Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Εντολή της ΑΑΔΕ να ανασυρθούν έλεγχοι που δεν έχουν ολοκληρωθεί

Εντολή στον ελεγκτικό μηχανισμό να βγάλει από το συρτάρι υποθέσεις για τις οποίες έχει γίνει η απαραίτητη κοινοποίηση στον ελεγχόμενο και κινδυνεύουν να μπουν για τα καλά στο αρχείο δίνει τις επόμενες μέρες η φορολογική διοίκηση.

Όπως μεταδίδει το capital.gr, με το νέο πλαίσιο που προβλέπεται στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, οι έλεγχοι πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα 2 ετών (μαζί με τις παρατάσεις). Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος ορίζει ότι η διάρκεια του φορολογικού ελέγχου ορίζεται σε έως ένα έτος και μπορεί να παραταθεί άπαξ κατά έξι μήνες. Προϋπόθεση χορήγησης της παράτασης είναι η έναρξη της ελεγκτικής διαδικασίας εντός της αρχικής διάρκειας του φορολογικού ελέγχου. Περαιτέρω παράταση μέχρι έξι ακόμα μήνες είναι δυνατή σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που αιτιολογούνται ειδικώς.

Όπως τονίζεται στον νόμο, η διάρκεια του ελέγχου δεν αναστέλλει, ούτε επιμηκύνει τον χρόνο παραγραφής. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση θα μπαίνει στο αρχείο, και μόνο εάν προκύψουν νέα στοιχεία θα μπορούν οι ελεγκτές να ανοίξουν την υπόθεση.

Έτσι, λοιπόν, η φορολογική διοίκηση θα ζητήσει από τους ελεγκτές που έχουν υποθέσεις που φτάνουν στο όριο του έτους είτε να ζητήσουν παράταση είτε να τους ολοκληρώσουν. Βαρύτητα θα πρέπει να δώσουν σε σημαντικές υποθέσεις που μπορεί να υποκρύπτουν μεγάλη φοροδιαφυγή, προκειμένου να μη ζημιωθεί το Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι η αλλαγή στη νομοθεσία έγινε με στόχο να μη “φρακάρει” ο ελεγκτικός μηχανισμός με ελέγχους που είναι αδύνατο να ολοκληρώσει, αλλά και για μην είναι εγκλωβισμένες οι επιχειρήσεις από την ΑΑΔΕ, με τις υποθέσεις να λιμνάζουν στα συρτάρια των ελεγκτών.

Όπως προαναφέρθηκε, οι υποθέσεις σε καμία περίπτωση δεν θα παραγράφονται στη διετία. Η παραγραφή των υποθέσεων ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να ξεκινά από τα τρία χρόνια και να φτάνει έως και 15 έτη. Ωστόσο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εάν μια υπόθεση μπει στο αρχείο δύσκολα θα ξαναβγεί.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το χρονικό διάστημα όσον αφορά τη δυνατότητα του Δημοσίου να κοινοποιήσει φύλλο ελέγχου εξαρτάται από σειρά προϋποθέσεων που θέτει το φορολογικό σύστημα και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, εάν υπήρχαν πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία ή όχι, από πού λαμβάνονται τα στοιχεία αυτά, και συγκεκριμένα εάν είναι από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, ακόμα και εάν ο ελεγχόμενος έχει υποβάλει τις φορολογικές του δηλώσεις.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι τελευταίες αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης και του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας έχουν αποσαφηνίσει σε σημαντικό βαθμό τα δικαιώματα που έχουν οι Αρχές και οι φορολογούμενοι. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν γίνονται και λάθη.

Η νομοθεσία ορίζει ότι:

– Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί δήλωση στη φορολογία εισοδήματος, ισχύει 15ετής παραγραφή. Αυτό σημαίνει ότι η εφορία μπορεί να ελέγξει τις χρήσεις από το 2008 κι εφεξής.

– Εφόσον από συμπληρωματικά στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση των φορολογικών αρχών εξακριβώνεται ότι το εισόδημα του φορολογουμένου υπερβαίνει αυτό που είχε δηλωθεί, ισχύει 10ετής παραγραφή. Τα συμπληρωματικά στοιχεία μπορούν να προέρχονται, για παράδειγμα, από τράπεζες του εξωτερικού στις οποίες η φορολογική διοίκηση δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση.

– Πενταετής παραγραφή. Η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει κρίνει ότι τα στοιχεία για τα υπόλοιπα και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών στην ημεδαπή, ανεξαρτήτως αν αυτά στοιχειοθετούν την απόκτηση εισοδήματος, δεν αποτελούν “συμπληρωματικά στοιχεία” και, ως εκ τούτου, οι υποθέσεις παραγράφονται στην πενταετία. Και αυτό καθώς οι ελεγκτικές αρχές έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών. Η πενταετία μειώνεται στην τριετία για τις επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

– Εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή τα έντυπα και οι καταστάσεις που τη συνοδεύουν αποδεικνύονται ανακριβή, ισχύει επίσης η 10ετής παραγραφή.

Πότε επεκτείνεται ο έλεγχος στην πενταετία

Ενδεικτική είναι η απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Σύμφωνα με αυτήν, απορρίφθηκε προσφυγή φορολογούμενης η οποία ζήτησε την ακύρωση του ελέγχου και των προστίμων που της επιβλήθηκαν, επικαλούμενη την απόφαση του ΣτΕ για παραγραφή της υπόθεσής της, καθότι είχε παρέλθει το χρονικό διάστημα (πενταετία) που είχε δικαίωμα η φορολογική αρχή να την ελέγξει. Ωστόσο ο έλεγχος διαπίστωσε ότι για τις ελεγχόμενες χρήσεις η φορολογούμενη δεν είχε υποβάλει φορολογικές δηλώσεις, με αποτέλεσμα ο έλεγχος να επεκταθεί στη 15ετία. Στην εν λόγω φορολογούμενη διαπιστώθηκε προσαύξηση περιουσίας που δεν είχε δηλωθεί ποτέ στην Ελλάδα, και μάλιστα η ελεγχόμενη έβγαλε την περίοδο 2013 και 2014 τα ποσά αυτά στο εξωτερικό μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα, κατά τον έλεγχο της φορολογούμενης οι ελεγκτές εντόπισαν εμβάσματα ύψους 355.500 ευρώ κατά τα έτη 2012 και 2013 και, παρά το γεγονός ότι είχε παρέλθει η πενταετία που παραγράφονται οι φορολογικές υποθέσεις, της επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα 274.689 ευρώ.

Όπως τονίζεται στην έκθεση της ΔΕΔ, “επειδή η προσφεύγουσα δεν έχει υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τις διαχειριστικές χρήσεις 2012 και 2013 (οικ. έτη 2013 και 2014), το δικαίωμα του Δημοσίου να κοινοποιήσει φύλλα ελέγχου ή πράξεις καταλογισμού φόρου παραγράφεται μετά την πάροδο δεκαπέντε ετών από τη λήξη της προθεσμίας για την επίδοση της δήλωσης. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός της προσφεύγουσας περί “παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου προς επιβολή του φόρου, με την έκδοση και την κοινοποίηση της καταλογιστικής του φόρου πράξης” δεν ευσταθεί και απορρίπτεται, ως νόμω και ουσία αβάσιμος”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα