Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ένταση για την επένδυση στα Φαλάσαρνα (vid.)

“Μύλος” στην παρουσίαση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ξενοδοχειακή επένδυση στα Φαλάσαρνα! Η λεκτική επίθεση της επενδύτριας κας Ελένης Τσατσαρωνάκη προς τον δήμαρχο και τον πρόεδρο της επιτροπής ποιότητας ζωής και οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί σε βάρος τους, προκάλεσαν την έκρηξη δημοτικών συμβούλων και πολιτών.

«Δεν είναι συμπεριφορά αυτή!», «δεν μπορεί να κουνάτε το δάχτυλο» ήταν τα σχόλια των δημοτικών συμβούλων προς την κα Τσατσαρωνάκη.
«Είπα ότι είμαι υπέρ της επένδυσης. Οι ενστάσεις που έβαλε η Επιτροπή ποιότητας ζωής ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση;» ρώτησε ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης τους μελετητές, «ναι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» είπαν οι μελετητές, με το δήμαρχο να απευθύνεται στην κα Τσατσαρωνάκη λέγοντας πως με την παρέμβασή της χάλασε την παρουσίαση.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Σε ό,τι αφορά την παρουσίαση της μελέτης, η μελετητική ομάδα δεν έδωσε επαρκείς απαντήσεις και στις 4 ενστάσεις που διατύπωσε η “Επιτροπή Ποιότητας Ζωής” του Δήμου Κισσάμου (σ.σ. δες στο πλαίσιο).
Οι μελετητές υποσχέθηκαν πως αυτό θα γίνει σήμερα με γραπτό υπόμνημα!
Τόνισαν επίσης πως η Στρατηγική μελέτη τους θα προσαρμοστεί με την υπό εκπόνηση Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που είναι υποχρεωμένη να έχει και η χώρα μας για τις ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, μίλησαν γενικά για την προστασία του Androcymbium rechingeri (του σπάνιου φυτού που φύεται στην περιοχή), δεν έδωσαν απαντήσεις για το θέμα της υδροάρδευσης της μονάδας και τη μη προσαρμογή του στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Κισσάμου.
Επίσης ενώ παρουσίασαν ως μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή την παρουσία των οχημάτων πάνω στην παραλία των Φαλασάρνων, αποφεύχθηκε να αναφερθεί ποιος έφτιαξε τους χώρους στάθμευσης και ποιες επιχειρήσεις εξυπηρετούν.
Στην παρουσίαση οι μελετητές σημείωσαν πως στόχος είναι να γίνουν τα Φαλάσαρνα μια περιοχή όπου «ο επισκέπτης θα διανυκτερεύει και δεν μένει απλά για λίγες ώρες».
Πρόκειται για μια ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων, με 800 κλίνες που όπως ειπώθηκε δεν θα είναι all inclusive.
Ο υπεύθυνος της μελετητικής ομάδας κ. Σπύρος Τσαγκαράτος ανέφερε πως η παραλία δεν κλείνει, οι αμμοθίνες διατηρούνται, προστατεύεται το Androcymbium rechingeri. Μίλησε επίσης για δύο μορφές ανάπτυξης από τη μεριά της παραλίας (στη μεγάλη αμμουδιά των Φαλασάρνων – Παχιά Άμμος) όπου θα κατασκευαστούν μικρές ξύλινες κατασκευές και το πάνω τμήμα (πάνω από το γκρεμνά) όπου θα γίνει ένα «τουριστικό χωριό» με διώροφα κτήρια, παραδοσιακά κτισμένα κ.ά. Το 80% των κλινών θα είναι στο πάνω τμήμα.
Αναφορικά με το βιολογικό καθαρισμό που είχε τοποθετηθεί όπως είπε «δίπλα στην προστατευτεμένη περιοχή» και επειδή υπάρχουν αντιρρήσεις τόνισε πως θα μπορούν να εξεταστούν δύο άλλες λύσεις (μεταφοράς του σε άλλο σημείο).
Σημείωσε πως στο παραλιακό μέτωπο των Φαλασάρνων δεν προβλέπονται πισίνες, ενώ και για την κίνηση των τουριστών από το χωριό στην παραλία δεν θα χρησιμοποιούνται αυτοκίνητα. Πρότεινε επίσης αντί για εισφορά γης, να δοθεί στο Δήμο η διαχείριση του τμήματος όπου φύεται το Androcymbium rechingeri προκειμένου «να συνδιαχειριστούμε την περιοχή».
Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση στοιχείων για τις τάσεις στην τουριστική αγορά και τονίστηκε πως πίσω από την επένδυση δεν υπάρχει κάτι απρόσωπο ένα “fund” αλλά μια οικογένεια της περιοχής.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θ. Σταθάκης δήλωσε πως οι αρνητικές αποφάσεις από το τοπικό συμβούλιο Πλατάνου ήταν προϊόν άγνοιας, ενώ η παράταξή του πήρε πίσω την αρνητική ψήφο στην “Επιτροπή Ποιότητας Ζωής”.
Στη συνέχεια έκανε κάποιες τεχνικές ερωτήσεις αναφορικά με το έργο.
Ο τοπικός σύμβουλος Πλατάνου κ. Μανώλης Χουρδάκης επέμεινε στη αρνητική του ψήφο λέγοντας πως «αυτό το “διαμάντι” που λέγεται Φαλάσαρνα δεν θέλουμε να το γκρούψουμε» και είπε πως θα προτιμούσε η επένδυση να γίνει εκτός της παραλίας.
«Όταν βλέπεις τα χιλιάδες αυτοκίνητα στην προστατευμένη περιοχή καταλαβαίνει κάποιος ότι δεν υπάρχει προστασία της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά.
Για «καινοτόμο έργο για την περιοχή μας που θα αλλάξει το τουριστικό χάρτη των Φαλασάρνων» μίλησε η δημοτική σύμβουλος κ. Άλκηστη Ξηρουχάκη, μια κάτοικος η κα Μαρία Κουφάκη τόνισε προς την επενδύτρια ότι τα αυτοκίνητα παρκάρουν σε περιοχή που υπάρχει σήμερα επιχείρηση της κας Τσατσαρωνάκη, και η μουσική ηχορύπανση είναι από τα καταστήματα που είναι στην ιδιοκτησία της.

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ

Στην τοποθέτησή της η επενδύτρια κα Ελένη Τσατσαρωνάκη ευχαρίστησε τους μελετητές και ρώτησε με αυστηρό ύφος το δήμαρχο, τον πρόεδρο της επιτροπής ποιότητας ζωής αν έλαβαν τις απαντήσεις που έλαβαν και γιατί δεν ρώτησαν τους μελετητές για τις απορίες τους.
Το ύφος της προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες δημοτικών συμβούλων με την κα Τσατσαρωνάκη έπειτα να ζητάει συγγνώμη στο τέλος αλλά την παρουσίαση να διαλύεται.
Ερωτήσεις κατατέθηκαν και από άλλους πολίτες που τοποθετήθηκαν υπέρ της Μελέτης και της επένδυσης, αναφορικά με το χώρο στάθμευσης, την ηλεκτροδότηση, τις επενδύσεις γενικά στις περιοχές Natura κα.
Στην παρουσίαση παρευρίσκονταν ο δήμαρχος Γιώργος Μυλωνάκης και μέλη της μελετητικής του ομάδας, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Θοδωρής Σταθάκης, ο δημ. σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” κ. Γιώργος Φραγκιουδάκης, μέλη του τοπικού συμβουλίου Πλατάνου, ο περιφ. σύμβουλος κ. Γιώργος Κονταξάκης εκπρόσωποι υπηρεσιών κ.ά.

 

Οι ενστάσεις της Επιτροπής Ποιότητας ζωής Κισσάμου

Στην απόφασή της η Επιτροπή ποιότητας ζωής γνωμοδοτούσε αρνητικά για μια σειρά από λόγους:
• 1. Οι ΕΠΜ για τις περιοχές Δικτύου Φύση Natura 2000 Δυτικής Κρήτης έχουν ανατεθεί και βρίσκονται στο τελικό στάδιο εκπόνησης, μεταξύ αυτών και η περιοχή Φαλάσσαρνα – Γραμβούσας. Η αναφερόμενη ΣΜΠΕ αφορά την περιοχή Φαλάσσαρνων. Η ΣΜΠΕ δεν μπορεί να προχωρήσει πριν της ολοκλήρωση της ΕΠΜ.
• 2. Η επίπεδη παραθαλάσσια περιοχή με την ειδικότερη ονομασία Παχιά Άμμος, η οποία εκτείνεται από βορρά προς νότο από τη βάση του υψώματος (περίπου ισοϋψής των 20μ) και περιλαμβάνει εκτός της παραλίας, φερόμενη ιδιοκτησία και παλαιό αιγιαλό, ευρίσκεται σε περιοχή της οδηγίας 92/43 ΕΟΚ δηλ. οριοθετημένη περιοχή όπου προηγείται η διατήρηση, φυσική αναγέννηση και επέκταση του είδους προτεραιότητας Andtocymbium rechingeri με ΚΩΔ 1842, καθώς επίσης και των αμμοθινών και όλων των ειδών φυσικής βλάστησης που ευδοκιμούν εντός των οποίων, ως εκ τούτου δεν μπορεί να δεχθεί κανενός είδους δραστηριότητα πολύ περισσότερο κανενός είδους κατασκευές. Η όποια δραστηριότητα περιορίζεται στην αμμώδη παραλία σε εναρμόνιση με τον Ν 2971/2001 όπως τροποποιήθηκε.
• 3. Βάσει των υφιστάμενων δεδομένων ύδρευσης της περιοχής και του μεγέθους της δραστηριότητας, ο Δήμος Κισσάμου αδυνατεί να παράσχει νερό ύδρευσης τόσο στις αναγκαίες σταθερές ποσότητες όσο και ασφαλές για την δημόσια υγεία.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι σε εξέλιξη από πλευράς του δήμου η υποβολή πρότασης στο Ταμείο Ανάκαμψης για την χρηματοδότηση προκειμένου την υλοποίηση των έργων Ενίσχυσης της Ύδρευσης Τ.Κ. Πλατάνου καθώς και οι μελέτες από το Υπ. Υποδομών για το μεγάλο έργο της κατασκευής φράγματος στον ποταμό Ταυρωνίτη, έργα τα οποία θα αλλάξουν τους κανόνες και τα δεδομένα ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής του δυτικού τμήματος του Δήμου Κισσάμου.
• 4. Τέλος, το προτεινόμενο Ειδικό πολεοδομικό Σχέδιο δεν είναι στην κατεύθυνση του εγκεκριμένου Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού σύμφωνα με το οποίο στα Δυτικά παράλια Κρήτης δίνεται κατεύθυνση για ανάπτυξη ήπιας μορφής επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα