Σε εγρήγορση βρίσκεται η πόλη και το πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου, προκειμένου να φιλοξενήσει ξενόγλωσσο τμήμα τουριστικών σπουδών, με τη δυνατότητα εισόδου φοιτητών ακόμα και από το εξωτερικό.Η προσπάθεια για τη δημιουργία του τμήματος από πλευράς φορέων και εμπλεκομένων με το τουριστικό προϊόν στο Ρέθυμνο, ήταν και παραμένει μεγάλη, με αφορμή και την θεσμοθέτηση δύο νέων παρόμοιων τμημάτων στη Χίο και τον Πειραιά. Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου στο Ρέθυμνο η ίδρυση της σχολής κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι – συν τοις άλλοις – το τουριστικό προϊόν μετεξελίσσεται, δημιουργώντας την ανάγκη να πλαισιωθεί από ικανά στελέχη με στόχευση στο μέλλον.
«Αυτό το θέμα μας έχει απασχολήσει έντονα και έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες πλέον των οκτώ ετών. Μετ’ επιτάσεως και για προφανείς λόγους συνεχίζουμε να ζητάμε τη δημιουργία τμήματος στο Ρέθυμνο, δεδομένου ότι, αν η πόλη μας έχει το περιθώριο ανάπτυξης κάποιων τμημάτων στο πανεπιστήμιό της, αυτό αφορά και τον κλάδο του τουρισμού», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Μ. Τσακαλάκης. Σύμφωνα με αυτόν, η επίσημη πολιτεία έχει υποχρέωση να ακούσει τα καλέσματα των ξενοδόχων και των φορέων της Κρήτης και του Ρεθύμνου, και να οδηγήσει τις εξελίξεις στο να δημιουργηθεί το ξενόγλωσσο τμήμα στο Ρέθυμνο. «Άλλωστε, η λειτουργία του τμήματος θα αναδείξει το πανεπιστήμιο μας, την πόλη μας, το νησί μας και θα ενισχύσει και τον πυλώνα της οικονομίας μας που είναι ο τουρισμός, με πρώτους πρεσβευτές τους ίδιους τους φοιτητές που θα έρχονται εδώ να σπουδάσουν από το εξωτερικό», ανέφερε.
Τόσο από το Ρέθυμνο, όσο και από το Ηράκλειο, βουλευτές των νομών έχουν επιδείξει το τελευταίο διάστημα μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα και, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, από πλευράς υπουργείου υπάρχει η δέσμευση να έχει εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα μέχρι τον Ιούνιο.
Από πλευράς της, η αντιπεριφεριάρχης Μαίρη Λιονή, τόνισε ότι στο Ρέθυμνο, «πανεπιστημιακοί, αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια και φορείς του κλάδου του τουρισμού λειτουργούν από κοινού, δεδομένου ότι οι εξελίξεις τρέχουν επί του θέματος – και από πλευράς υπουργείου έχουν παρθεί οι αποφάσεις, έχει από καιρό σταλεί έγγραφο στο Πανεπιστήμιο ώστε να γνωμοδοτήσει για την ίδρυση του ξενόγλωσσου τμήματος και η σύγκλητος έχει αποφασίσει τη δημιουργία του στο Ρέθυμνο». «Το πανεπιστήμιο λοιπόν και εμείς, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Από πλευράς πανεπιστημίου, όπως μου έχει αναφερθεί, ο φάκελος μετά την κατάθεση του προεδρικού διατάγματος θα ετοιμασθεί γρήγορα, ώστε οι διαδικασίες δημιουργίας να κυλήσουν γρήγορα και ομαλά» ανέφερε η κ. Λιονή.
Από πλευράς του, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, σημείωσε πως «η νέα σχολή με τα ξενόγλωσσα τμήματα τουρισμού, θα υποδεχθεί μεταξύ άλλων και αλλοδαπούς φοιτητές, ακόμα και από χώρες εκτός Ε.Ε – και όλοι θα στεγαστούν στις υπάρχουσες υποδομές του νέου δημαρχείου, πρώην Ν. Φωκά, που βρίσκεται κοντά στο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ισορροπία των σχολών και να μην υπάρξει ανάγκη αναδιοργάνωσης ή μετακίνησης τους». «Ως δήμος θα σταθούμε δίπλα στο Πανεπιστήμιο και θα διευκολύνουμε όσο και όπου μπορούμε τη λειτουργία της νέας σχολής και των τμημάτων της» διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης.