Στα επόμενα βήματα συγκαταλέγεται η έναρξη σε ισχύ της νέας νομοθεσίας για τη διαχείριση των καταστροφών, από τις αρχές του 2014. Αυτό λέει δελτίο Τύπου της Κομισιόν, της περασμένης εβδομάδας, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Αυτό αποτελεί ίσως πανάκεια για τις φυσικές καταστροφές που επέρχονται συνεπεία τυχαίων γεγονότων είτε συνεπεία ανθρώπινων «πράξεων ή παραλείψεων», όπως λέει και η νομική ορολογία.
Κανείς δε λέει τι γίνεται και τι πρέπει να γίνεται όταν έχουμε μια διαρκή καταστροφή σε εξέλιξη και κανείς δε βάζει το χέρι του στο Ευαγγέλιο για το τι πρέπει να γίνει. Αυτό είναι η ντροπή της σύγχρονης ανθρώπινης και ευρωπαϊκής αντιμετώπισης των καταστάσεων εκτάκτων, αλλά διαρκείας, κρίσεων που κοστίζουν σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της οικονομίας, της πολιτικής και του πολιτισμού του ανθρώπου.
Το δελτίο Τύπου της Κομισιόν για τη νέα πολιτική διαχείρισης κρίσεων
Η νέα νομοθεσία πολιτικής προστασίας προέκυψε από την ανάγκη για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση τόσο από την άποψη της αντίδρασης όσο και της ετοιμότητας και πρόληψης. Η αναθεωρημένη νομοθεσία επιδιώκει να βελτιώσει περαιτέρω τη συνεργασία και τον συντονισμό για την ενίσχυση της ετοιμότητας και να αντιδράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά σε μια καταστροφή.
Η νέα πολιτική αναμένεται να παρέχει καλύτερη προστασία για τους πολίτες της Ε.Ε. καθώς και τις πληγείσες κοινότητες στον κόσμο. Μια καλά συντονισμένη αντίδραση αποφεύγει επίσης επικαλύψεις όσον αφορά τις προσπάθειες των κρατών μελών για τη βελτίωση της σχέσης κόστους – αποτελεσματικότητας και να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια ικανοποιεί τις ανάγκες των ανθρώπων που πλήττονται από καταστροφές.
Σημειώνεται ότι η αναθεωρημένη νομοθεσία Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. ενσωματώνει όλα όσα αποτελούν μια ολοκληρωμένη πολιτική της διαχείρισης καταστροφών:
• πρόληψη των καταστροφών,
• ετοιμότητα και
• ενισχυμένο σύστημα αντιμετώπισης κρίσεων.
Τα κράτη – μέλη εξακολουθούν να είναι αρμόδια για τα μέσα παρέμβασης, ο ρόλος της Επιτροπής διευκολύνει και συντονίζει την ανάπτυξη επί τόπου. Για κάθε έκτακτη ανάγκη, το κέντρο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αναπτύξει ένα σχέδιο αντιμετώπισης που θα εξασφαλίζει την άμεση ανταπόκριση
Η νέα νομοθεσία προβλέπει, επίσης, το κέντρο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, που θα έχει ως ρόλο και θα χρησιμεύει ως μια πλατφόρμα πληροφοριών και συντονισμού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές και ανθρωπιστικές κρίσεις. Εκτός από την παρακολούθηση, εξασφαλίζει ότι τα κράτη – μέλη έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης στο έδαφος και μπορεί να λάβει αποφάσεις σχετικά με την παροχή της χρηματοδοτικής συνδρομής και βοήθειας σε είδος.
Αποτέλεσμα της συγχώνευσης της κρίσης για την ανθρωπιστική κρίση και το κέντρο παρακολούθησης και ενημέρωσης για την πολιτική προστασία, το κέντρο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιτρέπει την αυξημένη συνεργασία μεταξύ της πολιτικής προστασίας και των επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας. Θα εξυπηρετεί την πλατφόρμα της Ε.Ε. για τον συντονισμό σε περίπτωση σοβαρής κρίσης. Το κέντρο εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2013, και είναι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα.
Στις αλλαγές και βελτιώσεις που επέφερε η νέα νομοθεσία είναι και η υποστήριξη της αντίδρασης των κρατών – μελών και η διασφάλιση ότι τα κενά που παρατηρούνται, μπορεί να γεμίσουν και μεταξύ άλλων τονίζουν τις διευθετήσεις μεταφοράς για την άμεση ανάπτυξη της βοήθειας της Ε.Ε., που θα πρέπει να απλοποιηθεί και να ενισχυθεί.
Το δελτιο τυπου για τη διαχειριση της καταστροφης της ΕΛΛΑΔΑΣ
Η χώρα μας έχει καταστραφεί πλέον και όποιος δεν το βλέπει απλά είναι τυφλός.
Η γνωστή και μη εξαιρετέα τρόικα εκτελώντας τις εντολές των δανειστών μας έχει δημιουργήσει μια τεράστια και ενδεχομένως και μη αναστρέψιμη κατάσταση που έχει οδηγήσει πλέον τον λαό μας στην καταστροφή.
Η διακοπή ρεύματος σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και η άτυχη μικρούλα που πέθανε από τις αναθυμιάσεις της σόμπας είναι δυο από τα θλιβερά επεισόδια που διανύει την εποχή αυτή ο τόπος.
Η διχόνοια και ο θυμός κυριεύει τις καρδιές των πεινασμένων και τα κατάλοιπα της άμεσης σχέσης της δημιουργίας αυτής της κατάστασης, παλιοί και ξεπερασμένοι πολιτικάντηδες, δεν κοκκινίζουν, αλλά συναθροίζονται και επιχειρούν να επανέλθουν δριμύτεροι για να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους. Αναφέρομαι στους 58 που θέλουν να φτιάξουν την απαραίτητη, όπως λένε κεντροαριστερά στον τόπο μας. Μπορεί μεν η τρόικα, όπως προανέφερα, να κάνει τη δουλειά της, αλλά πρέπει να της έχει γίνει πεποίθηση ότι οι κυβερνώντες δεν μπορούν να κυβερνήσουν, απλά εκτελούν τις αποφάσεις της.
Η γεννημένη, λοιπόν, αντιπάθεια στον ευρύ πληθυσμό της αφαιρεί το δικαίωμα να συνεχίζει την παρέμβασή της, τουλάχιστον με τον τρόπο που παρεμβαίνει. Ταυτόχρονα, όμως, η ίδια, έχασε την ευκαιρία να ηγηθεί μιας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον χειμαζόμενο λαό με τη συγκέντρωση τροφίμων και απαραίτητων ειδών πρώτης ανάγκης που αδυνατούν να προμηθευτούν πλέον, εκατοντάδες χιλιάδες πεινασμένων, άστεγων και ρακένδυτων. Και ας μη φαίνονταν κιόλας!
Ας συμμάζευαν μερικές εκατοντάδες τόνους γάλα σε σκόνη, λίγες εκατοντάδες τόνους σε ρύζι, μερικά κοντέινερ μα διάφορα μακαρόνια και ας τα έδιναν κρυφά στην εκκλησία… Ξέρει αυτή πώς θα διανεμηθούν σε πραγματικά πεινασμένους ανήμπορους και γέροντες! Και πού το ξέρω ότι δεν το έχουν κάνει;
Είναι βέβαιο, γιατί εκτός του ότι, όπως έγραψα και άλλη φορά, μας στέρησαν, ακόμη και αυτά που δικαιούμαστε, όπως το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους, τον Σεπτέμβριο του 2010 (ύψους 1,5 εκατ. κιλών φέτας, σε ανταλλαγή γάλακτος σε σκόνη), φέτος για λίγες εβδομάδες, μας στέρησαν και μια σημαντική ποσότητα ρυζιού για τον ίδιο λόγο.
Θα επανέλθω με τα δυο αυτά χτυπητά θέματα στο άμεσο μέλλον, γιατί, εκτός του ότι με έχουν πειράξει προσωπικά, με έχουν βλάψει και επαγγελματικά. Όμως δεν ήταν τυχαίο το παράδειγμα που επέλεξα! Και το χειρότερο για το επιλεγμένο παράδειγμα είναι ότι απηύθυνα επιστολές στους περίπου 120 ευρωβουλευτές των ευρωβουλευτικών επιτροπών γεωργίας και κοινωνικών υποθέσεων, όπως έπραξα με το σύνολο των Ελλήνων ευρωβουλευτών και ακόμη περιμένω. Ελπίζω να έχουν καταλάβει όλοι αυτοί ότι δε θα το βάλω κάτω.
Τι θεωρούν οι ΜΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ εταίροι μας ότι είναι μια φυσική καταστροφή είτε αυτή οφείλεται σε τυχαίο φυσικό γεγονός είτε λόγω πράξεων και παραλείψεων ανθρώπινης φύσης;
Μια κατολίσθηση ή ένας σεισμός είναι φυσική καταστροφή, όπως μια πλημμύρα, αλλά το Τσερνόμπιλ μπαίνει στις φυσικές καταστροφές ή στις ανθρώπινες πράξεις και παραλείψεις;
Να γιατί υποστηρίζω ότι η τρόικα έχασε την ευκαιρία να δικαιολογήσει, έστω και επιφανειακά την έντονη και υπέρ το δέον στάση της στα τεκταινόμενα στη χώρα μας.
Το τελικό συμπέρασμα από το σημερινό μου σημείωμα είναι ότι η τρόικα έχει χάσει, και οι εταίροι μας φροντίζουν για τα μη νόθα παιδιά τους και όχι για τα 28 κανονικά τους…
Ο θυμός εξακολουθεί να είναι μεγάλος!