Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χανίων μέσω σχετικής ανακοίνωσης ενημερώνει ότι «με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώνει η Κυβέρνηση, λόγω του καθολικού κλεισίματος των σχολείων για 14 ημέρες, προβλέπεται να εκδίδεται άδεια ειδικού σκοπού για έναν από τους δύο γονείς, με πλήρεις αποδοχές, έως τις 10 Απριλίου. Για κάθε τέσσερις ημέρες απουσίας, μόνο η μία θα προσμετράται ως άδεια του εργαζόμενου.
Εάν ο ένας γονέας λάβει άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος δεν δικαιούται. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, με εξαίρεση περιπτώσεις που ο εργαζόμενος γονέας νοσεί ή τίθενται ζητήματα αναπηρίας.
Ο εργαζόμενος, ο οποίος τίθεται σε προληπτική «καραντίνα» διατηρεί την αξίωσή του για καταβολή του μισθού του. Τούτο δε διότι, η απουσία του αυτή δεν είναι αυθαίρετη, αλλά δικαιολογημένη, θα πρέπει δε να θεωρείται ως απουσία λόγω ασθενείας. Όπως λοιπόν και στις κοινές περιπτώσεις απουσίας λόγω ασθενείας, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει το μισθό που αναλογεί στις ημέρες απουσίας του, έτσι και εν προκειμένω θα λάβει τον αντίστοιχο μισθό.
Καταρχάς, πρέπει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση που ο εργαζόμενος απέχει αυτοβούλως από τα καθήκοντά του, χωρίς να έχει διαγνωστεί ως φορέας της νόσου, τότε η απουσία του θεωρείται αδικαιολόγητη. Σε περίπτωση όμως που ένας εργαζόμενος πράγματι προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό και διαγνωστεί με αυτόν, επιτρέπεται ο εργοδότης να ζητήσει τη μη προσέλευση του στην εργασία. Η περίπτωση βέβαια αυτή, αντιμετωπίζεται όπως και κάθε άλλη περίπτωση ασθένειας του εργαζομένου. Ως εκ τούτου, ο μισθωτός μπορεί να παραμένει στην οικία του και να λαμβάνει τον μισθό που αντιστοιχεί στις ημέρες απουσίας του.
Πιο περίπλοκη είναι η περίπτωση κατά την οποία ο εργαζόμενος δεν είχε μεν διαγνωστεί με την νόσο, υπάρχουν όμως αυξημένες πιθανότητες να είναι φορέας, λόγω επαφής του με άτομα που είχαν νοσήσει ή λόγω επιστροφής του από περιοχές που έχουν παρατηρηθεί πολλά κρούσματα. Εν προκειμένω, πρέπει να γίνει δεκτό ότι στο πλαίσιο της ευρύτερης λήψης μέτρων προς αποφυγή της διάδοσης της συγκεκριμένης ασθένειας, καθώς και του καθήκοντος προνοίας με το οποίο είναι επιφορτισμένος ο εργοδότης, έχει αυτός υποχρέωση να ζητήσει από το μισθωτό να μην προσέλθει στην εργασία του, καταβάλλοντάς του όμως τον μισθό του.
Τούτο δε διότι, ο εργοδότης οφείλει να μεριμνά για το περιβάλλον εργασίας και την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων που απασχολεί. Ο εργαζόμενος δύναται φυσικά σε αυτή την περίπτωση να εκτελέσει τα καθήκοντά του από το σπίτι, εφόσον η φύση αυτών συμβιβάζεται με τον συγκεκριμένο τρόπο παροχής εργασίας. Αντιστοίχως δε ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει στον εργαζόμενο τον μισθό του.
Εκτός των ανωτέρω, ο εργοδότης υποχρεούται να λάβει και όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας προκειμένου να προστατέψει τους εργαζόμενους του. Απαραίτητη είναι εν προκειμένω και η συνδρομή των ιατρών εργασίας, εφόσον απασχολούνται στις επιχειρήσεις.
Μεταξύ των μέτρων που απαιτούνται είναι ο αερισμός και εξαερισμός του χώρου εργασίας.
Στους χώρους εργασίας ο αέρας πρέπει να ανανεώνεται κατάλληλα, ανάλογα με τη φύση εργασίας και τη σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεσή της (καθιστική εργασία, ελαφρά).
Παράλληλα ο εργοδότης υποχρεούται να εξασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας και να λαμβάνει μέτρα που να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των τρίτων.
Επίσης ο εργοδότης οφείλει να συντηρεί τους τόπους εργασίας και να μεριμνά για την κατά το δυνατό άμεση αποκατάσταση των ελλείψεων, που έχουν σχέση με την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.
Αν από τις ελλείψεις αυτές προκαλείται άμεσος και σοβαρός κίνδυνος για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, πρέπει να διακόπτεται αμέσως η εργασία, στο σημείο που εμφανίζονται οι ελλείψεις, μέχρι την αποκατάστασή τους.
Ειδικότερα, ο εργοδότης πρέπει να χορηγεί τα απαραίτητα και αναγκαία μέσα προσωπικής καθαριότητας, καθώς και του περιβάλλοντος εργασίας. Σε περίπτωση δε που ο εργοδότης παραλείψει να λάβει τα αναγκαία μετρά για την αποφυγή διάδοσης της ασθένειας μεταξύ των εργαζομένων τότε υπέχει ευθύνες απέναντι σε τυχόν νοσούντες εργαζομένους. Παράλληλα, και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να απέχουν από την εργασία τους δια επισχέσεως, εφόσον ο εργοδότης δεν λαμβάνει τα ως άνω αναφερόμενα μέτρα.
Ιδιαιτέρως δε ευαίσθητο θέμα είναι η περίπτωση των εγκύων εργαζομένων γυναικών, οι οποίες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απομακρύνονται προληπτικά από την εργασία τους, εφόσον υπάρχουν κρούσματα του συγκεκριμένου ιού.
Τέλος μετά την ανακοίνωση περαιτέρω προληπτικών μέτρων που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χανίων έχει ήδη αναστείλει όλες τις εκδηλώσεις, συνελεύσεις, συσκέψεις κ.ο.κ. που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στους χώρους του, με σκοπό την αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων κοινού, στο πλαίσιο των γενικότερων προληπτικών μέτρων που καλούμαστε να πάρουμε και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
Το Εργατικό Κέντρο Χανίων πέραν των ανωτέρω θα λειτουργεί κανονικά για όλα τα υπόλοιπα θέματα»