Αλλεπάλληλες συναντήσεις υπηρεσιών και φορέων σε Χανιά και Ηράκλειο
Αλλεπάλληλες συναντήσεις φορέων και υπηρεσιών πραγµατοποιήθηκαν πρόσφατα σε Ηράκλειο και Χανιά µε κεντρικό θέµα το πρόβληµα της ανίχνευσης απαγορευµένων φυτοφαρµάκων σε ελαιόλαδα.
Το πρόβληµα αυτό το οποίο υπήρχε και στα προηγούµενα χρόνια και είχε αναδειχθεί µε δειγµατοληψίες του ΣΕ∆ΗΚ, φαίνεται ότι τελευταία έχει διογκωθεί και εύλογα προκαλεί το ενδιαφέρον των ελαιοτριβείων αφού αυτά είναι οι άµεσοι αποδέκτες της παραλαβής, τελικής εµπορίας του προϊόντος.
Σύµφωνα µε την ανακοίνωση των φορέων που συναντήθηκαν στα Γραφεία της Περιφέρειας στο Ηράκλειο στις 31/5/24 στην οποία µετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Σταύρος Τζεδάκης, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείο υ Ν. Χανίων (Σ.Ι∆.Ε.Χ.), ο Σύνδεσµος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης (ΣΥΤΕΚ) και ο Σύνδεσµος Ελαιουργείων Ν. Ηρακλείου, βασικές αιτίες στις οποίες αποδίδεται το φαινόµενο είναι «οι αδυναµίες στην εφαρµογή του προγράµµατος κρατικής δακοκτονίας, ο ελλιπής κρατικός ελεγκτικός µηχανισµός, οι ελλείψεις εκπαίδευσης των εµπλεκόµενων και η αδυναµία πάταξης του παραεµπορίου απαγορευµένων φυτοφαρµάκων.
Προς αντιµετώπιση του προβλήµατος οι φορείς που συµµετείχαν κατέθεσαν σχετικό υπόµνηµα µε δέσµη προτάσεων οι οποίες περιλάµβαναν:
(α) Βελτίωση και ενίσχυση του προγράµµατος κρατικής δακοκτονίας ώστε να µην υπάρχει λόγος παρέµβασης των γεωργών
(β) Ελέγχους στην διάθεση και χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασµάτων
(γ) ∆ειγµατοληψίες στα δέντρα στο χωράφι αλλά και στο ψεκαστικό υγρό
(δ) Ελέγχους στα ελαιουργεία κατά την έκθλιψη του ελαιοκάρπου
(ε) Ελέγχους στα καταστήµατα εµπορίας γεωργικών φαρµάκων
(στ)Προγράµµατα ενηµέρωσης και εκπαίδευσης όλων των εµπλεκόµενων φορέων
Από την άλλη πλευρά ενηµερωτική συνάντηση διοργανώθηκε και στα Χανιά στις 13-6-2024 από τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Ελαιοτριβείων Χανίων (ΣΙ∆ΕΧ).
Κατά την συνάντηση αυτή, σύµφωνα µε ανακοίνωση του Συλλόγου, πάνω από 50 Ελαιουργεία και Συνεταιρισµοί του Νοµού συµµετείχαν στην υπογραφή Πρωτοκόλλου ∆ειγµατοληψίας που προβλέπει την λήψη δειγµάτων καρπού ή ελαιολάδου από τους παραγωγούς-πελάτες των ελαιουργείων προκειµένου να αποστέλλονται για ανάλυση υπολειµµάτων φυτοφαρµάκων.
Σε περίπτωση ανίχνευσης υπολειµµάτων µη εγκεκριµένων ή απαγορευµένων δραστικών ο παραγωγός θα ενηµερώνεται και θα καλείται άµεσα να παραλάβει την παρτίδα ενώ µπορεί υποστεί και οικονοµικές κυρώσεις. Σε περίπτωση ανίχνευσης µη εγκεκριµένων ή απαγορευµένων ουσιών σε δείγµατα φύλλων, καρπού ή ελαιολάδου τα πρόστιµα ανέρχονται µέχρι €30.000.
Ο Σ.Ι∆.Ε.Χ. µάλιστα ετοίµασε και ενηµερωτική αφίσα που καλεί όλους τους εµπλεκόµενους φορείς, παραγωγούς, ελαιουργεία, τυποποιητές να κάνουν χρήση της γραµµής καταγγελιών του ΕΣΥΦ 8001139100 σε περίπτωση υποψίας παράνοµης χρήση γεωργικών φαρµάκων στην καλλιέργεια της ελιάς.
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)