Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ενστάσεις αλιέων για αλλαγές στις άδειες ψαρέματος

Προβληματισμός για τα προβλεπόμενα Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών

Την ανησυχία των επαγγελματιών αλιέων έχουν προκαλέσει οι προτάσεις που αφορούν τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες στην περιοχή της θαλάσσιας Natura νότια και δυτικά του νομού Χανίων.

Οι επαγγελματίες κάνουν λόγο για “απαγορεύσεις” της αλιείας σε πολύ μεγάλη έκταση αλλά και μεγέθυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την αδειοδότηση τους.
Πάντως η απάντηση των επιστημόνων σε δύο ημερίδες που έγιναν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο στα Χανιά είναι πως μια σειρά από μέτρα είναι επιβεβλημένα για την προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και την αύξηση των αλιευμάτων.

Ανησυχούν οι αλιείς για τυχόν απαγορεύσεις στο ψάρεμα σε θαλάσσιες περιοχές Natura.

Οι βασικές διαφωνίες έχουν να κάνουν με το ότι:
• Θα απαιτείται οι αλιείς να αδειοδοτούνται και από τον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) προσθέτοντας άλλη μια γραφειοκρατική εργασία από τις πολλές που θα πρέπει να επιτελούν.
• Ότι δημιουργούνται πολλές περιοχές που απαγορεύεται η παράκτια αλιεία.
«Διαφωνούμε στις προτάσεις αυτές. Καταρχήν θα έπρεπε να μας ενημερώσουν γιατί αυτή είναι η δουλειά μας. Να ακούσουν και την άποψη μας γιατί ζουν τόσες οικογένειες από την επαγγελματική αλιεία» ανέφερε στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Κισσάμου κ. Στέφανος Γρηγοράκης.
Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκη στα δυτικά του Νομού Χανίων «με τις προτάσεις αυτές απαγορεύεται η παράκτια αλιεία από τον Κριό μέχρι το Λαφονήσι, αφήνουν ένα κομμάτι μόνο ελεύθερο από το Στόμιο μέχρι το Σφηνάρι και η απαγόρευση συνεχίζεται μέχρι και τη Γραμβούσα. Όλα αυτά σε βάρος των επαγγελματιών αλιέων ενώ οι ερασιτέχνες μπορούν να κάνουν ότι θέλουν; Αν δεν μας επιτρέψουν να ψαρεύουμε ας μας αποζημιώσουν». Οι αλιείς μπορούν να βγάλουν άδεια να ψαρεύουν στις περιοχές για δύο χρόνια ωστόσο φοβούνται ότι αυτές οι άδειες δεν θα ανανεωθούν.

ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΜΕΝΗ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Σχέδια για απαγόρευση της αλιείας και ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού στην περιοχή Μπάλου Γραμβούσας, υπάρχουν στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες.

Την ίδια στιγμή πάντως σύμφωνα με τους επιστήμονες πέρα από την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση της έκτασης των θαλάσσιων περιοχών Νatura που σε ότι αφορά την Κρήτη έγινε το 2018 δυτικά και νότια του Νομού (Δημιουργία ζώνης θαλάσσιας Νatura από τα Σφακιά μέχρι και βόρεια της Γραμβούσας) για την προστασία των περιοχών διαμονής και διέλευσης των μεγάλων κητωδών, υπάρχει και αίτημα για προστασία των αλιευμάτων.
Και αυτό γιατί η Μεσόγειος θεωρείται από τις θάλασσες με την πιο μεγάλη υπεραλίευση όπου τα επόμενα χρόνια είδη ολόκληρα κινδυνεύουν με εξαφάνιση αν δεν παρθούν μέτρα. Οι προτάσεις για τις ΕΠΜ στη θαλάσσια Natura αφορούν κυρίως 4 περιοχές (γύρω από το Λαφονήσι, κοντά στο Στόμιο, Παχιά Άμμος και ξέρες στα Φαλάσαρνα, Μπάλος-Γραμβούσα). Εκεί προβλέπονται περιορισμούς στην αλιεία για να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ψαριών και να λειτουργήσουν ως εκτροφεία για τις γύρω περιοχές όπου επιτρέπεται το ψάρεμα. Οι περιοχές αυτές θα είναι συνδεδεμένες και με τον καταδυτικό τουρισμό.

Σημειώνεται ότι στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης πριν από δύο χρόνια στη Μασσαλία ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί για απαγόρευση της αλιείας σε ένα ποσοστό 10% των ελληνικών θαλασσών «με στόχο την καλύτερη προστασία και τόνωση των οικοσυστημάτων της Μεσογείου, η οποία έχει πληγεί από την υπεραλίευση».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα