Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Ενημερώσου σωστά

τηλεόραση < τηλε- + όραση ((μεταφραστικό δάνειο) γαλλική télévision < télé- (< αρχαία ελληνική τηλε-) + vision: θέαμα, όραση)

εφημερίδα < αιτιατική -ίδα από την ελληνιστική κοινή ἐφημερίς (στρατιωτικό ημερολόγιο, λογιστικό βιβλίο) < ἐπί + ἡμέρα, (σημασιολογικό δάνειο) γαλλική journal

ραδιόφωνο < λόγιο ενδογενές δάνειο: αγγλική radiophone < radio- (< λατινική radius) + -phone (< αρχαία ελληνική φωνή)

διαδίκτυο < διά + δίκτυο ((μεταφραστικό δάνειο) αγγλική internet)

Ας ξεκινήσουμε με μια ιστορική αναδρομή των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η εξέλιξη της επικοινωνίας μας αποτελεί μέρος της ανθρώπινης εξέλιξης. Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, οι άνθρωποι είχαν ως μέσο επικοινωνίας τη φωνή. Η τυπογραφία είναι το αμέσως επόμενο βήμα της επικοινωνίας. Η οποία τοποθετείται στα τέλη του 18ου αιώνα, την εποχή του Διαφωτισμού. Ωστόσο η πρώτη εφημερίδα ο “Ταχυδρόμος της Βιέννης” του εκδότη Γεωργίου Βενδότη, κυκλοφόρησε με τρία φύλλα τον Αύγουστο του 1784. Η ραδιοφωνία άρχισε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του 1910 στις ΗΠΑ. Η πρώτη επίσημη τηλεοπτική μετάδοση πραγματοποιήθηκε το 1929 από το βρετανικό ΒΒC χρησιμοποιώντας το σύστημα Baird. Στις 12 Μαρτίου 1989, ο Τιμ Μπέρνερς-Λι πρότεινε την δημιουργία του παγκόσμιου ιστού (world wide web) www.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποσκοπούν στην μετάδοση πληροφοριών με σκοπό την ενημέρωση του κοινού. Η τηλεόραση, το διαδίκτυο, το ραδιόφωνο, η εφημερίδα και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα σε αυτά.
Η άμεση ενημέρωση δίνει σε κάθε άνθρωπο τα εφόδια που χρειάζεται για να παραμείνει ενεργός στα γεγονότα που διαδραματίζονται γύρω του. Μέγιστη σημασία έχει η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χρησιμοποιούνται ως πηγή άντλησης πληροφοριών που αφορούν σε τοπικά και διεθνή γεγονότα. Βοηθούν στη γνώση, στην ενίσχυση του διαλόγου, τη διάπλαση της προσωπικότητας και της υπευθυνότητας. Η ειδησεογραφική κάλυψη σε ενημερώνει για τις εξελίξεις προσφέροντας στους πολίτες την ευκαιρία να διαμορφώνουν άποψη για τα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά ζητήματα της κοινωνίας. Καλλιεργούν την κριτική ικανότητα, εκμηδενίζουν τις αποστάσεις, διακινούν ιδέες και ψυχαγωγούν τους πολίτες.
Ομως, οι καταστάσεις που βιώνουμε εν καιρώ ειρήνης είναι πρωτόγνωρες. Η καθημερινότητα μας άλλαξε το ίδιο και εμείς. Για να σταθούμε δυνατοί και να υπακούμε στις οδηγίες των ειδικών πρέπει να είμαστε και ψυχολογικά υγιείς. Προσπαθήστε να ενημερώνεστε μία με δύο φορές την ημέρα για τα γεγονότα. Επιλέξτε εσείς τον τρόπο ενημέρωσης σας. Να το κάνετε όμως με ψυχραιμία και να καταλαβαίνετε ό,τι ακούτε ή διαβάζετε. Αρκούν 10 με 15 λεπτά για να είστε ενήμεροι για τις εξελίξεις. Δεν κάνουμε γκάλοπ με αριθμούς ανά τον κόσμο. Πρέπει να ακούμε τις οδηγίες από τους επιστήμονες και να τις εφαρμόζουμε. Η ατομική ευθύνη οδηγεί στο συνολικό καλό.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα