Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ένταξη στα “Μαρτυρικά Χωριά” ζητά ο Αλικιανός

Πρωτοβουλία ένταξης του Αλικιανού στα “Μαρτυρικά Χωριά και Πόλεις” της Ελλάδας θα αναληφθεί το επόμενο διάστημα σε μια προσπάθεια να αναγνωριστεί ο βαρύς φόρος αίματος που πλήρωσε το χωριό της Δ.Ε. Μουσούρων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην ανάγκη να ενταχθεί ο Αλικιανός στα “Μαρτυρικά χωριά” αναφέρθηκε ο κ. Μανώλης Νικολακάκης.

Aυτό τονίσθηκε στη χθεσινή εκδήλωση μνήμης για τα 81 χρόνια από την εκτέλεση 42 κατοίκων του χωριού από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στον Αλικιανό.
Σημειώνεται ότι ως “Μαρτυρικά” έχουν χαρακτηριστεί 131 χωριά της Ελλάδας, ανάμεσα τους 40 στην Κρήτη.
Όπως τόνισε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλικιανιού, κ. Μανώλης Νικολακάκης στο περιθώριο της εκδήλωσης «το χωριό μας έχει
πάνω από 200 σκοτωμένους πρέπει να μπει στη λίστα των μαρτυρικών χωριών. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ξεκινήσει τις συζητήσεις με το Δήμο για να υποβάλλουμε το αίτημα».

«…ξεχωρίζουν τους άνδρες που με δάκρυα στα μάτια απλώνουν χέρια για να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους…» σημείωσε αναφερόμενη στα γεγονότα, η εκπαιδευτικός κ. Β. Μουζουράκη.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η εκπαιδευτικός κα Βάσω Μουζουράκη. Η ομιλήτρια τόνισε ότι παρόλο που οι Κρητικοί είχαν αφοπλιστεί από τον Μεταξά «η ψυχή τους έμεινε αδούλωτη και το αντιστασιακό φρόνημα άκαμπτο. Ο Κρητικός για τη λευτεριά έχει εξοικειωθεί με το θάνατο και τον αντιμετωπίζει απτόητα με ένα χαμόγελο στα χείλη. Με ένα τέτοιο χαμόγελο αντιμετώπισαν το εκτελεστικό απόσπασμα 42 συγχωριανοί μας στο προαύλιο της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στις 2 Ιουνίου 1941.» Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ιστορία των τριών αδελφών (Γκανακάκηδες) που θα έπρεπε να εξαιρέσουν ένα από αυτούς από τη γραμμή και αυτοί επέλεξαν αυτόν που είχε γυναίκα και παιδί, αλλά και την τολμηρή απόφαση του Λευτέρη Κορακάκη να τρέξει γρήγορα μακριά από τη γραμμή να αποφύγει τους πυροβολισμούς και να σωθεί…

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή εκδήλωση.

Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για τα γεγονότα επισήμανε πως μετά τη μάχη οι Γερμανοί έκαναν απολογισμό και είδαν τις βαριές απώλειες τους. «Μάζεψαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά από τα σπίτια και τους έσπρωξαν βίαια στην αυλή του σχολείου. Στη συνέχεια ξεχωρίζουν τους άνδρες που με δάκρυα στα μάτια απλώνουν χέρια για να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους…»
Αναφερόμενος στην εκδήλωση ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαλανδράκης έκανε λόγο για «μάθημα ιστορίας για τα νέα παιδιά, που παίρνουν ερεθίσματα, γιατί αν δεν γνωρίζεις την ιστορία του τόπου σου είναι σίγουρο ότι στις επιλογές που θα κάνεις θα είναι ανεπαρκής ο τρόπος που σκέφτεσαι». Προέτρεψε επίσης τους πολίτες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Δήμου, να βρουν το βιβλίο για τη Μάχη της Κρήτης που έγινε σε συνεργασία με την “Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης” αλλά και να δουν τα ντοκιμαντέρ που έγιναν με τη συνεργασία του Δήμου: “Λουλούδια που σκοτώθηκαν νωρίς” και “Μαρίκα γιατί να φοβάσαι” αλλά και την ψηφιακή έκθεση για τη Μάχη.
Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής στο χαιρετισμό του τόνισε πως «χρόνο με το χρόνο αναδεικνύεται η σημασία της Μάχη της Κρήτης, όχι μόνο για τον τρόπο που επέλεξαν να μας επιτεθούν, αλλά για την καθολική αντίσταση του Κρητικού λαού. Αυτό προκάλεσε τον θαυμασμό σε όλο τον κόσμο για αυτό και κάθε χρόνο έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να δουν τα πεδία των μαχών και τα μνημεία». Τον παρών έδωσαν επίσης συγγενείς των εκτελεσθέντων, οι αντιδήμαρχοι κ. Ασπασία Λουπάκη, Στέλιος Δημητρογιαννάκης , ο περιφ. Σύμβουλος κ. Αλέκος Μαρινάκης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά Δημήτρης Ανθούσης κα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα