Είμαστε διχασμένοι όταν πάμε ν’ αξιολογήσουμε τα περιοριστικά μέτρα προστασίας της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Η χαλάρωση και η απερισκεψία οδήγησαν σε πλημμελή τήρηση των κανόνων της πολιτείας. Μετά δε το άνοιγμα των συνόρων και την ανεπάρκεια μηχανισμών ελέγχων, βρισκόμαστε στο κατώφλι αναζωπύρωσης της πανδημίας.
Το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας παρατηρείται να μην θέλει να επανέλθει η χώρα στην πρώτη φάση επιβολής lockdown. Υπάρχει όμως και μια σημαντική μερίδα διατεθειμένη να υποστεί μείωση των προσωπικών ελευθεριών, προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία και να ελαχιστοποιηθούν τα νέα κρούσματα. Οι Ελληνες έδειξαν μεγάλη αυτοσυγκράτηση την περίοδο των πρώτων περιορισμών και δεν πρέπει να πάει χαμένο το αποτέλεσμα από διχαστικά συνθήματα ανεγκέφαλων.
Ο διχασμός είναι κακός σύμβουλος σε τέτοιες δυσκολίες. Αποτυπώνει ανεπίτρεπτα ανταγωνιστικά μέσα και διαμορφώνει σε κρίσιμες περιόδους κινδύνων μια μόνιμη κατάσταση.
Εδώ εξετάζεται πώς θα διασφαλισθούν οι δύο επίκαιροι πυλώνες. Ο ένας, η Υγεία, που είναι το μεγαλύτερο αγαθό και ο άλλος η Οικονομία, να μην αλλάξουν οι όροι διαβίωσης. Και τα δύο δεν μπορεί να τα ’χουμε. Η απόλυτη διαφύλαξη του ενός προϋποθέτει μερική στέρηση του άλλου. Η οικονομική αποδυνάμωση του κράτους για την ενίσχυση του ΕΣΥ είναι το πρόβλημα που η εξουσία για να εξισορροπήσει την κατάσταση δεν θα αποφύγει τον καθιερωμένο τρόπο στήριξής της, δηλαδή να επιβάλλει υψηλότερη φορολογία.
Η διάσταση των πολιτών προέρχεται και από τον προκλητικό τρόπο που συμπεριφέρεται η εξουσία, όταν σπαταλά τα έτοιμα με αυξήσεις μισθών στους νεοπροσλαμβανόμενους συμβούλους, στους νέους διοικητές ΔΕΚΟ ή σε όσους παρατείνεται η θητεία τους. Στην ουσία δεν γίνεται σωστά η αναδιανομή του πλούτου. Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι περήφανος για το σύστημα Υγείας, που παρά τα ελλείμματα και τις στερήσεις ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στην κρίση. Εν τούτοις δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, ότι η Covid-19 συμπεριφέρεται όπως η κοινή γρίπη. Παρά την επαγρύπνηση και την παρεμβολή των δυνατών εμποδίων επιβράδυνσης της μετάδοσης και την εξάλειψή του, αυτός φαίνεται πως ήρθε να παραμείνει. Δεν ακολουθεί εποχικές εξάρσεις. Χτυπάει όπου βρίσκει αδύνατους οργανισμούς, ευπαθείς ομάδες ηλικιωμένων και ανέμελων “ωχαδερφιστών”. Ανώμαλη η περίοδος το φετινό καλοκαίρι. Η ανησυχία είναι διαρκής, η επαγρύπνηση δεν πρέπει να χαλαρώσει διότι οι ψυχικές διαταραχές και το άγχος οδηγούν σε μόνιμες καταστάσεις απομάκρυνσης από κοινωνικές εκδηλώσεις χωρίς τήρηση αυστηρών μέτρων ασφάλειας ακόμα και στα πανηγύρια.