Εντείνονται οι αντιδράσεις στο ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων για 8 φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης που έχουν κληθεί σε ανάκριση, στο πλαίσιο προκαταρτικής εξέτασης μετά από μηνυτήρια αναφορά της υπουργού Παιδείας για παλαιότερη κινητοποίηση, αύριο Τετάρτη στη 1 το μεσημέρι στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων.
Τη συμπαράστασή τους στους φοιτητές εξέφρασαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου καθηγητές και εργαζόμενοι του Πολυτεχνείου Κρήτης καθώς και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και εργατικών σωματείων. Στη συνέντευξη μίλησαν και οι ίδιοι οι 8 φοιτητές αλλά και οι δικηγόροι τους.
Ολοι έκαναν λόγο για «σκευωρία» και «πολιτική δίωξη».
Τη συμπαράστασή της στους φοιτητές εξέφρασε από τον Σύλλογο Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) η πρόεδρός του, Ρένια Γεωργιακάκη.
«Είμαστε στο πλευρό των φοιτητών. Εχουμε βγάλει κοινή ανακοίνωση με αυτοδιοικητικούς και σύλλογο ΕΤΕΠ», ανέφερε.
Ο καθηγητης Νίκος Σκουτέλης τόνισε ότι στον χώρο της Παιδείας οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε σαν καλοί εκπαιδευτικοί με βασικό στόχο την εξίσωση και τη συζήτηση.
«Χρειάζεται απύθμενο βάθος κακίας, να κατηγορείς νέους ανθρώπους με εκείνο το κατηγορητήριο με το οποίο διασύρουμε μαστρωπούς και κακούργους. Θεωρώ ότι στον χώρο της Παιδείας οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε σαν καλοί εκπαιδευτικοί με βασικό στόχο την εξίσωση, τη συζήτηση και την απαλοιφή των μεγάλων διαφορών μας, προσπαθώντας να δούμε με γενναιοδωρία τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι νέοι εκφράζουν την καθημερινή τους τσαντίλα. Δεν ειναι δυνατον αυτές τις αντιδράσεις που σίγουρα είναι ζωηρές, εμείς οι μεγαλύτεροι να τις προσλαμβάνουμε σαν κακουργήματα. Ο χώρος του Πανεπιστημίου είναι ένας χώρος ανοχής και ένας χώρος γενναιοδωρίας από τους μεγάλους προς τους μικρότερους».
Ο Γιώργος Καπετανάκης, πρόεδρος των Διοικητικών Υπαλλήλων, σημείωσε:
«Θεωρώ αυτονόητη την παρουσία μας εδώ. Χωρίς τους φοιτητές δεν θα υπήρχαμε ούτε εμείς. Από τη στιγμή που σύμφωνα με τη διοίκηση ένα πρόβλημα θεωρήθηκε λυμένο ήρθε από πάνω μια μήνυση».
Από τους διωκόμενους φοιτητές, ο Βαγγέλης Πρασόπουλος σημείωσε πως θεωρεί ότι διώκεται λόγω της συνδικαλιστικής του ιδιότητας και έκανε λόγο για «σκευωρία».
«Ολοι όσοι διωκόμαστε είμαστε εκλεγμένοι συνδικαλιστές», τόνισε και κάλεσε τον κόσμο την Τετάρτη στη συγκέντρωση στο Αστυνομικό Μέγαρο «να υψώσουμε τοίχος δημοκρατίας».
Για στοχοποίηση λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης έκαναν επίσης λόγο μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Παπαλιός πρόεδρος φοιτητικού συλλόγου ΗΜΜΥ, ο Γιώργος Σκαρλάτος γραμματέας Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου, ο Κωνσταντίνος Τσακιρόπουλος, ο Χάρης Αποστόλου ο οποίος κατά την κινητοποίηση ήταν πρόεδρος του ενιαίου συλλόγου φοιτητών και ο Ακης Παπαδόπουλος πρόεδρος φοιτητικού συλλόγου Αρχιτεκτονικής ο οποίος ανέφερε ότι οι γονείς τους δέχτηκαν τηλεφώνημα από την Αστυνομία για ταυτοποίηση των στοιχείων τους.
Επίσης, η Ιωάννα Στασινού η οποία έχει διατελέσει πρόεδρος στον σύλλογο ΗΜΜΥ σημείωσε οτι «πήγαμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση» και η Μυρτω Πασχαλίδη τελειόφοιτη στο τμήμα Αρχιτεκτόνων σημείωσε ότι η υπουργός Παιδείας παρέκαμψε το Αυτοδιοίκητο και τη διοίκηση του Πολυτεχνείου.
Η φοιτητρια Χρύσα Τσιριγιάννη πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Εστίας καταδίκασε τις διώξεις.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Μανωλικάκης εξέφρασε τη συμπαράσταση του στους φοιτητές και κάλεσε την υπουργό Παιδείας να αποσύρει τις κατηγορίες.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Γιάννης Κυριακάκης, τόνισε ότι η ΕΛΜΕ είναι στο πλευρό των φοιτητών, ενώ διερωτήθηκε: «Ο πρύτανης είπε ότι το θέμα είναι λήξαν, ο κοσμήτορας είπε πως δεν θέλει δίωξη, το ερώτημα είναι ποιος είναι αυτός ο υποβολέας;»
Τη συμπαράστασή της στους φοιτητές εξέφρασε και η Αθηνά Γιαννουλάκη πρόεδρος εργαζομένων ΟΤΑ και η Μαρία Αντζελα Χαλακατεβάκη εκ μέρους του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων αλλά και άλλων σωματείων (επισιτισμού, οικοδόμων, κ.α.).
Από τους δικηγόρους των φοιτητών:
Ο Δημήτρης Φουράκης τόνισε ότι διώκονται φοιτητές για ένα συνταγματικό δικαίωμα διαμαρτυρίας, για κακουργηματικές πράξεις μετά τη μηνυτήρια αναφορά της υπουργού Παιδείας στην εισαγγελία Χανίων. Η Μερόπη Βαγιωνάκη ανέφερε ότι για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση ποινική δικογραφία φτιάχτηκε στα γραφεία «του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με δύο καθηγητές του Πολυτεχνείου» και σημείωσε ότι «δεν τυποποιούνται οι κατηγορίες» και η Αναστασία Σταυροπούλου έκανε λόγο για «πρωτοφανή υπόθεση» και στοχοποίηση συνδικαλιστικής πρακτικής.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ
Στο μεταξύ, συνεχίστηκε χθες η έκδοση ανακοινώσεων υποστήριξης των φοιτητών.
Σε ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χανίων αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «σε μια περίοδο όπου η εκπαίδευση κι ιδιαίτερα η τριτοβάθμια δέχεται συνεχώς ραπίσματα από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση της ΝΔ, το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με τη δικογραφία που σχηματίστηκε προ λίγων ημερών ενάντια σε 8 φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης κατόπιν παρέμβασης της ίδιας της Υπουργού κ. Νίκης Κεραμέως.
Είναι μία κίνηση η οποία είναι πρωτόγνωρη κι έρχεται σε συνάρτηση με το γενικότερο σχέδιο νόμου που επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ να περάσει, το οποίο περικλείει ουσιαστικά όλη την ιδεολογική και ταξική προκατάληψη κι εμμονή τους με τον θεσμό των Δημόσιων και Δωρεάν Πανεπιστημίων».
Στην ανακοίνωση προστίθενται ότι «εμείς ως νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Χανίων στεκόμαστε αλληλέγγυα δίπλα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που διώκονται αλλά και με σύσσωμη τη φοιτητική κοινότητα του Πολυτεχνείου, καθότι αυτές οι κατηγορίες είναι μία επίθεση προς όλους κι όλες μας».
Με ανακοίνωσή της η Τ.Ε. Χανίων του ΚΚΕ «καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη δίωξη 8 φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίοι συμμετείχαν σε κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών τον περασμένο Οκτώβρη, μεταξύ των οποίων και πρόεδροι Φοιτητικών Συλλόγων».
Στην ανακοίνωση προστίθενται ότι η Υπουργός Παιδείας, «υπεραμύνθηκε την στάση της, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης για να απαιτήσει την απόσυρση των κατηγοριών» και ότι η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ «απαιτεί την άμεση απόσυρση των κατηγοριών των 8 φοιτητών και ταυτόχρονα στηρίζει τα αιτήματα δεκάδων φοιτητικών συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων που οργανώνουν τον αγώνα, ώστε να μην περάσει το κλίμα τρομοκράτησης που επιχειρεί η κυβέρνηση».