Την ένταξη δύο έργων στο ΠΕΠ Κρήτης (Ε.Π. Κρήτης 2014-2020) που στοχεύουν στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση φαινομένων λειψυδρίας, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Πρόκειται για τις μελέτες που έχουν στόχο να δώσουν απαντήσεις στην διαχείριση κρίσεων οι οποίες μπορούν να ανακύψουν στον τομέα της ύδρευσης και είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας της Περιφέρειας με τους Δήμους. Συνεργασία η οποία στοχεύει στην καλή προετοιμασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας και μέσω των έργων να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την ορθολογική και οργανωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Οι μελέτες του Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης (master plan) των Δ.Ε.Υ.Α. Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου είναι συνολικού προϋπολογισμού 310.955 ευρώ και έρχονται σε συνέχεια αντίστοιχου έργου που προηγήθηκε για το Δήμο Χανίων.
«Το φαινόμενο της λειψυδρίας απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες. Τα δυο master plan που χρηματοδοτούμε, θα προετοιμάσουν σωστά τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς για την καλύτερη διαχείριση του νερού και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.
Από το 2014 υπάρχει οριστική μελέτη (κλεισμένη σε συρτάρι) για την επαναχρησιμοποίηση 4.000.000 κυβικών νερού ετησίως αρίστης ποιότητας για οποιαδήποτε χρήση, από την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων της ΔΕΥΑΒΑ με τεχνολογία που υπερκαλύπτει την τελευταία οδηγία της ΕΕ [ 2013/39/ΕΕ] και εξασφαλίζει την επεξεργασία των ορμονών, αντιβιοτικών, αντισυλληπτικών κλπ που αναπόφευκτα είναι εντός των λυμάτων και βάση της Παγκόσμιας βιβλιογραφίας προκαλούν καρκινογενέσεις και προσβολή του ανθρώπινου γενετικού κώδικα υπέρ των θυλέων . Παράλληλα , υπάρχουν: α) Μελέτη για την πλήρη ΑΠΟΣΜΗΣΗ όλου του αποχετευτικού δικτύου από τον Σταλό έως στο Κολυμπάρι 10,5 χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου ΚΕΛ Γερανίου με τεχνολογία που αποδέχεται ποινική και χρηματική ρήτρα ως προς το αποτέλεσμα της απόσμησης και β) Μεταφορά του νερού στο οροπέδιο του Μάρακα, κατ΄επιλογή του κ Προέδρου της ΔΕΥΑΒΑ. Πρόσφατα, με το πρόβλημα λειψυδρίας, οι ανωτέρω μελέτες προωθήθηκαν στην υπηρεσία υδάτων της περιφέρειας Κρήτης η οποία τυχαία έμαθε την ύπαρξη τους και τις αναζήτησε για αξιολόγηση. Η αποστολή δεν έγινε από την ΔΕΥΑΒΑ, και ευελπιστούμε μετά την αξιολόγηση τους να δουν το φως της ημέρας Το κόστος των μελετών είναι μηδενικό για την Περιφέρεια Κρήτης