Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ενίσχυση στους γεωργούς

Oι γεωργοί έρχονται την σημερινή εποχή αντιμέτωποι με πολλαπλά προβλήματα και σε ότι αφορά τις καλλιέργειές τους που με τα χρόνια επηρεάζονται σημαντικά από την κλιματική αλλαγή, αλλά και με τις πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες όταν πρόκειται για την κάποιου είδους κρατική ενίσχυση.
ΟΙ καλλιέργειες πολλές φορές δεν ενδείκνυνται από την διάθεση στο εμπόριο και συχνά οι γεωργοί αναγκάζονται να τις αλλάξουν μιας και η τιμές των προϊόντων αυξομειώνονται ανάλογα με την ζήτηση αλλά και την διαμεσολάβηση των εμπόρων. Την ίδια στιγμή δυσχεραίνεται και η οικονομική στήριξη των αγροτών, σε σημείο που δεν είναι και λίγες οι φορές που πολλοί από αυτούς αισθάνονται εκτεθειμένοι στο φυσικό στοιχείο αλλά πάνω απ΄όλα απομονωμένοι.
Η κλιματική αλλαγή λοιπόν έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην καλλιέργεια. Οι αγρότες αγωνιούν και μέρα με την μέρα η αγωνία τους αυτή πολλαπλασιάζεται με τον καιρό που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή. Στα πλαίσια αυτά και με δεδομένο ότι τα αγροτικά προβλήματα παρατείνονται σε ολόκληρη την ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την κινητοποίηση πρόσθετης ενωσιακής χρηματοδότησης για τους γεωργούς της ΕΕ που πλήττονται από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, το υψηλό κόστος των εισροών και διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την αγορά και το εμπόριο.
Η νέα δέσμη μέτρων στήριξης περιλαμβάνει 330 εκατ. ευρώ για 22 κράτη μέλη. Επιπλέον, τα κράτη μέλη ενέκριναν μια δέσμη μέτρων στήριξης ύψους 100 εκατ. ευρώ για τους γεωργούς στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, η οποία είχε προταθεί στις 3 Μαΐου. Διάφορα άλλα μέτρα, όπως η δυνατότητα υψηλότερων προκαταβολών, αναμένεται να στηρίζουν τους γεωργούς που πλήττονται από δυσμενή καιρικά φαινόμενα.
Γεωργοί της ΕΕ από το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα λάβουν αυτή την έκτακτη στήριξη ύψους 330 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.
Οι χώρες μπορούν να συμπληρώσουν σε ποσοστό έως και 200% αυτή τη στήριξη της ΕΕ με εθνικά κονδύλια. Τα κράτη – μέλη είχαν κοινοποιήσει στην Επιτροπή αξιολογήσεις των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι επιμέρους γεωργικοί τομείς τους. Το μέτρο θα ψηφιστεί από τα κράτη μέλη σε προσεχή συνεδρίαση της επιτροπής για την κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών.
Η ενίσχυση λοιπόν έστω και αυτού του ποσού δίδεται στοχεύοντας στην οικονομική στήριξη των γεωργών. Το ζήτημα όμως είναι αν και κατά πόσο υπάρχει διάθεση συμπλήρωσης του ποσού αυτού από τα εθνικά κονδύλια.
Στην Ελλάδα, η εμπειρία λέει ότι στην περίπτωση αυτή είτε τα χρήματα ξοδεύονται σε άλλους σκοπούς είτε η στήριξη αυτή δεν δίδεται ποτέ. Οι ίδιοι οι γεωργοί έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως για την οδυνηρή θέση που βρίσκονται και ειδικά λόγω των ανεξέλεγκτων καιρικών συνθηκών.
Σίγουρα η ευρωπαϊκή βοήθεια και κοινοτική ενίσχυση δεν φτάνει για να αντιμετωπισθούν δομικά προβλήματα των γεωργών στην ΕΕ. Στην χώρα μας μάλιστα όταν παρέχονταν αφειδώς οι κοινοτικές επιδοτήσεις, δεν ήταν και λίγες οι φορές που οι ίδιοι οι αγρότες σε όχι και μικρά ποσοστά καταχράστηκαν τις επιδοτήσεις αυτές. Απομένει να δούμε κατά πόσο αυτή τη φορά, οι ενισχύσεις από την ΕΕ θα διατεθούν ορθολογισμένα.
Και ευθύνες αναλογούν και στις κυβερνήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία που διαθέτουν τα αντίστοιχα ποσά. Οι γεωργοί αξίζουν μια καλύτερη μεταχείριση σε ολόκληρη την ΕΕ και όχι χορήγηση ψίχουλων για να σχηματιστεί η εντύπωση πως κάτι κινείται.
Και δεν μιλώ για το εν λόγω προαποφασισμένο ποσό, που σε συνδυασμό με την διάθεση εθνικών κονδυλίων, μπορεί να βοηθήσει. Αναφέρομαι σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τους αγρότες και γεωργούς που σε κάθε περίπτωση το επάγγελμά τους αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες.
Μιλάμε για μία τάξη που ιστορικά θα πρέπει να συνεκτιμάται το γεγονός ότι δεν είναι προνομιούχα και που πολλές φορές υφίσταται τα δεινά των εμπόρων σε ότι αφορά την προώθηση των προϊόντων τους στην αγορά.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα