Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025

Εντυπώσεις, σκέψεις, συναισθήματα και μαρτυρίες

Κύριε διευθυντά,
οργισμένη και ντροπιασμένη από την κατάντια του ελληνικού Κοινοβουλίου, από την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής, τις συνδιαλλαγές και τα παζαρέματα, που δεν έχουν προηγούμενο στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας -μόνο και μόνο για να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών- βρέθηκα χωρίς πολλή σκέψη την Κυριακή, αξημέρωτα ακόμη, στον Ηλεκτρικό για την Αθήνα. Προορισμός μου το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Με έκπληξη άκουσα να ανακοινώνεται κατά τη διαδρομή ότι μετά τις 10 το πρωί δε θα γίνονταν στάσεις στις πιο κοντινές προς το συλλαλητήριο αποστάσεις (Μοναστηράκι, Σύνταγμα, Ομόνοια). Δεν είναι καλό σημάδι αυτό! Θα ταλαιπωρηθεί αφάνταστα ο κόσμος, σκέφτηκα!
Θέλοντας να φρεσκάρω λίγο τις μνήμες και τις εικόνες μου από το Κλεινόν Αστυ, πέρασα στα γρήγορα από την Πανεπιστημίου, έμεινα λίγο έξω από την Ακαδημία Πλάτωνος και τ’ άλλα μεγαλειώδη ιδρύματα – κοσμήματα της χώρας μας και από εκεί πήρα το δρόμο για το Σύνταγμα, την ώρα ακριβώς που γινόταν αλλαγή φρουράς. Από εκεί ενστικτωδώς με μια πολύ μικρή σημαία στο χέρι βρέθηκα στη Μητρόπολη, όπως και πολλοί άλλοι διαδηλωτές. Και μετά γρήγορα πάλι πίσω στο Σύνταγμα, πριν τις 10. Ηθελα να είμαι κοντά στην εξέδρα, στην πρώτη γραμμή του συλλαλητηρίου. Πάντα με γοήτευε η ιδέα της συμμετοχής σ’ ένα μεγάλο συλλαλητήριο για την πατρίδα! Ηθελα να το ζήσω από κοντά!
Μετά τις 11, άρχισε να μαζεύεται αρκετός κόσμος και να δίνονται οι πρώτες πληροφορίες για τις συμμετοχές στο συλλαλητήριο. Εκπρόσωποι της ομογένειας από την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Αφρική βρίσκονταν εκεί και μίλησαν ή έστειλαν μηνύματα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Είδα ένα πρωτόγνωρο ξεσηκωμό του Ελληνισμού ανά την Υφήλιο, που δεν τον περίμενα. Λες και έχομε επανάσταση, σκέφτηκα! Υπήρχε αμέτρητο πλήθος, ενθουσιασμός, πάθος. Ηταν κάτι ασύλληπτο, κάτι μοναδικό που σε κάνει να νιώθεις ευλογημένος που είσαι Ελληνας.
Είναι αλήθεια πως τα συνθήματα όπως: “Η Μακεδονία είναι ελληνική”, “Ελλάς, Ελλάς Μακεδονία”, “Γερά, γερά στα χνάρια του Μελά” και “Αυτή η συμφωνία είναι προδοσία”, στην αρχή με στενοχώρησαν. Πρέπει να βροντοφωνάξομε, σκέφτηκα, το αυτονόητο, ότι δηλαδή η Μακεδονία είναι ελληνική; Δεν είναι δεδομένο αυτό; Δεν έχει δώσει τώρα και 2.500 χρόνια ο Ιστορικός των Περσικών πολέμων, ο Ηρόδοτος, ο πατέρας της Ιστορίας απάντηση σ’ αυτό; Ο Ηρόδοτος, λες και ήταν προφήτης για τα τεκταινόμενα στις μέρες μας, με τρόπο απλό και βαθυστόχαστο και με επιχειρήματα ατράνταχτα αποδεικνύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Μετά από προσωπική έρευνα, όπως λέει ο ίδιος, διαπιστώνει ότι οι Μακεδόνες είχαν τους ίδιους ακριβώς συνεκτικούς δεσμούς με τους άλλους Ελληνες. Ιδιο αίμα (οι Μακεδόνες βασιλείς κατάγονταν από το Αργος), ίδια γλώσσα, ίδια θρησκεία, κοινά προσκυνήματα, θυσίες και συνήθειες ίδιες και όμοιες με τους άλλους Ελληνες. Μάλιστα, ο Βασιλιάς τους Αλέξανδρος ο Α’ (495-450 π.Χ. περίπου) πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως Ελληνας και αυτός και νίκησε στο δρόμο. Ο ίδιος επίσης ο Αλέξανδρος ο Α’, στη διάρκεια των Περσικών πολέμων, διακηρύττει την ελληνικότητά του, προβάλλει την καταγωγή του και φαίνεται από τις κινήσεις και τα λόγια του να έχει συναίσθηση της προσωπικής του ευθύνης για το συμφέρον όλης της Ελλάδας. Ετσι τον βλέπομε αν και υποταγμένος στους Πέρσες -ασπίδα του Ελληνισμού αυτός πώς μπορούσε να αντισταθεί σε τόσο πλήθος- να μην διστάζει να περνά στο στρατόπεδο των Ελλήνων και να δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τις μελλοντικές κινήσεις και τη δράση του εχθρού (αλλά και για την εθνικότητά του). Βοηθά έτσι τους Ελληνες να προγραμματίσουν σωστά τις κινήσεις τους και ν’ αποφύγουν τον αιφνιδιασμό. Ζητά δε ως μοναδική αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσέφερε στους Ελληνες να τον βοηθήσουν να απελευθερωθεί και αυτός από τους Πέρσες, γιατί είναι Ελληνας.
Πέντε γενιές αργότερα, βέβαια, θα γεννηθεί ένας άλλος Αλέξανδρος, ο Μέγας. Οταν πια το Μακεδονικό κράτος έχει τόσο επεκταθεί και τόσο αναπτυχθεί που θα βρίσκεται στην πρωτοπορία των λαών και τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα τη Μακεδονική – Ελληνική μαζί με τους άλλους Ελληνες ως τη Βακτριανή την πήγε! Ως τους Ινδούς!
Ολα όσα μας λέει ο πατέρας της Ιστορίας, σε συνδυασμό με τα ευρήματα των ανασκαφών στην Πέλλα, στην Βεργίνα, στο Δίον
-με επιγραφές μόνο ελληνικές- πιστοποιούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας και παρέχουν ατράνταχτα επιχειρήματα κατά των παραχαρακτών της Ιστορίας.
Στις 2 περίπου, δεν έπεφτε καρφίτσα στο Σύνταγμα και στους γύρω δρόμους όπως μας πληροφορούσαν οι διοργανωτές που ενημερώνονταν από δικό τους drone. Μας πληροφόρησαν ακόμη ότι στις Αφίδνες παρεμποδίζονταν τα πούλμαν να συνεχίσουν ως το Κέντρο με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχε χώρος για πάρκινγκ. Οι ομιλίες των επικεφαλής του Παμμακεδονικού αγώνα, των ομογενών απ’ όλη την υφήλιο, των Αγιοριτών Μοναχών, της Αφροδίτης Μάνου, της αδελφής του Κατσίφα, το Μήνυμα του Μίκη, τα τραγούδια του Πέτρου Γαϊτάνου και τα συνθήματα που ακούγονταν στο ενδιάμεσο ο εθνικός ύμνος, το πάθος και ο ενθουσιασμός του πλήθους άλλαξαν τα συναισθήματά μου. Δέος, συγκίνηση, θαυμασμός, περηφάνια πλημμύρισαν την ψυχή μου και ευχαριστώ το Θεό που έζησα τη στιγμή!
Βέβαια, σε όλη τη διάρκεια του συλλαλητηρίου ακούγονταν δυνατά μπουμπουνητά, λες και γινόταν πόλεμος και σκούσαν βόμβες σε μικρή απόσταση από εμάς. Γίνονται επεισόδια, ρίχνουν χημικά, έλεγαν αυτοί που ήξεραν. Και όταν αργότερα ένα πολύ πυκνό σύννεφο καπνού απλώθηκε πάνω από τα κεφάλια μας -και ενώ το συλλαλητήριο έβαινε προς το τέλος του- κανείς δεν εγκατέλειπε τη θέση του αν και έβρεχε κιόλας. Οταν όμως πλέον η κατάσταση έγινε ασφυκτική, όταν νιώσαμε αφόρητη δυσφορία, όταν τα μάτια μας έτσουζαν και έκλαιγαν και το πρόσωπο καιγόταν στην κυριολεξία, κατηφορίσαμε προς την Ερμού που όντως ήταν ακόμη κατάμεστη καθώς και οι γύρω δρόμοι.
Ηταν εμφανές ότι εσκεμμένα προκλήθηκαν επεισόδια, για ν’ αμαυρωθεί το συλλαλητήριο και ότι εσκεμμένα έγινε ανεξέλεγκτη χρήση των χημικών, για να διαλυθεί η συγκέντρωση. Ετσι το βράδυ στις ειδήσεις, όπως και την επομένη δε θα δινόταν έμφαση στο πάθος και στο πλήθος, ούτε και στα μηνύματα και στην πολιτική σημασία αυτής της συγκέντρωσης. Δεν με ένοιαζε εκείνη την ώρα αν οι γνωστοί άγνωστοι μπαχαλάκηδες ήταν ακροδεξιοί (πράγμα που μου μοιάζει αντιφατικό) είτε ακροαριστεροί. Με νοιάζει όμως που πράγματι δεν προβλήθηκε από τα κανάλια τίποτα από αυτά που εγώ είδα και έζησα και ότι επιτεύχθηκε ο στόχος εκείνων που ήθελαν να μειωθεί η σημασία της συγκέντρωσης. Ο ήλιος πλέον έκλινε προς τη δύση του, όταν στραπατσαρισμένη, αφυδατωμένη μα πιο πεισμωμένη και δυνατή ανηφόρισα προς τη Ρωμαϊκή αγορά, την Πνύκα και την Ακρόπολη, για ν’ αποφορτισθώ συναισθηματικά και να μιλήσει ακόμη μια φορά στην ψυχή μου η δόξα και το μεγαλείο των προγόνων μου.
Γύρισα στο πλοίο όπου με βασάνιζαν και με βασανίζουν άπειρα ερωτηματικά. Γιατί να συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα μου; Γιατί θέλουν οι κυβερνώντες να ψηφιστεί βεβιασμένα, με συνοπτικές διαδικασίες η συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί, αφού ξέρουν ότι το 75% του λαού είναι αντίθετο στη συμφωνία αυτή, αποφασίζουν ερήμην του; Γιατί δεν κάνουν δημοψήφισμα τώρα; Ποια ανταλλάγματα έχει πάρει άραγε η κυβέρνηση από τη Μέρκελ και θέλει με τόσο πάθος να κάνει κάτι που θα είναι ολέθριο στο μέλλον για τη χώρα; Μήπως τη μη περικοπή των συντάξεων; Μήπως την έξοδο στις αγορές για δάνεια με φτηνό επιτόκιο; Τίποτα από αυτά δεν βάζει ο Ελληνας πάνω από την πατρίδα του. Αυτή θέλει να μην παραδώσει μικρότερη στα παιδιά του. Η πατρίδα ανήκει στους Ελληνες και καμιά κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να την ξεπουλά, γιατί δεν είναι ούτε ιδιοκτησία της, ούτε εμπόρευμά της.
Γιατί μας λένε παραπλανώντας μας ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες αλλαγές στο Σκοπιανό Σύνταγμα, τη στιγμή που τίποτα ακόμη δεν έχει αλλάξει σ’ αυτό και που όλα θα γίνουν μετά την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ; Και ποιος μας δίνει εγγυήσεις πως ό,τι λένε αυτοί οι σφετεριστές της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας θα το τηρήσουν και πως δεν θα επανατοποθετήσουν ονόματα και αγάλματα;
Τι είναι αυτή η ρηματική διακοίνωση για την οποία υπερηφανεύονται κάποιοι και γιατί γίνεται σε αυτή λόγος για “Μακεδονικό λαό” και “Μακεδονική γλώσσα;” Γιατί δεν λένε ευθέως ότι η γλώσσα τους είναι Σλαβική; Τι γελοιότητες είναι αυτές; Αυτό είναι το erga omnes και τα άλλα μούφαρα που μας σερβίρουν;
Ποια σχέση έχει ο λαός τους και η γλώσσα του με τη δική μας, για να μιλούν για Μακεδονικό λαό και Μακεδονική γλώσσα; Δεν γνωρίζουν άραγε ότι το όνομα και η γλώσσα αποτελούν την ειδοποιό διαφορά έθνους από άλλο έθνος και πως η Μακεδονική γλώσσα παραπέμπει κατευθείαν σε Ελληνική; Δεν εκχωρούμε με αυτόν και μόνο τον τρόπο στους Σκοπιανούς (Σλάβους, Αλβανούς και Τούρκους) ταυτότητα και γλώσσα;
Αφού δεν έχουν αλυτρωτικές διαθέσεις, γιατί πριν καλά καλά ψηφιστεί η συμφωνία από τους ίδιους μιλούσαν για Μακεδονία του Αιγαίου; Γιατί απαιτούν να διδάσκεται η Σλαβική γλώσσα στην Ελλάδα και γιατί όπως διάβασα στο διαδίκτυο, ήδη διδάσκεται στην Αριδαία; Γιατί στα διαβατήριά τους γράφουν απλά δημοκρατία της Μακεδονίας;
Γιατί υπάρχουν τόσοι πρόθυμοι βουλευτές που είναι έτοιμοι -περιφρονώντας τη λαϊκή βούληση- να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, ενημέρωσαν μήπως τους ψηφοφόρους τους κατά την προεκλογική περίοδο ότι είναι στις προθέσεις τους να κάνουν τέτοια ζημιά στη χώρα; Τι ανταλλάγματα πήραν; Μην ξεχνούν όμως πως η δίψα του κέρδους έφερε και τον “Εφιάλτη” ως τον Πέρση βασιλιά; Μήπως άραγε ζήλευσαν τη “δόξα του”; Σκέφτονται πως θα κουβαλούν ες αεί το ίδιο με αυτόν “παράσημο” γιατί η ιστορική δικαιοσύνη είναι αμείλικτη και θα τους τιμήσει κατά πώς τους αξίζει…
Γιατί τόσοι πρόθυμοι Κρητικοί για την ψήφιση της συμφωνίας; Η Κρήτη, τόπος ανδρείας και θυσίας και όχι προδοσίας, νιώθει ντροπιασμένη και ταπεινωμένη εξαιτίας σας. Πώς καταδέχεστε, μωρέ, και πώς αντέχετε να ακούγονται οι Σκοπιανοί (Σλάβοι, Αλβανοί και Τούρκοι) ως Μακεδονικός λαός και κράτος; Και η δική μας Μακεδονία ως τι θα ακούγεται; Δε θα τη σβήσετε από το χάρτη; Δε θα την αφανίσετε; Γιατί οι Τούρκοι των Σκοπίων ψήφισαν ΝΑΙ στη συμφωνία; Υπηρετούνται ή όχι τα συμφέροντα Αλβανών και Τούρκων που τώρα βρίσκονται και πάνω από το κεφάλι μας;
Γιατί χωρίς να πάρομε τίποτα, τα δώσαμε όλα στους Σκοπιανούς; Τι κώλυμα έχουν Αμερικανοί και Γερμανοί να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. με το όνομα π.χ. Σλαβική Δημοκρατία των Σκοπίων;
Γιατί σώνει και καλά να έχουν τα Σκόπια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό που να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία; Ποια είναι τα σκοτεινά σχέδιά τους; Ο ανταποκριτής Ιγνατίου μετέδωσε από την Αμερική ότι, αν ψηφιστεί η συμφωνία, ο πρόεδρος Τραμπ θα είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος, γιατί έτσι επιτυγχάνονται οι στρατηγικοί στόχοι της Αμερικής και κερδίζεται ο Ψυχρός πόλεμος στα Βαλκάνια.
Πού ξανακούστηκε ένα νεοσύστατο κράτος να παίρνει το ίδιο όνομα μιας γειτονικής πόλης – κράτος με ιστορία και πολιτισμό 2.500 ετών; Είδαμε, πάθαμε, μάθαμε τώρα! Καθόλου ο όρος Μακεδονία στη συμφωνία. Διαπραγματεύσεις από την αρχή.
Γιατί, κύριε Φίλη, είναι αλυτρωτισμός να λέμε ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική; Μήπως επιδιώξαμε απελευθέρωση υπόδουλων ομοεθνών μας με παράλληλη ανάκτηση εδαφών στα οποία ζουν; Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται τις διεθνείς συνθήκες. Είμαστε ειρηνικός λαός και θέλουμε καλές σχέσεις με όλους τους γειτόνους μας, αρκεί να μη μας προκαλούν και να μην θίγουν την εθνική φιλοτιμία και εθνική αξιοπρέπειά μας. Γιατί οι Αμερικάνοι, μάς λένε κυνικότατα ότι σε κάποιο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στο Αιγαίο να μην είμαστε σίγουροι ότι θα σταθούν δίπλα μας; Δεν μας δίδαξε τίποτα η τραγωδία της Κύπρου; Και ποιο νόημα έχει μία συμμαχία, όταν ο ένας σύμμαχος μπορεί να κάνει πόλεμο εναντίον άλλου και οι υπόλοιποι να παραμένουν απλοί θεατές;
Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες. Η κυβέρνηση να γνωρίζει ότι και αυτοί που δεν ψήφισαν, τη δέχτηκαν με ανακούφιση και ευχήθηκαν να τα καταφέρει καλύτερα από τους άλλους. Γι’ αυτό έδειξαν τόση ανοχή, τόση υπομονή! Ως εδώ! Οχι τώρα πλέον που φτάσατε να εκχωρείτε και τα εθνικά δίκαιά μας! Φύγετε τώρα πριν ψηφίσετε τη συμφωνία και μείνετε ως οι πιο ανίκανοι, επιπόλαιοι και ασήμαντοι πολιτικοί στην ιστορία της χώρας.
Η αντιπολίτευση και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να μπλοκάρουν με όποιο τρόπο μπορούν τη συμφωνία. Ακόμη και με παραιτήσεις. Είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν για την πατρίδα, για να σωθεί η Μακεδονία μας, η καρδιά της Ελλάδας. Αν όχι, δημοψήφισμα τώρα!

 

Ειρήνη Χαλεβελάκη
συνταξιούχος εκπαιδευτικός (φιλόλογος)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα