Πανελλαδικά, παγκρήτια, στον Νομό μας, στα Χανιά. Εμείς, εσείς, όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το επιθυμητό εφικτό.
Επ’ αυτού καλούμαστε άμεσα να περάσουμε σε διαδικασίες που θα καλλιεργούμε και θα προάγουμε τις μεταξύ μας σχέσεις, σαν άτομα, σαν κοινωνικές ενότητες, συνθέτοντας γνώσεις, ικανότητες και δυνατότητες. Η κατάθεση και επεξεργασία απόψεων, θα είναι η αρχή του καλού για τη διαμόρφωση τοπικά καλού και εφικτού αναπτυξιακού σχεδιασμού, που θα προσανατολίζει και θα ενθαρρύνει επενδυτικά ενδιαφέροντα. Στις διαβλέψεις μας καλούμαστε να μαθαίνουμε, να μεθοδεύουμε, να ιεραρχούμε, να προσδιορίζουμε τακτικές πειστικού επικοινωνιακού λόγου και να γινόμαστε καλοί δέκτες όλων αυτών που θα προκύπτουν. Η πυξίδα αναπτυξιακού, επενδυτικού προσανατολισμού απαιτεί: Να διατάζουμε σωστά τα θέλουμε, τα πρέπει, τα μπορούμε. Να θεσπίζουμε αντικειμενικά κριτήρια επιλογής και ιεράρχησης αναγκών.
Να μορφοποιούμε διαβλέψεις, μεθοδεύσεις και επικοινωνιακό μεταξύ μας λόγο. Για όλα αυτά και άλλα πολλά τα κόμματά μας, τοπικά, περιφερειακά, πανελλαδικά, που είναι κυβερνητικά υπεύθυνα, άμεσα καλούνται να συμβάλουν στη συγκρότηση ομάδων πρωτοβουλίας, συντονισμού κινήσεων για τη διαμόρφωση σχεδίου δράσεων, εθελοντών προσώπων σε ενωτικές, συλλογικές επιδιωκόμενες ενέργειες. Οι ομάδες πρωτοβουλίας, συντονιζόμενες, να προβαίνουν σε επικοινωνιακά ανοίγματα με Επιμελητήρια, Ιδρύματα, επιχειρηματικές ενότητες, συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, να τους κάνουν γνωστές τις διαβλέψεις για τον αναπτυξιακό επενδυτικό προσανατολισμό, ζητώντας την ενεργό συμμετοχή των επ’ αυτού. Η σύνθεση των ομάδων πρωτοβουλίας να είναι από πρόσωπα, που να καλύπτουν γνωστικά τον κοινωνικό τους χώρο, να εκφράζουν το μέγεθος του εθελοντισμού σε διαθέσιμο χρόνο και να προσδιορίζουν τυχόν ιδιαίτερες γνώσεις, ικανότητες και δυνατότητες επί των ζητουμένων για αναζήτηση τρόπου αξιοποίησής των.
Σχετικά με τα τοπικά μας ενδιαφέροντα, η λογική μας θα πρέπει να είναι: τι κάνω εγώ σαν άτομο. Τι κάνουμε εμείς στον περίγυρό μας σαν ενότητες. Για μένα, για εμάς, εγώ, εμείς και όχι μόνο οι άλλοι, για εμάς χωρίς εμάς. Ας ξεκινήσουμε να προσδιορίσουμε τα θέλουμε, τα πρέπει, τα μπορούμε. Σε συνέχεια να αξιολογούμε τα εφικτά και τα ανέφικτα, ανεξάρτητα αν τα θέλουμε και αν πρέπει, αναζητώντας τρόπους αναγκαίους.
Στον τόπο μας διαφαίνεται πως έχουμε: Δυνατότητες μεγέθυνσης του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, κ.ά.). Καλούμαστε να συμβάλουμε στην εύρεση τρόπου αξιοποίησης των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Διαφαίνονται μεγάλες δυνατότητες ανοιγμάτων στον δευτερογενή τομέα, χειροτεχνία, βιοτεχνία, μικρο-βιομηχανία. Καλούμαστε να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις με τα απαιτούμενα θεσμικά πλαίσια για ενθάρρυνση επενδυτικών διαβλέψεων. Στον τριτογενή τομέα έχουμε προκλήσεις για ποιοτικές αναβαθμίσεις. Τουρισμός, ποιότητα είναι τα ζητούμενα από τους δότες και δέκτες αυτού. Τουρισμός, σύνδεση με τους άλλους τομείς της οικονομίας θα πρέπει να είναι στις διαβλέψεις μας. Ο καταναλωτής των προϊόντων μας στο εξωτερικό πρέπει να γίνεται καταναλωτής και των τοπικών μας προϊόντων στο εσωτερικό μέσω της τουριστικής επισκεψιμότητας. Αυτό προϋποθέτει συντονισμό και των τριών παραγωγικών τομέων, καλλιεργώντας την αναγκαιότητα αλληλοστήριξης θετικών και αρνητικών πλευρών.
Τουρισμό έχουμε όχι μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και στην ενδοχώρα. Πρωτογενή παραγόμενα προϊόντα προς κατανάλωση τουριστών έχουμε όχι μόνο στην ενδοχώρα, αλλά και στα περιαστικά μέρη. Αυτά και μόνο μας επιτάσσουν πολλά να αναζητούμε προς αξιοποίηση για τον τόπο μας, για τους ανθρώπους μας. Η γη μας και οι άνθρωποί μας μπορούν να αποδίδουν πλούτο, εάν συλλογικά, συντονισμένα και αλληλέγγυα με σεβασμό συμπορεύονται.