Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Εντυπωσιακά σπηλαιολογικά ευρήματα στα Λευκά Όρη

Τα Λευκά Ορη βρίσκονται στο επίκεντρο παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τα πολλά και μεγάλου βάθους σπηλαιοβάραθρα. Αυτή την επισήμανση έκαναν έμπειροι Ελληνες σπηλαιολόγοι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σφακίων το μεσημέρι του Σαββάτου.

 

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό και καλωσόρισμα του κόσμου και των σπηλαιολόγων ομιλητών ο αντιδήμαρχος Σφακίων κ. Γεώργιος Πρωτοπαπαδάκης, τους οποίους ευχαρίστησε για την σημαντική πρωτοβουλία τους να  εξερευνήσουν το βαραθροσπήλαιο Στερνών στα Λευκά Όρη».
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι έμπειροι σπηλαιολόγοι Μάρκος Διγενής, αντιπρόεδρος του Σπηλαιολογικού Ομίλου Κρήτης και ο Κώστας Αδαμόπουλος, μέλος του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου οι οποίοι ανέπτυξαν με προβολή σλάιντς, βήμα προς βήμα την αποστολή εξερεύνησης του Βαραθροσπηλαίου των Στερνών.

 

Ο κ. Κώστας Αδαμόπουλος
Ο κ. Κώστας Αδαμόπουλος

Όπως ανέφερε ο κ. Αδαμόπουλος, «τα Λευκά Όρη είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σπηλαίων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, τουλάχιστον για την περιοχή που είναι γνωστή από τις γνωστές περιοχές γιατί μπορεί να υπάρχει και κάποια άλλη  την οποία δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει. Τα βαθύτερα σπήλαια της Ελλάδας βρίσκονται εδώ στα Λευκά Όρη και η ανακάλυψη πλέον των Στερνών, η συνέχιση μάλλον του σπηλαίου αυτού ανέδειξε ακόμα περισσότερο την σημασία της περιοχής από σπηλαιολογικής άποψης».
Ο ίδιος συνεχίζοντας επεσήμανε ότι « η Ελλάδα έχει χιλιάδες σπήλαια αλλά μόλις 15 από αυτά έχουν βάθος μεγαλύτερο από 400 μέτρα. Από αυτά τα 15 τα 6 βρίσκονται στα Λευκά Όρη» για να καταλήξει τονίζοντας « πως σε όλο τον κόσμο ο αριθμός των σπηλαίων αυτών που έχουν βάθος πάνω από 400 μέτρα υπολογίζονται γύρω στα 800».

 

Ο κ. Μάρκος Διγενής
Ο κ. Μάρκος Διγενής

Ο αντιπρόεδρος του Σπηλαιολογικού Ομίλου Κρήτης κ. Μάρκος Διγενής κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην εξερεύνηση των σπηλαίων της περιοχής από ξένους σπηλαιολόγους και στη συνέχεια από Έλληνες εστιάζοντας την εξερεύνηση του σπηλαίου Στερνών που στέφθηκε με πολύ επιτυχία ενώ αναφέρθηκε ταυτόχρονα και στο ενδιαφέρον των Ελλήνων σπηλαιολόγων να εξερευνήσουν μαζί με τα χερσαία και τα υποθαλάσσια σπήλαια της περιοχής.
«Τα Λευκά Όρη» είπε , « αποτελούν οροσειρά κορυφών που αποτελείται κυρίως από Ασβεστολιθικά πετρώματα με μέγιστη κορυφή τις Πάχνες που έχει υψόμετρο 2.453 m. Αποτελούνται από 54 κορυφές με ύψος μεγαλύτερο των 2.000m και τουλάχιστον 1.400 καταγεγραμμένα σπήλαια. Εμφανίζουν υψηλό ποσοστό διάβρωσης λόγω της χαμηλής σκληρότητας των ασβεστολίθων. Διαθέτουν σπήλαια κυρίως μορφής βαράθρων με ελάχιστη διακόσμηση από σπηλαιοθέματα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα