Οι συνθήκες κοινωνικής ανασφάλειας που έχουν διαμορφωθεί λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων, οικονομικής και υγειονομικής, έχουν εντείνει το πρόβλημα των εξαρτήσεων στην ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται, μεταξύ άλλων, έναρξη της χρήσης ουσιών σε μικρότερη ηλικία, συστηματικότερη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών αλλά και συχνότερες υποτροπές σε άτομα που βρίσκονται σε φάση απεξάρτησης.
Τα παραπάνω επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, μέλη του παραρτήματος Χανίων του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης και των αρχαιρεσιών που πραγματοποίησε το Σάββατο το Παράρτημα στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Ο πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ Γιώργος Τσαουσάκος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα των εξαρτήσεων εντάθηκε λόγω αφενός της διάρρηξης των κοινωνικών σχέσεων και δεσμών που επιβλήθηκε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας και αφετέρου των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών που είχε η πανδημία στην καθημερινότητα των πολιτών. «Διαπιστώνεται αυτά τα χρόνια μια κατακόρυφη αύξηση της χρήσης ουσιών αλλά και εξαρτητικών συμπεριφορών όπως τζόγος, διαδίκτυο κ.λπ.», τόνισε ο κ. Τσαουσάκος και πρόσθεσε ότι η νέα κρίση που έχει προκύψει με τον πόλεμο στην Ουκρανία θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες κοινωνικής ανασφάλειας που δημιούργησαν η πολυετής οικονομική κρίση και τα τελευταία δύο χρόνια η πανδημία.
Ειδικότερα για τους στόχους του ΕΣΥΝ Χανίων υπογράμμισε ότι βασική επιδίωξη παραμένει η δημιουργία “στεγνού” θεραπευτικού προγράμματος στα Χανιά καθώς, όπως είπε, μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει μια ολοκληρωμένη απάντηση στο πρόβλημα της εξάρτησης.
Ο γ.γ. του ΕΣΥΝ Χανίων Μιχάλης Φραγκομιχελάκης αναφέρθηκε στις συνέπειες στο πεδίο των εξαρτήσεων της κοινωνικής ασφάλειας που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια: «Παρατηρούμε μια μείωση της ηλικίας έναρξης της χρήσης ναρκωτικών. Μια αύξηση της συστηματικής χρήσης και μια αύξηση της υποτροπής στη χρήση. Άνθρωποι δηλαδή που είχαν καταφέρει να απομακρυνθεί από τη χρήση ναρκωτικών υποτροπίασαν. Επίσης, διαπιστώνεται μια αύξηση της εγκατάλειψης των θεραπευτικών προγραμμάτων», επεσήμανε ο κ. Φραγκομιχελάκης.
«Απέναντι σε αυτό η Πολιτεία θα έπρεπε να είχε πάρει μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε είναι ότι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των θεραπευτικών προγραμμάτων που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια εντάθηκαν ακόμα περισσότερο τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Φραγκομιχελάκης και τόνισε ότι όσο θα εντείνεται η κοινωνική αβεβαιότητα και απομόνωση θα υπάρχει μια όξυνση των εξαρτήσεων και των ναρκωτικών: «Αυτή η τάση επιβεβαιώνεται κι από τις μετρήσεις που γίνονται στα λύματα και που όπως δείχνουν καταγράφεται ένας πενταπλασιασμός της ημερήσιας κατανάλωσης κοκαΐνης, αύξηση έως και 600% στη χρήση μεθαμφεταμίνης αλλά και αύξηση στη χρήση της κάνναβης».