Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ενημερωτική εκδήλωση για το μέλι καλοκοιμηθιάς

Την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024, στις 6.30 μ.μ.-9.00 μ.μ., στην Αίθουσα «Αριστοτέλης» του Συνεδριακού Κέντρου του Μεσογειακού Αγρονομικού Κέντρου Χανίων (ΜΑΙΧ), διοργανώνεται ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Μέλι καλοκοιμηθιάς: το μοναδικό μέλι των Χανίων», ανοιχτή στο κοινό.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «το μέλι καλοκοιμηθιάς είναι ένας τύπος μελιού που παράγεται τοπικά, μόνο σε ορισμένες περιοχές των Χανίων Κρήτης και, απ’ όσο είναι γνωστό, πουθενά αλλού στον κόσμο, λόγω της περιορισμένης εξάπλωσης του συγκεκριμένου φυτού Ballota pseudodictamnus (L.) Benth. subsp. pseudodictamnus απ’ το οποίο προέρχεται. Το μέλι καλοκοιμηθιάς είναι ανοιχτόχρωμο, αρκετά γλυκό και απαλό στη γεύση, με ελαφρύ άρωμα σε τόνους λουλουδιών φρούτων και αίσθηση δροσιάς. Κρυσταλλώνει σχετικά γρήγορα όπως τα περισσότερα μέλια νέκταρος. Όταν ‘μπει’ και το θυμάρι, τότε το χρώμα γίνεται ελαφρώς πιο σκούρο κεχριμπαρί και ο συνδυασμός γεύσης είναι μοναδικός!
Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του προγράμματος “Ταυτοποίηση και ανάδειξη των χαρακτηριστικών του μελιού ‘καλοκοιμηθιάς’ (Ballota pseudodictamnus) που παράγεται στην Π.Ε.Χανίων” (2022-2024). Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης και υλοποιείται από κοινού μεταξύ του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Ποιότητας Τροφίμων και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Μ.Α.Ι.Χ., με τη συνεργασία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων ‘’Η Μέλισσα”.
Επίτιμος καλεσμένος θα είναι ο ομότιμος καθηγητής Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κ.Ανδρέας Θρασυβούλου, ο οποίος θα δώσει ομιλία με τίτλο «Κλινικές μελέτες που τεκμηριώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού στην ανθρώπινη υγεία». Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωπονίας, Εργαστηρίου Μελισσοκομίας Α.Π.Θ., Δρ Χρυσούλα Τανανάκη, υπεύθυνη του προγράμματος για το Α.Π.Θ., θα παρουσιάσει τα «Αποτελέσματα των αναλύσεων του μελιού καλοκοιμηθιάς», για τα φυσικοχημικά, μικροσκοπικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μελιού, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Η ερευνήτρια του Μ.Α.Ι.Χ., κα. Ηλέκτρα Ρεμούνδου, τεχνολ. γεωπόνος, θα παρουσιάσει στοιχεία για το σχετικά σπάνιο φυτό της καλοκοιμηθιάς, με το επιστημονικό όνομα Ballota pseudodictamnus (L.) Benth. subsp. pseudodictamnus. Η ερευνήτρια και υπεύθυνη του προγράμματος για το Μ.Α.Ι.Χ. κα. Παναγιώτα Γώτσιου, Βιολόγος MSc, θα μιλήσει για τις «Προοπτικές προώθησης του μελιού καλοκοιμηθιάς». Μετά το πέρας των ομιλιών και θ ’ακολουθήσει συζήτηση.
Στον χώρο θα προσφέρεται κέρασμα και θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν μέλι καλοκοιμηθιάς από παραγωγούς του Ν.Χανίων.
Η είσοδος είναι ελεύθερη»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα