Η σύνδεση του αγροτοδιατροφικού τομέα με καινοτόμες εφαρμογές μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και προστιθέμενη αξία στα προϊόντα της Κρήτης. Παράλληλα, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Κρήτης παραγωγοί, επαγγελματίες αλλά και επιστήμονες μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση για καινοτόμες ιδέες που θα αναπτύξουν σχετικά με κάποιο στάδιο παραγωγής και εμπορίας του αγροτοδιατροφικό τομέα.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, σε εκδήλωση διαβούλευσης για το πρόγραμμα που διοργάνωσε χθες η Περιφέρεια στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά.
Η διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και συντονίστρια της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης Χρύσα Δασκαλάκη ανέφερε ότι έπειτα από το στάδιο της διαβούλευσης θα ακολουθήσει το στάδιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ανθρώπους του αγροτοδιατροφικού τομέα με καινοτόμες ιδέες ή και συμπράξεις με ερευνητικά προγράμματα ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν.
«Αυτό που επιδιώκουμε είναι νέες καινοτόμες προτάσεις, αν είναι δυνατόν σε συνεργασία με τα ερευνητικά μας ιδρύματα, ώστε αυτό που θα χρηματοδοτήσουμε να είναι ένα νέο προϊόν που θα προκύψει από τη συνεργασία», εξήγησε η κα Δασκαλάκη και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό μπορούν να υποστηριχθούν επιχειρήσεις οποιουδήποτε είδους και μεγέθους του αγροτοδιατροφικού τομέα αλλά και επιχειρηματίες ή και επιστήμονες που έχουν να προσφέρουν κάτι καινοτόμο στον τομέα αυτό.
Σε ό,τι αφορά το ύψος της χρηματοδότησης αυτό θα εξαρτηθεί από τον είδος της πρότασης.
«Ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι ο δεύτερος πιο δυναμικός τομέας της Κρήτης μετά τον τουρισμό και με προοπτικές να εξελιχθεί πολύ καλύτερα», τόνισε καταλήγοντας η κα Δασκαλάκη.
Η γεωπόνος στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης και αναπληρώτρια συντονίστρια του αγροτοδιατροφικού Ευγενία Στυλιανού υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η καινοτομία στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των τοπικών προϊόντων. «Από το επίπεδο των πρώτων υλών και του χωραφιού μέχρι το ράφι μπορούμε να δούμε σημεία όπου θα εντάξουμε το στοιχείο της καινοτομίας, το οποίο μπορεί να βοηθήσει από τη μείωση του κόστους παραγωγής μέχρι εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, την ιχνηλασιμότητατητα, τα logistics κ.ά. Όλα αυτά είναι σημεία που χρήζουν περισσότερης προσέγγισης τόσο από την πλευρά των επιχειρηματιών όσο και του ερευνητικού τομέα ώστε μέσα από μια τέτοια αλληλεπίδραση να δούμε πως το συνολικό προϊόν μπορεί να ενισχυθεί», τόνισε η κα Στυλιανού.
Συνεχίζοντας διευκρίνισε ότι στόχευση του προγράμματος σε πρώτη φάση είναι η ενίσχυση 4 βασικών προϊόντων της Κρήτης και συγκεκριμένα του ελαιολάδου, των γαλακτοκομικών, των κηπευτικών και των αμπελο-οινικών σε 4 τομείς εξειδίκευσης: Έξυπνη Γεωργία – Κτηνοτροφία, Φιλοπεριβαλλοντική Γεωργία – Κτηνοτροφία και Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, Ιχνηλασιμότητα και Ασφάλεια Τροφίμων στον Αγροτοδιατροφικό τομέα και Κυκλική Οικονομία.
Καταλήγοντας η κα Στυλιανού αναφέρθηκε σε ένα ακόμα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που πρόκειται να ανοίξει σύντομα και να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης. Ένα πρόγραμμα το οποίο θα προωθήσει περαιτέρω συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ φορέων της παραγωγής και της έρευνας δίνοντας τη δυνατότητα να δημιουργηθούν εταιρικά σχήματα που θα αποσκοπούν στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων.