«Κάποιος από τον Δήμο Χανίων πρέπει να μας απαντήσει γιατί δεν κληθήκαμε στην ενημέρωση για το σχέδιο εκκένωσης του Αγίου Ματθαίου. Είμαστε αυτοί που ενδιαφέρονται όσο κανένας για το συγκεκριμένο σχέδιο, είναι δυνατόν να μην μας καλούν;». Αυτό σημειώνει ο Σύλλογος των κατοίκων του Αγίου Ματθαίου, ο οποίος, όπως τονίζουν τα μέλη του, δεν κλήθηκε στην ενημερωτική παρουσίαση του σχεδίου εκκένωσης της περιοχής τους.
«Η άποψή μου είναι ότι δεν είναι τυχαίο ότι δεν μας κάλεσαν. Στην εκπόνησή του είχαμε συζήτηση με τους μελετητές, μας είπαν τις ιδέες τους και για πολλά ζητήματα εκφράσαμε επιφυλάξεις ή και διαφωνίες. Για αυτό δεν μας κάλεσαν και μάθαμε για την ενημέρωση από τα “Χ.ν.”» τονίζει ο κ. Γιάννης Λιοδάκης γραμματέας του “Συλλόγου Δασοπροστασίας και Οικιστικού Περιβάλλοντος Αγ. Ματθαίου”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος κ. Κώστας Μανιουδάκης. «Από το φθινόπωρο του 2018 έχουμε ζητήσει από τον Δήμο να καθορίσει ημερομηνία, ώρα και έδρα στην οποία θα συγκεντρωθούμε για την εφαρμογή του εκπονηθέντος σχεδίου εκκένωσης. Φτάσαμε στο τέλος του 2019 και παρουσιάζουν το σχέδιο στις αρχές χωρίς να κληθούν αυτοί που ενδιαφέρονται περισσότερο για την εφαρμογή του, οι ίδιοι οι κάτοικοι», λέει χαρακτηριστικά.
Σημειώνουμε προς τον Σύλλογο ότι στην ενημερωτική συνάντηση αναφέρθηκε πως οι κάτοικοι δεν ήταν πρόθυμοι να δώσουν τα στοιχεία που ζήτησαν οι μελετητές.
«Μας ζήτησαν να δώσουμε όλα τα ονόματα και τις διευθύνσεις των κατοίκων του Αγίου Ματθαίου. Όταν μιλήσαμε με το δικηγόρο μας, μας είπε ότι αυτά είναι προσωπικά δεδομένα και δεν μπορούμε να τα δώσουμε. Αν δώσουμε στοιχεία π.χ. ότι στο συγκεκριμένο σπίτι μένει μια γυναίκα με ένα παιδί ΑμεΑ, πού ξέρουμε πού θα πάνε τα στοιχεία και ότι αυτά δεν θα βρεθούν στα χέρια ανθρώπων που έχουν άλλους σκοπούς;», λέει ο κ. Λιοδάκης.
Οι κάτοικοι διαφωνούν με τη γενικότερη φιλοσοφία του Σχεδίου καθώς όπως λένε βασίζεται στη λογική του ότι «με την παραμικρή φωτιά στον Αγ. Ματθαίο εκκενώστε όλη την περιοχή».
«Τι μας λένε με το σχέδιο; Μόλις δείτε φωτιά φύγετε το γρηγορότερο δυνατό. Γι’ αυτό και σε κάποιες πρώτες συναντήσεις με τους μελετητές υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση γι’ αυτό το θέμα. Με την πρώτη φλογίτσα δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε την περιουσία και να φεύγουμε. Εμείς περιμένουμε από τον Δήμο να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, να έχει τα αναγκαία πυροσβεστικά μέτρα και φυσικά ναι, όταν δεις ότι την πυρκαγιά δεν μπορείς να την ελέγξεις ναι να διαταχθεί η εκκένωση», λέει ο κ. Λιοδάκης, ενώ ο κ. Μανιουδάκης υπογραμμίζει πως με αλλεπάλληλα έγγραφα -μόνο 13 από το 2015- μέχρι και σήμερα, ο Σύλλογος των κατοίκων έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις χωρίς όμως να εισακουστεί.
«Από τη Δασική Υπηρεσία δεν έχουμε παράπονο, οι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν. Όμως ο Δήμος έχει ευθύνες και δεν είναι μόνο οι δημόσιες εκτάσεις και ο καθαρισμός τους. Είναι και οι ιδιωτικές εκτάσεις που έχουν εγκαταλειφθεί. Εφόσον υπάρχει νομοθεσία εφαρμόστε την! Ο κάθε ιδιώτης έχει την υποχρέωση να καθαρίζει τον χώρο του, ώστε να προστατεύονται και οι διπλανοί του. Αν δεν το κάνει, επεμβαίνει ο Δήμος καθαρίζει το οικόπεδο και του στέλνει τον λογαριασμό! Αυτό το πράγμα δεν το έχει κάνει ποτέ ο Δήμος, ποτέ! Ζητάμε εδώ και χρόνια, το προβλέπει και το σχέδιο, ο δημοτικός πυροσβεστικός σταθμός που έχει αυτή τη στιγμή 3 άτομα, 2 το πρωί και 1 το απόγευμα να διαθέτει τουλάχιστον δύο άτομα σε κάθε βάρδια όταν ο δείκτης επικινδυνότητας ξεπερνάει το “3”. Δεν έχει γίνει τίποτα, δεν έχουν πάρει ούτε καν 1-2 συμβασιούχους έστω για τη θερινή περίοδο. Επίσης το σχέδιο το εκπόνησαν ένας δασολόγος και μια μηχανικός περιβάλλοντος. Διαβάζαμε τη συνέντευξη του κ. Συνολάκη στην εφημερίδα σας για το θέμα του Αγ. Ματθαίου πέρυσι. Είναι δυνατόν ένα τέτοιο σχέδιο να μην εκπονείται από ολόκληρη μελετητική ομάδα και να μην έχει αυτή επικεφαλής, επιβλέποντα τον κ. Συνολάκη που είναι και Χανιώτης;», λένε τα μέλη του Συλλόγου των κατοίκων της περιοχής.