Αίτημα για ένταξη των λιμανιών Καλοί Λιμένες και Αγίου Νικολάου στην λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέθεσε η Περιφέρεια Κρήτης.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την υγεία σε αεροδρόμια, λιμάνια και επίγεια σημεία διέλευσης και δεδομένου του ότι οι διεθνείς μεταφορές, τα ταξίδια και το εμπόριο αφενός συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πληθυσμών αφετέρου ενδέχεται να θέτουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, απέστειλε αίτημα στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να επικαιροποιηθεί ο κατάλογος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε σχέση με τα εξουσιοδοτημένα λιμάνια που είναι αρμόδια για την έκδοση πιστοποιητικών υγιεινής πλοίων στην Περιφέρεια Κρήτης. Μέχρι και σήμερα, τα μόνα εξουσιοδοτημένα Λιμάνια στην Περιφέρεια Κρήτης είναι οι Λιμένες Ηρακλείου και Χανίων.
Συγκεκριμένα ζήτησε να ενταχθούν στον κατάλογο του ΠΟΥ ο λιμένας Καλοί Λιμένες (μοναδική πύλη SHENGEN που εξυπηρετεί TRANSIT πλοία από τον κόσμο) και το λιμάνι Αγ. Νικολάου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το λιμάνι Αγίου Νικολάου δέχεται πολλά κρουαζιερόπλοια τα οποία ζητούν ανανέωση του πιστοποιητικού υγειονομικού ελέγχου , ενώ στους Καλούς Λιμένες διέρχονται transit πολλά εμπορικά πλοία που πολλές φορές έχει λήξει η ισχύς του πιστοποιητικού τους (6μηνη ισχύς) και δεν σταματούν για ανεφοδιασμό εξαιτίας αυτού του προβλήματος.
Σύμφωνα με το Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό (IHR 2005), τα κράτη μέλη καλούνται να διατηρήσουν μέτρα Δημόσιας Υγείας και να διαθέτουν την ικανότητα αντίδρασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Η σημερινή υψηλή κίνηση σε αεροδρόμια, λιμάνια και επίγεια σημεία διέλευσης μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διεθνή εξάπλωση ασθενειών μέσω προσώπων, μεταφορικών μέσων και εμπορευμάτων.
Το αίτημα έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή αρχή EU HEALTHY GATEWAYS και αναμένεται και η υπογραφή από το Υπουργείο Υγείας το αμέσως προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με το Νόμο 5034 Τεύχος A’ 69/18.03.2023, για την έκδοση, παράταση και ανανέωση των Υγειονομικών Πιστοποιητικών Πλοίων, που προβλέπονται στο άρθρο 39 του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού και στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.47324/1.9.2022 (Β’ 4605) κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επιβάλλεται τέλος που θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες των πλοίων. Επομένως η Περιφέρεια Κρήτης θα έχει πρόσθετους οικονομικούς πόρους που μπορούν να διατεθούν στις Υπηρεσίες και τους Πολίτες της.
Επιπλέον, η ένταξη των λιμένων αυτών αναβαθμίζει τις παρεχόμενες Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης, με την συμμετοχή του τμήματος Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, του μοναδικού τμήματος σε Περιφέρεια της χώρας μας που έχουν προβλεφθεί οι απαιτήσεις του διεθνούς υγειονομικού κανονισμού στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και διαθέτει εξειδικευμένο – πιστοποιημένο προσωπικό σε σχέση με τον υγειονομικό έλεγχο πλοίων και την έκδοση πιστοποιητικού σε αυτά.
Με τη δράση αυτή της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης θα ενισχυθεί η προστασία της υγείας των ταξιδιωτών, κατοίκων και επισκεπτών της Κρήτης, ενώ παράλληλα θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των λιμένων επιθεωρώντας τους και αποδεικνύοντας ότι αυτά βρίσκονται σε άριστη υγειονομική κατάσταση ώστε να μην επιβάλλονται περιττοί περιορισμοί στη διεθνή κυκλοφορία επιβατών και εμπορευμάτων»