Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Έντονη ανησυχία για τον αμίαντο στο στρατόπεδο “Μαρκοπούλου”

Καταγγελίες κατοίκων – Καθησυχαστικός ο Δήμος Χανίων

» Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής Γιδαράκος

Προβληματισμούς αναφορικά με την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στην απομάκρυνση του αμιάντου από το στρατόπεδο Μαρκοπούλου αλλά και την έκθεση αμιάντου που έχει αποξηλωθεί χωρίς την απαραίτητη συσκευασία, διατυπώνει ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης από το Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων κ. Ευάγγελος Γιδαράκος.

Στον κ. Γιδαράκο τέθηκαν υπόψιν οι ανησυχίες κατοίκων της περιοχής που φωτογράφησαν κομμάτια αμίαντου να έχουν αποξηλωθεί χωρίς να έχουν συσκευαστεί αλλά και την εργασία του προσωπικού που σχετίζεται με την απομάκρυνση του υλικού.
Σχολιάζοντας το σχετικό φωτογραφικό υλικό ο κ. Γιδαράκος παρατήρησε ότι «αναδεικνύει την ελλιπή τήρηση κανόνων ασφαλείας από τους εργαζόμενους, καθώς διαπιστώνεται αφενός η απουσία χρήσης απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας και αφετέρου η λανθασμένη εφαρμογή των διαθέσιμων. Τέλος, φαίνεται εκτεθειμένο τμήμα του υλικού που έχει αποξηλωθεί, χωρίς την απαραίτητη συσκευασία».
Ο καθηγητής με αφορμή τις εργασίες που λαμβάνουν χώρα στο πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου στα Χανιά επισημαίνει για μια ακόμα φορά ότι «στο συγκεκριμένο πεδίο έχει διαπιστωθεί η παρουσία επικίνδυνων υλικών και πιο συγκεκριμένα αμιάντου. Το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητη τη λήψη και τήρηση πολύ αυστηρών κανόνων ασφαλείας για την προστασία της υγείας τόσο των εμπλεκόμενων εργαζομένων στις εργασίες απομάκρυνσης, όσο και των κατοίκων της περιοχής. Αυτή την περίοδο εκτελούνται εργασίες αποξήλωσης και απομάκρυνσης των πλακών αμιαντοτσιμέντου από τα υφιστάμενα κτήρια και αν ισχύουν όσα μου μεταφερθήκαν για τη διαδικασία που ακολουθείται κατά την εκτέλεση των εργασιών, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι θα πρέπει να είναι αυστηρά η προβλεπόμενη».

Σύμφωνα με τον κ. Γιδαράκο «η σωστή διαδικασία απομάκρυνσης υλικών που περιέχουν αμίαντο που πραγματοποιείται μόνο από αδειοδοτημένες εταιρείες για το σκοπό αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
• Στο πρώτο στάδιο οι εργαζόμενοι μεταφέρουν στο πεδίο όλο των απαραίτητο εξοπλισμό για την εκτέλεση των εργασιών περιορίζοντας τον χώρο εργασίας.
• Ακολουθεί η ενθυλάκωση των ινών αμιάντου με χρήση πιστοποιημένων υλικών για την αποφυγή της διασποράς τους και για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.
• Αποσυναρμολόγηση των πλακών αμιαντοτσιμέντου και συσκευασία τους με κατάλληλη στεγανοποιητική μεμβράνη.
• Εξάλειψη της σκόνης και των σωματιδίων αμιάντου που μπορεί να έχουν παραμείνει στον χώρο εργασίας.
• Μεταφορά στον εγκεκριμένο χώρο υγειονομικής ταφής όλου του υλικού που περιέχει αμίαντο.
Επισημαίνεται ότι ο αμίαντος αποτελεί υλικό με αποδεδειγμένη καρκινογόνο δράση και για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι που εμπλέκονται στις εργασίες πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και να κάνουν χρήση των ενδεδειγμένων μέσων ατομικής προστασίας».

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 16 ΜΑΪΟΥ

Την ίδια στιγμή πάντως οι δειγματοληψίες για τον προσδιορισμό της πυκνότητας των ινών στο αέρα έδειξαν τιμές κάτω του ορίου.
Οι δειγματοληψίες έγιναν στις 16 Μαΐου και στάλθηκαν σε εξειδικευμένη εταιρεία στην Αθήνα. Με φίλτρα αέρα σε 9 σημεία εντός του στρατοπέδου όπου βρίσκεται υλικό αμιάντου πάρθηκαν δείγματα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων αέρα που συλλέχθηκαν «δεν διαπιστώθηκε ρύπανση του αέρα από ίνες αμιάντου, δεδομένου ότι όλες οι τιμές ήταν κάτω του ορίου καθαρότητας που ορίζει η σχετική Ελληνική Νομοθεσία (όριο καθαρότητας αέρα χώρου από ίνες αμιάντου: 0.010 ίνες/cm3).
Ανάλογη είναι και η απάντηση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου που σε απαντητικό τους έγγραφο σε κατοίκους της περιοχής αναφέρονται στα αποτελέσματα της δειγματοληψίας της 16ης Μαΐου και ότι δεν διαπιστώθηκε ρύπανση.
Οι κάτοικοι ζητούν από τον Δήμο να τους γνωστοποιήσει την σκοπιμότητα των εργασιών που γίνονται μέσα στο στρατόπεδο (κατεδαφίσεις, κοπή δέντρων, ισοπέδωση εδάφους), να τους δοθεί αντίγραφο της μελέτης με βάση την οποία γίνονται οι εργασίες αυτές καθώς και οι σχετικές εγκρίσεις, να ενημερωθούν για τις ενέργειες που κάνει ο Δήμος για τα επικίνδυνα υλικά που υπάρχουν εντός του στρατοπέδου όπως ο αμίαντος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα