Με τις καλύτερες εντυπώσεις έμειναν τόσο από τα μέρη που επισκέφθηκαν όσο και από τη φιλοξενία που αποκόμισαν οι μαθητές και οι καθηγητές από το Ελληνικό Λύκειο του Ντόρτμουντ κατά την επταήμερη παραμονή τους στην Κρήτη.
Mάλιστα, όπως λένε δεν εντόπισαν κάποια εμφανή σημάδια της κρίσης στο νησί, αντίθετα στη μεγαλούπολη που ζουν στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο ρεύμα οικονομικών μεταναστών από τη χώρα μας. Κάτι που φαίνεται καθαρά με τις εγγραφές Ελλήνων μαθητών στο σχολείο τους ακόμα και στα μέσα της σεζόν, ενώ και στα περισσότερα Νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής θα δεις ουκ ολίγους Ελληνες γιατρούς που πήραν τον δρόμο της ξενιτιάς την τελευταία 5ετία αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.
Από το ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο του Ντόρτμουντ της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας συνολικά 31 παιδιά από την Γ’ Λυκείου με 3 συνοδούς καθηγητές επέλεξαν για την ετήσια εκδρομή την Κρήτη πριν μπουν στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου καθώς υπάγονται σε ειδική κατηγορία για τα παιδιά μεταναστών που θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας.
ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
• Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την παραμονή σας και την επίσκεψή σας σε μία χώρα με κρίση;
Ανθή Ουρούμη: Οι δύο από τους 3 καθηγητές έχουμε επισκεφτεί ξανά την Κρήτη και κρίση είναι αλήθεια ότι δεν είδαμε εδώ. Τα παιδιά μάλιστα είναι ενθουσιασμένα και δεν βρήκαν κανένα ψεγάδι. Επισκεφθήκαμε την Κνωσό όπου είχαμε περιήγηση με ξεναγό, το αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Αρκάδι και τη Φορτέτζα στο Ρέθυμνο, την Τετάρτη το Θέρισο και την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και τη Μονή Γωνιάς στο Κολυμπάρι. Θα επισκεφθούμε ακόμα τη Μονή Χρυσοπηγής και τη Δημοτική Αγορά και θα αναχωρήσουμε την Κυριακή από τα Χανιά.
Βαγγέλης Κυριακός: Αυτό που τους εντυπωσίασε και μας είπαν όλα τα παιδιά ήταν η ευγένεια των ανθρώπων και η φιλοξενία στην πιο καθημερινή επαφή που είχαν. Από το περίπτερο, από το να πάρουν τον καφέ τους, νομίζω ότι αυτό ήταν το πιο σημαντικό, η ανθρώπινη συμπεριφορά των Κρητικών.
• Κάτι αρνητικό που εντοπίσατε;
Α.Ο.: Δεν βρήκαμε κάτι αρνητικό, τα παιδιά είναι σε σημείο που θέλουν να μείνουν εδώ, θα ήθελαν να παρατείνουν αν γίνεται ακόμα λίγο την παραμονή τους.
Β.Κ.: Επειδή έχω πρόσφατα τις εικόνες της Αθήνας, στα Χανιά βλέπεις ότι ο κόσμος είναι πιο χαλαρός, ακόμα και στις εκφράσεις του προσώπου του, ακόμα και όταν θα βγει να πιει έναν καφέ, να περπατήσει. Οι ρυθμοί της ζωής που είναι πιο έντονοι στην πρωτεύουσα ίσως να μεγεθύνουν τα προβλήματα, να τα κάνουν πιο έντονα, πιο μεγάλα. Ισως να οφείλετε αυτό και ότι στα Χανιά έχετε καλλιεργήσει περισσότερα δίκτυα αλληλεγγύης μεταξύ σας.
• Στο Ντόρτμουντ τώρα έχετε δει κάποια αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος από την Ελλάδα λόγω κρίσης;
Α.Ο.: Υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση. Φέτος είχαμε πάνω από 40 νέες εγγραφές στο σχολείο μας. Παιδιά που ήρθαν με τους γονείς τους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να επιλέξουν τη Γερμανία για ένα καλύτερο μέλλον.
Β.Κ.: Υπάρχει ένα νέο κύμα μετανάστευσης προς τη Γερμανία, οικονομικών μεταναστών καθώς αναζητούν εργασία κατά κύριο λόγο και αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία στα σχολεία.
• Και πλέον νομίζω δεν μιλάμε για ανειδίκευτους εργάτες όπως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά για επιστήμονες που δεν βλέπουν μέλλον στη Ελλάδα;
Α.Ο.: Πράγματι γιατροί έχουν έρθει πολλοί από την Ελλάδα να κάνουν ειδικότητα στη Γερμανία, δηλαδή σε κάθε Νοσοκομείο σε εμάς στη Ρηνανία, μπορείς να δεις 5 – 8 Ελληνες γιατρούς.
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Νίκος: Η πρώτη φορά μου στα Χανιά και μου άρεσαν πολύ τα μέρη, αλλά θα ήθελα να σταθώ στους ανθρώπους που μένουν εδώ. Γνωρίζουμε ότι οι κρητικοί φημίζονται για τη φιλοξενία τους και αυτή η σχολική εκδρομή με έπεισε για αυτό που ακούγεται και φημίζεται. Είναι φιλόξενοι άνθρωποι, ακόμα και στα μαγαζιά στο τέλος κερνάνε πάντα ρακή. Εκτός απ’ αυτό μπορείς να συζητήσεις μαζί τους, να κάνεις πλάκα, είναι συνεργάσιμοι, ευγενικοί και φιλόξενοι. Δεν είδα κάτι αρνητικό, μονάχα αυτό με τα υψόμετρα, ότι έπρεπε να ανέβεις κάποια βουνά με πολλές στροφές για να φθάσεις στον προορισμό σου!
Κώστας: Οι εντυπώσεις μου απ’ αυτή μου την επίσκεψή στην Κρήτη είναι πολύ καλές, ωραία τοπία, καθαρές θάλασσες. Παντού όμορφα, οι άνθρωποι εδώ είναι φιλόξενοι και ευγενικοί. Σε όποιο μέρος και να πήγαμε ήταν όλοι πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν, να βοηθήσουν, μας κέρασαν ρακή δεν έχω κανένα παράπονο.
Παρθένα: Αυτό που έχω να πω είναι ότι το νησί είναι ένα από τα ομορφότερα που υπάρχουν, είναι οι καλύτερες εμπειρίες που έχω ζήσει και σίγουρα θα ξαναέρθω με την πρώτη ευκαιρία στο μέλλον. Κάτι αρνητικό δεν βρήκα, ως Θεσσαλονικιά μονάχα τα… πιτόγυρα μου φάνηκαν λίγο περίεργα ειδικά με το γιαούρτι που βάζουν!
Ελένη: Μου άρεσε πολύ η Κρήτη και ιδιαίτερα τα Χανιά, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, αλλά θεωρώ ότι τα Χανιά έχουν ιδιαίτερη ομορφιά. Οι τόποι όμορφοι και οι άνθρωποι φιλόξενοι και ευγενικοί. Αρνητικό δεν έχω παρατηρήσει κάτι. Πραγματικά μου άρεσαν όλα…
Ενώ σε ερώτηση για το αν είδαν κάτι που να δείχνει την κρίση συμφωνούν ότι παρότι στη διαμονή τους δεν είδαν κάτι, αντίθετα στη Γερμανία με την αύξηση των μαθητών από την Ελλάδα ακόμα και στα μέσα της χρονιάς φαίνεται ότι ένα μεγάλο κομμάτι έχει επηρεαστεί. «’Ισως η Κρήτη, επειδή είναι λίγο απομονωμένη από την υπόλοιπη χώρα, να μην έχει επηρεαστεί τόσο πολύ» μας λένε.