Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Ενθουσίασε η εκδήλωση και η έκθεση ζωγραφικής με επίκεντρο το “Ουράνιο Τόξο” της Αργυρώς Ντουσάκη

Τι ήταν, λοιπόν, η εκδήλωση – παρουσίαση του παραμυθιού “Ουράνιο Τόξο” το περασμένο Σάββατο 18 Ιουνίου στο ιστορικό πολιτισμικό κύτταρο των Χανίων, το “Καφέ Κήπος”, που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους και “πέτυχε” να είναι the talk of the town για τα πολλαπλά μηνύματα και τον ενθουσιασμό που μετέδωσε;
• Μια ψυχαγωγική δράση του Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Εξαρτήσεων από το Κέντρο σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ;
• Μια βιωματική – εμψυχωτική δράση όπως μας την περιέγραψαν -μεταξύ άλλων- η πρόεδρος του Κέντρου Μαίρη Τζανακάκη – Μελισσάρη και οι κυρίες Θάλεια Κουκάκη και Ιωάννα Νυσταζάκη;
• Μια ακόμα αφιλοκερδής παραχώρηση της αίθουσας του ιστορικού πολιτισμικού μας κυττάρου «Καφέ Κήπος» από τον Βασίλη Σταθάκη;
• Μια παρουσίαση ενός νέου παραμυθιού, του “Ουράνιου Τόξου”, της Αργυρώς Ντουσάκη;
• Μια  άψογη αφήγηση -από στήθους παρακαλώ- του παραμυθιού από την καταπληκτική Ρούλα Τατσοπούλου;
• Μια αισθητικά και εικαστικά, εξαιρετική παράλληλη έκθεση ζωγραφικής της Ευαγγελίας Χατζηδάκη στον χώρο της εκδήλωσης, εμπνευσμένη από το ίδιο παραμύθι;
• Μια μουσική πανδαισία σύνθεσης 4 τραγουδιών του παραμυθιού με τη θεϊκή φωνή της Ζωής Κολλάρου, αλλά και τη συνοδεία των Γιάννη Μανούσακα και Μανώλη Κιμιωνή;

Τα “βαγόνια”
• Ολα αυτά, ήταν. Και ακόμα πολύ περισσότερα. Επειδή, πρέπει να λογαριάσουμε και τη βιωματική συμμετοχή των παιδιών, που αποκρίνονταν σε όλες τις ερωτήσεις και τις ευρηματικές παροτρύνσεις της αφηγήτριας κυρίας Ρούλας Τατσοπούλου. Οπερ και ζητούμενο από τον… συρμό των 8 –τουλάχιστον- “βαγονιών” που “έσυραν” το τρένο της εκδήλωσης, κατά την ευρηματική παρομοίωση της  συγγραφέως Αργυρώς Ντουσάκη στην εισαγωγική της τοποθέτηση.
• Των συντελεστών, δηλαδή. Οι οποίοι εργάστηκαν με μεράκι και αγάπη για να παρουσιαστεί το παραμύθι. Και μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι αυτό γίνεται πλέον σε πολλές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων. Οχι ακριβώς.
• Καθώς, η συγκεκριμένη εκδήλωση – παρουσίαση παραμυθιού -πέραν από τους γενικούς στόχους ενός λογοτεχνικού βιβλίου, ενός παραμυθιού- είχε και ειδικότερους, πιο συγκεκριμένους στόχους. Και ευτύχησε να έχει και μια ομάδα – που έγινε «παρέα», όπως μας είπε η κυρία Ντουσάκη. Και, έτσι, δούλεψε συλλογικά και αρμονικά ώστε να περάσουν τα “μηνύματα” του παραμυθιού βιωματικά. Χωρίς διδακτισμό. Ο οποίος είναι απωθητικός όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά για κάθε αναγνώστη. Και δεν είναι καθόλου εύκολο να συνδυαστούν όλα αυτά μαζί.
• Ποιοι ήταν οι συντελεστές – “βαγόνια”; Η Θάλεια Κουκάκη, που ζήτησε το παραμύθι. Η Ευαγγελία Χατζηδάκη, μέλος του Χανιώτικου συλλόγου γυναικών καλλιτεχνών “ΙΡΙΔΕΣ”, που το “εικονογράφησε” (αν και ακόμα δεν έχει εκδοθεί) με έργα γεμάτα χρώμα και “λανθάνον” φως και στο σκοτάδι. Η Ρούλα Τατσοπούλου που το αφηγήθηκε άψογα δικαιώνοντας τις 8χρονες σπουδές της σε παιδαγωγικό θέατρο. Ο Μανώλης Κιμιωνής που έβαλε τις μελωδίες. Η Ζωή Κολλάρου με τα υπέροχα τραγούδια που συνέθεσε και τραγουδά με την αηδονίσια φωνή της. Ο Γιάννης Μανούσακας, που έχει και “προϋπηρεσία” μουσικής και τραγουδιού στο παραμύθι της Αργυρώς “Οι Καραμέλες του Ουρανού”. Ο Βασίλης Σταθάκης, του ιστορικού καφέ “Κήπος” που παραχώρησε την αίθουσα. Αλλά  και αρκετοί άλλοι “αφανείς”, αλλά πολύ χρήσιμοι, συντελεστές.
• Και φυσικά, ο παραμυθητικός λόγος της Αργυρώς Ντουσάκη.

Ονειρα και κουράγιο
• Σε ερώτησή μας τι την ώθησε να γράψει το συγκεκριμένο παραμύθι η συγγραφέας κυρία Αργυρώ Ντουσάκη τόνισε ότι «σήμερα έχουν αρχίσει να λείπουν τα όνειρα και το κουράγιο. Η ανεπάρκεια ονείρων και η διάθεση να τα ξαναδώ ζωντανά και απλωμένα με παρακίνησε να το γράψω». «Για να γίνει αυτό», συνέχισε, «χρειάζεται να πάρουμε από κάπου ώθηση. Η δική μας φαντασία είναι μια πολύ καλή πηγή της. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με τα όνειρα των άλλων που είναι υποκατάστατα –την ονειρόσκονη. Επίσης χρειάζεται υπομονή. Χρειάζεται να ζητάμε βοήθεια μέχρι να μεγαλώσουμε και να στηριχτούμε στα πόδια μας».
• Σε ερώτησή μας πώς έγινε τόση πολλή και εξαιρετική δουλειά η κυρία Ντουσάκη μας είπε πως θεωρεί ότι το αποτέλεσμα είναι κι αυτό ένα μήνυμα: όταν είμαστε όλοι ανοικτοί και διαθέσιμοι όπως έγινε με τους εκλεκτούς φίλους και συνεργάτες, υπάρχει συλλογικό ποιοτικό αποτέλεσμα.

Ο Μάριος, το ουράνιο τόξο
και τα κλεμμένα όνειρα
• Το παραμύθι της Αργυρώς δεν είναι ένα εύκολα κατανοητό παραμύθι, όπως η ίδια είπε μιλώντας στα παιδιά και το κοινό στο ξεκίνημα της εκδήλωσης.
• Και χρειάζεται να  δοθούν κάποια “κλειδιά” για να ανοίξει το “σουσάμι” του θησαυρού των πολλών μηνυμάτων του. Το παραμύθι περιλαμβάνει και πολλά τραγούδια, κάτι που συντείνει στη ζωντανή μουσικο-θεατρική παρουσίασή του.
• Ο βασικός ήρωας είναι ο Μάριος που όταν γεννήθηκε βγήκε και το ελπιδοφόρο Ουράνιο τόξο. Τα όνειρά του πρωταγωνιστούν επίσης στο παραμύθι όπως και ο “κακός” Χάρα Χάσι Μπου, που ήταν ο κλέφτης των ονείρων. Ενας κλέφτης που έδινε αντί των πραγματικών ονείρων των ανθρώπων, υποκατάστατο – ονειρόσκονη.
• Βέβαια στο τέλος το καλό νικά και όλα τα κακά σκορπά. Ομως χρειάστηκε πολύ ΥΠΟΜΟΝΗ, ΕΛΠΙΔΑ, ΦΙΛΙΑ και Εμπιστοσύνη στον εαυτό μας ότι θα τα καταφέρουμε.
• Ολα τα παραπάνω, προφανώς είναι μηνύματα που το παραμύθι θέλει και πρέπει να προβάλλονται. Ειδικά στη σημερινή πολιτισμική κρίση του τόπου μας και ειδικότερα από έναν δημόσιο φορέα ψυχοκοινωνικής υγείας και πρόληψης.
• Να σημειωθεί ότι η προχθεσινή παρουσίαση του νέου παραμυθιού της Αργυρώς έγινε πριν ακόμα το παραμύθι εκδοθεί. Ακριβώς επειδή ήταν στα “μέτρα” και συγκεκριμένων μηνυμάτων και στόχων του Κέντρου κατά των ναρκωτικών.
• Ωστόσο, είναι ήδη σχεδόν έτοιμη μια υπέροχη εικονογράφηση από την Ευαγγελία Χατζηδάκη. Αρα, ελπίζουμε, η έντυπη έκδοσή του να μην βραδύνει.

Κέντρο Πρόληψης Χανίων: Στόχοι – μηνύματα
• Οπως είπε στα “Χανιώτικα νέα” η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών κυρία Μαρία Τζανακάκη – Μελισσάρη, πρόκειται για την ετήσια εκδήλωση του Κέντρου με ανάλογα μηνύματα όπως της σημερινής εκδήλωσης στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας κατά των Ναρκωτικών και της Εξάρτησης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου.
• Εκ μέρους του Κέντρου πρόληψης μίλησε στα “Χανιώτικα νέα” η κυρία Θάλεια Κουκάκη, η οποία επεσήμανε την ανάγκη να εμψυχώσουμε τα παιδιά μας μέσα από το δικό μας παράδειγμα ώστε να ακολουθήσουν υγιείς τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών της ζωής μακριά από εξαρτήσεις, δεκανίκια και υποκατάστατα που τελικά είναι προσωρινά. Επίσης, η κυρία Ιωάννα Νυσταζάκη που τόνισε ότι «στόχος των δράσεών μας είναι να προσεγγίσουμε τα παιδιά και ειδικότερος στόχος της σημερινής εκδήλωσης είναι τα παιδιά να επεξεργαστούν κάποιες έννοιες όπως η φιλία, τα όνειρα, η ζωή.

Καθρέπτης
• Η ζωγράφος  Ευαγγελία Χατζηδάκη, της οποίας ο πίνακας με το Ουράνιο Τόξο  αποτέλεσε και την παραμυθένια αφίσα της εκδήλωσης μάς είπε -μεταξύ άλλων-  ότι συνέδεσε τα μηνύματα που ήθελε να περάσει η συγγραφέας με την κατάσταση στη χώρα τα τελευταία χρόνια. «Κάποιος έχει κλέψει τα όνειρά μας», είπε. «Γι’ αυτό και της πρότεινα να βάλουμε ένα καθρεπτάκι όπου αναφέρεται ο κεντρικός ήρωας στο παραμύθι ώστε ο αναγνώστης να βλέπει τον εαυτό του την ώρα που το διαβάζει και να βρίσκει δύναμη να ονειρεύεται ξανά».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα