβάζουν διαφορετικά τα πράγματα, λένε, πως η πράξη του στοχεύει στο χτίσιμο κάποιας δικής του πολιτικής σκηνής για το μέλλον, γιατί οσμίζεται, ότι ο δρόμος του Τσίπρα στενεύει. Υπάρχουν όμως και οι φαντασιόπληκτοι, που αποδίδουν τη παραίτηση σε κάποιο γινάτι από κακή διάθεση απέναντί του μέσα απ’ το επιτελείο του Τσίπρα, ίσως και από τον ίδιο.
Ο κ. Σακελλαρίδης έχει ενταχθεί στην ομάδα των “53” στην οποίαν άτυπος επικεφαλής είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην ομάδα συμμετέχουν νέοι οικονομολόγοι, επιφορτισμένοι να δουλέψουν πάνω σε σταθερές βάσεις για μια οικονομική πολιτική κόντρα στα μνημόνια.
Η ομάδα στήριζε τον Τσίπρα, προσέγγιζε όμως τους προεδρικούς, που αντιδρούσαν στις αποφάσεις, που λαμβάνονταν και ζητούσαν μεγαλύτερη αντιπροσώπευση των συλλογικών οργάνων. Εύλογο το ερώτημα. Αφού σε μέλη της ομάδας υπήρχε ιδεολογικό πρόβλημα, γιατί αναφύεται τώρα και δεν υπήρχε τον Αύγουστο, που ψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα του μνημονίου;
Επέλεξε, λοιπόν, να διαχωρήσει τη θέση του, διότι διαφωνούσε με την ακολουθητέα πολιτική, είναι δε πράξη πολιτικής ευθύνης, διότι παρέδωσε και την έδρα του. Απ’ τον κύκλο του κ. Σακελλαρίδη αφήνεται να εννοηθεί, ότι ήταν ένας εύσχημος τρόπος να απομακρυνθεί από την ενεργό πολιτική σ’ αυτή την τόσο δύσκολη φάση, αφού απ’ την αρχή δεν είχε πρόθεση να μπει στις λίστες των εκλόγιμων βουλευτών και τό ’κανε πιεζόμενος προς χάριν του κ. Τσίπρα με τον οποίον ήσαν και συμφοιτητές.
Ηταν σημαντικό στέλεχος από εκείνα, που μπορεί να διαφωνούν καμιά φορά. Ανεξάρτητα αν υπάρχουν άλλα κίνητρα, η πράξη του προξένησε ρωγμές και φανέρωσε την ύπαρξη προβλημάτων στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι βουλευτές είναι μουδιασμένοι και διερωτώνται: «Ψηφίσαμε το μνημόνιο και δεν παραιτήθηκε κανείς! Τι θα γίνει όταν έρθει το ασφαλιστικό, το αγροτικό, το δημοσιοϋπαλληλικό και μερικά άλλα;».
Ως κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Ιανουαρίου κλήθηκε, να υλοποιήσει τη στρατηγική του Μαξίμου. Ηταν μια όχι και τόσο εύκολη αποστολή, γιατί απ’ τη μελέτη των πεπραγμένων των προκατόχων του ανακάλυψε, ότι άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη.
Είναι δύσκολο ν’ αντέξει κανείς τους προβολείς της δημοσιότητας και τους ανακριτές των μαζικών επικοινωνιακών μέσων. Αν κάποιος αναλογισθεί, ότι ο κ. Σακελλαρίδης αποστασιοποιήθηκε από τον ανασχηματισμό του Ιουλίου και δεν επεδίωξε κανένα πόστο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, απέφευγε δε κάθε είδους εμφανίσεις σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, συμπεραίνει, ότι κάτι συνέβη στον άνθρωπο.
Επροτίμησε να φύγει μ’ αυτό τον τρόπο, αδιαφορώντας αν λοιδορηθεί για τη διαφωνία του ή για το ότι δεν υπερασπίστηκε το αποτέλεσμα του μνημονίου, που ψήφισε και αυτοαναιρέθηκε.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.