Οι εκλογές το Β’ γύρο στην Αθήνα (15 Οκτ.), που ανέδειξαν απρόσµενα πανηγυρικά τον Χάρη ∆ούκα δήµαρχο στο µεγαλύτερο δήµο της Χώρας, έδειξαν -κατά τη γνώµη µου- ένα µικρό ενδεχοµένως αλλά σηµαντικής πολιτικής σηµασίας βήµα µπροστά, από πολίτες της ‘‘παράταξης του πολιτικού καναπέ’’.
Της ‘‘παράταξης’’ που ενισχύθηκε σταδιακά και δραµατικά από 1,7 εκατ πολίτες στις Εθνικές εκλογές των τελευταίων 15 χρόνων (7,0 εκατ. ψηφοφόροι το 2009, 5,3 εκατ. Ιουν 2023), απογοητευµένους -κυρίως- από τη µειωµένης αποτελεσµατικότητας λειτουργία του πολιτικού συστήµατος και κατ’ επέκταση του κράτους και όχι επειδή κατέληξαν απολιτίκ, αποδεχόµενοι απροβληµάτιστα και παθητικά το µοιραίο και τραγικό ‘’Αυτή είναι η Ελλάδα’’, που συνοδεύει ως απελπιστική ρήση κάθε αδικαιολόγητη µεγάλη καταστροφή.
Φυσικά το συµπέρασµα ότι κάτι κινήθηκε από τον ‘’πολιτικό καναπέ’’ στο Β’ γύρο στις 15 Οκτ, δεν προκύπτει αριθµητικά, από αποτελέσµατα exit poll ή από ειδική δηµοσκοπική έρευνα, µέχρι στιγµής. Προκύπτει κατά τη δική µου εκτίµησή µου -και όχι µόνον-, ως πολιτικό εξαγόµενο από τη συσχέτιση των αριθµών των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες στους δυο γύρους των εκλογών και οι οποίοι έδωσαν µια εντελώς απρόσµενη και εκπληκτική αύξηση των ψήφων στον ∆ούκα τον Β’ γύρο..
Ως βάση της περαιτέρω ανάλυσης παραθέτω µερικά επιβοηθητικά. αριθµητικά στοιχεία*.
Έγκυρα: Α’ γύρος: 140.800, Β’ γύρος 114.400. Αποχή µεταξύ Α΄- Β’ γύρου: 25.400
Μπακογιάννης Κωνσταντίνος: Α’ γύρος 57.800, Β’ γύρος 50.400, (µείωση 7.400).
∆ούκας Χρυσόστοµος (Χάρης): Α’ γύρος 19.800, Β’ γύρος 64.100, (Αύξηση 44.300).
Σχετικά µε την αποχή του Β’ γύρου:
– Μπακογιάννης, µείωση κατά 7.400 ψήφους (ποσοστό 13%)
– Λοιποί 4 κύριοι συνδυασµοί, (Ζαχαριάδης ΣΥΡΙΖΑ, Σοφιανός ΚΚΕ, Κασιδιάρης Παπαδάκης), έλαβαν αθροιστικά 62.200 ψήφους στον Α΄ γύρο.
Από τους 25.400 της αποχής µεταξύ Α’ και Β΄ γύρου, αφαιρώντας τους 7.400 του Μπακογιάννη, προκύπτει µείωση κατά 18.000 (ποσοστό 29%). ∆ηλ. στο Β’ γύρο χρεώνονται -θεωρητικά- 44.200 ψηφοφόροι στους 4 λοιπούς συνδυασµούς (62.200 – 18.000), που φέρονται να ψήφισαν ∆ούκα.
Η ‘’χρέωση’’ των εν λόγω 44.200 ψηφοφόρων του Β’ γύρου στους 4 λοιπούς συνδυασµούς είναι θεωρητική, ελλείψει καταγεγραµµένων στοιχείων της πραγµατικής αποχής στο Β’ γύρο, από τους ψηφοφόρους των 4 συνδυασµών του Α’ γύρου.
Όπως θα δικαιολογηθεί στη συνέχεια της ανάλυσης, η αποχή των ψηφοφόρων των 4 λοιπών συνδυασµών στο Β’ γύρο ήταν πολύ µεγαλύτερη των 18.000, η οποία βέβαια αναπληρώθηκε από νέους ψηφοφόρους οι οποίοι και έδωσαν τον τελικό αριθµό ψήφων 44.200. Αριθµός, που σχεδόν συµπίπτει µε τη θηριώδη αύξηση των ψήφων του ∆ούκα από 19.800 σε 64.100, δηλ. περίπου αύξηση 44.300.
Υπόθεση δύο εκδοχών.
Εκδοχή Πρώτη:
Από τους 62.200 του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του Κασιδιάρη και Παπαδάκη του Α’ γύρου, προσήλθαν στο Β΄ Γύρο -αφαιρουµένης της αποχής- 44.200 ψηφοφόροι, οι οποίοι απαξάπαντες χωρίς εξαίρεση, µονοκούκι ψήφισαν τον ∆ούκα. Θεωρητικά και πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατο να θεωρηθεί ρεαλιστικό αυτό το σενάριο. µε ένα τόσο ετερόκλητο πολιτικά σώµα ψηφοφόρων.
Εκδοχή δεύτερη (επικρατέστερη):
Η πραγµατική αποχή από τους 62.200 του Α’ γύρου των 4 λοιπών συνδυασµών, ήταν πολύ µεγαλύτερη των 18.000 και για να συµπληρωθεί ο αριθµός 44.200 που έδωσε και τη νίκη στον ∆ούκα, προφανώς προσήλθαν νέοι ψηφοφόροι.
Παραθέτω µερικές δικαιολογητικές σκέψεις γι αυτό το σενάριο που ενισχύονται και από κάποιες αποσπασµατικές εκτιµήσεις στα ΜΜΕ πριν από το Β΄ γύρο, για πιθανές µετακινήσεις ψηφοφόρων.
α. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχοµένως και του Παπαδάκη εκτιµάται ότι προσήλθαν και ψήφισαν κατά µεγάλη πλειονότητα τον ∆ούκα.
β. Από τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, εκτιµάται ότι προσήλθε µέτριος και κάτω αριθµός υπέρ του ∆ούκα, λαµβάνοντας υπόψη τις επίµονες κατ’ επανάληψη παροτρύνσεις του Γ. Γραµµατέα του ΚΚΕ για λευκό – άκυρο, δηλ έµµεσα για αποχή. Το γεγονός ότι δεν εµφανίστηκε αυξηµένος αριθµός άκυρων – λευκών, λογικά συνηγορεί υπέρ της αυξηµένης αποχής.
γ. Ανάλογη εκτίµηση περιορισµένης παρουσίας και ψήφου στον ∆ούκα,. από τους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη.
Τούτων δοθέντων, προκύπτει έλλειµα αρκετών χιλιάδων ψηφοφόρων που απαιτούνταν για να συµπληρωθεί ο ‘’µαγικός’’ αριθµός των 44.300 που έλαβε παραπάνω ο ∆ούκας στο Β’ γύρο. Η εκτίµηση δεν αλλάζει ακόµη και αν θεωρήσουµε ότι µερικοί ψήφοι πήγαν στο ∆ούκα και από την πλευρά Μπακογιάννη.
Προφανές συµπέρασµα:
Πέραν των 25.400 της καταγραµµένης αποχής, αρκετές χιλιάδες ψηφοφόροι από τους 4 λοιπούς συνδυασµούς που δεν προσήλθαν στο Β’ γύρο στις κάλπες, αναπληρώθηκαν από ψηφοφόρους που ‘’σηκώθηκαν από τον πολιτικό καναπέ’’ και ψήφισαν ∆ούκα.
Κίνητρο; Η σοβαρή προσωπικότητα, οι γνώσεις και προτάσεις λύσεων για τα σοβαρά προβλήµατα της πόλης, η αποφυγή έπαρσης ή προβολής κοµµατικότητας, εκτιµάται ότι ήταν στοιχεία που λειτούργησαν ελκυστικά για την προσέλευση στην κάλπη και θετική ψήφο στο ∆ούκα νέων ψηφοφόρων. Ενισχυτικό στοιχείο της προσέλευσης η αποδοκιµασία υπεροπτικής συµπεριφοράς στο Debate του απελθόντος δηµάρχου, αλλά και αλαζονικών πρακτικών και συµπεριφορών γενικότερα από κυβερνητικούς παράγοντες.
Οι πολίτες του ’’πολιτικού καναπέ’’, έχοντας βγει έξω -οι πολλοί- από το πολιτικό πελατειακό αλώνι που τριγυρίζει συνεχώς το πολιτικό σύστηµα, έδειξαν ότι στις περιπτώσεις που είτε αξιολογούν θετικά πρόσωπα ή σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις και ιδέες είτε όταν ενοχλούνται υπερβολικά από συµπεριφορές της εξουσίας, ξέρουν να ‘’σηκώνονται’’ και να δηλώνουν παρόντες.
Πλούσιες γνώσεις, οράµατα, ιδέες και προτάσεις, έχει παρουσιάσει ο νέος δήµαρχος της Αθήνας. Μένει να δοκιµαστεί πρακτικά και στο σοβαρό θέµα, διοίκηση του µεγαλύτερου δήµου της χώρας.
* Στρογγύλευση των αριθµών σε εκατοντάδα, για ευχερέστερη ανάγνωση.
*O Στέφανος Ανδριάνης είναι αντισ/γος ε.α., πολιτ. µηχανικός,
πρώην πρόεδρος & διευθ. σύµβουλος στην ΕΑΣ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ)
Προσωπική ιστοσελίδα: www.aksiokratia.gr
Υ.Γ. Για τον ‘‘πολιτικό καναπέ’’ που περιλαµβάνει κατά πλειονότητα παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ από το 2009 και µετά, όσο και νέους ψηφοφόρους που δεν προσέρχονται στις κάλπες, αλλά και για την ανάγκη ‘‘out of the box’’ µηνυµάτων και παρεµβάσεων που χρειάζονται για να κινητοποιηθεί, βλέπε άρθρο µου στις 10/12/2021, στην παρούσα έγκριτη εφηµερίδα.