Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Ενθαρρυντικά μηνύματα για την ανακύκλωση

Σημαντική αύξηση στις ποσότητες γυαλιού και ανακυκλώσιμων υλικών που συγκεντρώνει η ΔΕΔΙΣΑ καταγράφηκε το 2017. Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την τοποθέτηση των κόκκινων και καφέ κάδων, για ρούχα και οργανικά υπολείμματα αντίστοιχα, και ήδη εξετάζεται η επέκταση της χρήσης τους.

Tα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της επιχείρησης, με τους ανθρώπους της ΔΕΔΙΣΑ να υπογραμμίζουν πάντως ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμα για την αύξηση των ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών.
Ειδικότερα, όπως ανέφεραν μιλώντας στα «Χ.ν.» ο πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ Νίκος Παινεσάκης, ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Κουτράκης και αντιπρόεδρος Μανώλης Ανδρεάδης, με βάση τα στοιχεία και συγκριτικά με το 2016 το 2017 παρατηρήθηκε μια αυξητική τάση στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης από 7 έως 18% ανάλογα με τον Δήμο. Αντίστοιχα στο γυαλί (κίτρινος κάδος) τα ποσοστά τα αύξησης ήταν ακόμα μεγαλύτερα αγγίζοντας στον Δήμο Χανίων το 120%.
Πιο συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο μπλε κάδο ανακύκλωσης κατέγραψε ο Δήμος Κισάμου (18,6%) και ακολουθούν ο Δήμος Πλατανιά (16,4%), ο Δήμος Αποκορώνου (9,8%), ο Δήμος Χανίων (8,4%) και ο Δήμος Ρεθύμνου (7,1%). Εξαίρεση αποτελεί ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου που παρότι διαθέτει μπλε κάδους ανακύκλωσης δεν εμφανίζεται στα αποτελέσματα αφού οι κάδοι του δυστυχώς χρησιμοποιούνται ως… κάδοι για σύμμεικτα απορρίμματα.
Αντίθετα σε ό,τι αφορά το γυαλί η συμβολή του Δήμου Καντάνου – Σελίνου είναι αξιοσημείωτη αφού αυξήθηκαν θεαματικά οι ποσότητες που συγκεντρώνονται, από 170 κιλά πρόπερσι σε πάνω από 13 τόνους πέρυσι. Πολύ μεγάλη αύξηση σε ποσοστό πάνω 100% σημειώθηκε στα Χανιά, ενώ στον Δήμο Αποκορώνου καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση, από 3.050 κιλά γυαλιού το 2016 σε 78.317 κιλά το 2017. Σημαντική αύξηση στις ποσότητες γυαλιού, όπως προκύπτει και από τον πίνακα 2, σημειώθηκε επίσης στους Δήμους Πλατανιά και Κισάμου.

ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ
Πάντως οριακή αύξηση παρατηρείται και σε ό,τι αφορά τις ποσότητες του πράσινου κάδου (σύμμεικτα απορρίμματα) γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια για αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών που αξιοποιούνται. «Σε κάθε περίπτωση, τα ποσοστά ανακύκλωσης στα Χανιά είναι από τα υψηλότερα σε επίπεδο Δήμων σε όλη την Ελλάδα, κάτι που δείχνει ότι έχει καλλιεργηθεί η κατάλληλη συνείδηση στους δημότες. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι στα Χανιά στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης που πάντα υπάρχει ένα υπόλειμμα, δηλαδή απορρίμματα που έχουν τοποθετηθεί από λάθος στον κάδο, έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό πανελληνίως, δηλαδή κάτω από 15%», ανέφερε σχετικά ο κ. Κουτράκης.
Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι πέρα από το αναμφισβήτητο περιβαλλοντικό όφελος που προκύπτει από την ανακύκλωση, η αύξηση των ποσοτήτων που καταλήγουν στους μπλε και κίτρινους κάδους επιφέρει και σημαντικά οικονομικά οφέλη στους δημότες. Κι αυτό διότι σε αντίθεση με τους πράσινους κάδους των σύμμεικτων απορριμμάτων που χρεώνεται στους Δήμους 46 ευρώ ο τόνος, στους μεν κίτρινους κάδους δεν χρεώνεται ούτε η αποκομιδή ούτε η διαχείριση του γυαλιού, ενώ στους μπλε κάδους πληρώνεται μεν η αποκομιδή αλλά δεν πληρώνεται η διαχείριση των απορριμμάτων.
«Από αυτό γίνεται κατανοητό ότι όσο πιο πολλά απορρίμματα καταλήγουν στους μπλε και κίτρινους κάδους αντί στους πράσινους τόσο περισσότερο ελαφρύνονται οικονομικά οι Δήμοι διότι και θα πληρώσουν λιγότερα αλλά και αφού η ΔΕΔΙΣΑ θα πουλάει μεγαλύτερες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικλών θα μπορεί να μειώσει και τη χρέωση για τους πράσινους κάδους», υπογράμμισε ο κ. Κουτράκης.

ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΚΑΔΟΙ
Σε ό,τι αφορά τους καφέ κάδους όπου αφορούν βιοαπόβλητα και έχουν τοποθετηθεί σε στρατιωτικές μονάδες, στο Πολυτεχνείο, σε σούπερ μάρκετ και φρουταρίες μέσα στα Χανιά και σε κάποια ανθοπωλεία, μέσα στο 2017 συγκεντρώθηκαν 200 τόνοι οργανικών υπολειμμάτων. «Πρόκειται για μια πολύ καλή αρχή και βέβαια έχουμε ακόμα πολλά περιθώρια», σημείωσαν τα στελέχη της ΔΕΔΙΣΑ και πρόσθεσαν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα εγκατασταθούν κάδοι και σε ξενοδοχειακές μονάδες.
Αντίστοιχα από τους πρώτους 52 κόκκινους κάδους, που τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο στα Χανιά, και αφορούν στη συγκέντρωση ρούχων και παπουτσιών συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγους μήνες 33 τόνοι. Μάλιστα, από τον κόκκινο κάδο ενισχύεται οικονομικά μηνιαίως το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων.

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
“Ανάσα” στον ΧΥΤΥ
Όπως είναι λογικό η ποσότητα των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται σχετίζεται άμεσα και με τα απορρίμματα που καταλήγουν στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής στο Ακρωτήρι. Η διάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη μιας και -όπως είναι γνωστό- τα υφιστάμενα «κύτταρα» εδώ και κάποιο διάστημα έχουν εξαντληθεί και απαιτείται άμεσα η επέκταση του ΧΥΤΥ. «Είμαστε στο “παρά ένα” να δημοπρατήσουμε. Εκτιμούμε ότι μέσα στο Μάρτιο θα τα καταφέρουμε και ευελπιστούμε μέσα στο 2018 να έχουμε ανάδοχο, αφού μιλάμε για διεθνή διαγωνισμό. Το έργο, ωστόσο, θα χρειαστεί περίπου 2 χρόνια να ολοκληρωθεί», εξήγησαν τα στελέχη της ΔΕΔΙΣΑ και υπογράμμισαν ότι στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ κρίσιμη η συμβολή των πολιτών προκειμένου μέσα από την ανακύκλωση να μειωθεί η ποσότητα των σύμμεικτων απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΥ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα