Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Εντυπωσιακή αύξηση στις αφίξεις εξωτερικού

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που αφορούν τις αφίξεις ξένων επισκεπτών στο αεροδρόμιο Χα- νίων, όπως διαπιστώνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αε- ροδρόμιο “Δασκαλογιάννης” από το Μ.Α.Ι.Χ. και το Πολυτεχνείο Κρήτης με τη συγχρηματοδότηση του Περιφερειακού Τaμείου Ανάπτυξης Κρήτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το αεροδρόμιο Χανίων την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 υποδέχθηκε 543.000 πολίτες καταγράφοντας αύξηση στις αφίξεις σε ποσοστό που “αγγίζει” το 10,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οπως αναφέρεται στην έρευνα αύξηση παρατηρείται σε όλες τις εθνικότητες που επισκέπτονται τη Δυτική Κρήτη, ωστόσο, «τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι Βρετανοί με ένα υψηλό ποσοστό αύξησης που φτάνει το 39%, κερδίζοντας την 3η θέση από τους Δανούς και πλησιάζοντας τους Νορβηγούς και Σουηδούς, με αποτέλεσμα να φιγουράρουν έπειτα από πολλά χρόνια, στις πρώτες θέσεις επί των συνολικών αφίξεων στο αεροδρόμιο Χανίων».

ΚΑΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Εντυπωσιακή αύξηση στις συνολικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών καταγράφεται και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου με το ποσοστό το α’ επτάμηνο να φτάνει το 11,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σύμφωνα με την έρευνα «η αύξηση οφείλεται στην άνοδο όλων των κύριων εθνικοτήτων που προτιμούν το αεροδρόμιο Ηρακλείου και κυρίως των Ρώσων τουριστών, που αυξάνουν τις αφίξεις τους κατά μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 32%».

Η ΚΡΗΤΗ ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ… ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 «η Κρήτη σημείωσε μια αύξηση αφίξεων αλλοδαπών τουριστών που καταφτάνουν στην περιφέρεια με charter κατά 11,1%».

Αυτό σημαίνει ότι η τουριστική κίνηση στην Κρήτη τους πρώτους επτά μήνες του 2016 είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τον μέσο όρο αύξησης σε πανελλαδικό επίπεδο, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), περιορίστηκε στο 6,4%.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του μικρού ποσοστού αύξησης έπαιξε η μεταναστευτική/ προσφυγική κρίση που επηρέασε αρνητικά τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και κυρίως σε Λέσβο, Σάμο και Κω που σημειώθηκαν μεγάλες μειώσεις κατά 63%, 30% και 16% αντίστοιχα.

 

Η έρευνα

Η έρευνα και ανάλυση υλοποιήθηκε από το Παρατηρητή- ριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και συντονίστηκε από το τμή- μα Οικονομίας & Διοίκησης του Μ.Α.Ι.Χ. σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και την Ενωση Ξενοδόχων Χανίων. Στο Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης, το οποίο λει- τουργεί εδώ και μια δεκαετία, συμμετέχει το Οικονομικό Επι- μελητήριο Δυτ. Κρήτης, το Επιμελητήριο Χανίων και ο Δή- μος Χανίων. Υπεύθυνοι για την έρευνα: • Δρ Γεώργιος Μπαουράκης (διευθυντής Μ.Α.Ι.Χ.) • Γεώργιος Αγγελάκης (ερευνητής Μ.Α.Ι.Χ.) • Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης (Πολυτεχνείο Κρή- της – Audencia Nantes School of Management) • Περικλής Δράκος (Ε.Δ.Ι.Π. Πανεπιστήμιο Κρήτης) • Επίκ. καθ. Γεώργιος Ατσαλάκης (Πολυτεχνείο Κρήτης)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα