Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και με προϋπολογισμό που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα περίπου 210 – 220 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προκηρυχθεί η πρόσκληση για τους Νέους Αγρότες, του ΠΑΑ 2014–20, ενώ για την άνοιξη του 2017 φαίνεται πως οδηγείται ο σχεδιασμός του ΥπΑΑΤ, για τα Σχέδια Βελτίωσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Στην περίπτωση του προγράμματος «Νέοι Αγρότες» όπως είπε ο προϊστάμενος Β1 της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΠΑΑ Ευθύμιος Τσιατούρας, προβλέπεται, εντός Οκτωβρίου, η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτημάτων.
Οι πληροφορίες της Agrenda πάντως αναφέρουν ότι ενδεχομένως το πλάνο να εκτροχιαστεί χρονικά, καθώς παραμένει, προς το παρόν, γρίφος το εάν και κατά πόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ανταποκριθούν έγκαιρα σε σχέση με το απαιτούμενο πληροφορικό σύστημα, που θα κληθεί να υποστηρίξει το μέτρο.
Σε κάθε περίπτωση στο υπουργείο, όπως επεσήμανε ο κ. Τσιατούρας από το βήμα της επετειακής εκδήλωσης για τη συμπλήρωση των 30 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Γεωπόνων Ιωαννίνων, στόχος είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν τελειώσει οι αιτήσεις και ακολούθως και η επεξεργασία τους, ώστε να ξεκινήσουν οι πληρωμές προς το τέλος Φεβρουαρίου του 2017.
«Υπολογίζουμε ότι θα υποβάλλουν αιτήματα όσοι και στην προκήρυξη του 2014, δηλαδή περίπου 12.000 άτομα», ανέφερε με δηλώσεις του στην Agrenda ο κ. Τσιατούρας και εκτίμησε πως τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί επαρκούν να καλύψουν το σύνολο των ενδιαφερόμενων. Στην περίπτωση, όμως, που προκύψει μεγαλύτερος αριθμός αιτημάτων, τότε το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με τη βοήθεια της βαθμολογίας που θα ισχύσει.
«Ως μέτρο θα είναι αυτή τη φορά πιο ελαφρύ, υπό την έννοια ότι θα το διακρίνει λιγότερη γραφειοκρατία και δεσμεύσεις, ενώ, εκτιμώ, πως με την πρόβλεψη για την αποδέσμευση του δικαιούχου στην πενταετία, θα είναι και πιο δίκαιο, αφού τα χρήματα που δίνει σε κάθε Νέο Αγρότη, κατά μέσο όρο 19.000 ευρώ, είναι λίγα για να δεσμεύσεις κάποιον για 10 χρόνια, όπως συνέβη με την προκήρυξη του 2014». Εδώ, βεβαίως, προκύπτει ένα ζήτημα ισονομίας ως προς την αντιμετώπιση της μιας και της άλλης γενιάς νέων αγροτών και μάλλον το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να δει και την περίπτωση των νέων αγροτών του 2014, ώστε να γίνει και εκεί ανάλογη προσαρμογή ως προς το χρόνο δέσμευσής τους. Στις άλλες σημαντικές διαφοροποιήσεις του προγράμματος είπε ότι στην ουσία οι υποψήφιοι για πρώτη φορά θα μπορούν να είναι έως 41 ετών και όχι 40, καθώς έχει δοθεί η σχετική οδηγία από την κοινότητα, ανεξάρτητα τί λέει ο κανονισμός, ότι οι στάβλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι εντός διετίας και ότι τα 13 από τα 45 μόρια της βαθμολογίας τα παίρνουν οι περιφέρειες.
Άνοιξη του 2017 τα Σχέδια Βελτίωσης
Για την άνοιξη του 2017 παραπέμπεται η ενεργοποίηση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στο επίπεδο των Σχεδίων Βελτίωσης. Ο βασικός λόγος για αυτή τη, διαφαινόμενη εξέλιξη, έχει να κάνει, κατά τον κ. Τσιατούρα, με την αντικειμενική δυσκολία του μηχανισμού να παρακολουθεί την πορεία τους, ταυτόχρονα με το πρόγραμμα Νέων Αγροτών.
Οι εκτιμώμενες επενδύσεις για τη νέα προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, τόνισε ο ίδιος, υπολογίζονται σε πάνω από 700 εκατ. ευρώ, με δημόσια δαπάνη 350 εκατ. ευρώ.
Από το μέτρο θα χρηματοδοτούνται και πάλι τα κτήρια και ο εξοπλισμός, ενώ για πρώτη φορά θα μπορεί να δοθεί έως το 10% του επενδυτικού σχεδίου για αγορά γης ή το 15% για απόκτηση σχολαζουσών εγκαταστάσεων, όπως για παράδειγμα ένας παρατημένος στάβλος, τον οποίο θέλει ο γεωργός να αγοράσει και να τον εκσυγχρονίσει. Η οικονομική στήριξη κι εδώ καταβάλλεται απολογιστικά, μετά την εξόφληση των τιμολογίων.
«Το μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης, όπως και αυτό των νέων γεωργών είναι πολύ σημαντικά και για αυτό υλοποιούνται διαχρονικά. Και τα δύο έχουν βοηθήσει πολλούς πατεράδες να κρατήσουν τα παιδιά τους εκεί και αυτά να πατήσουν στα πόδια τους και να μπορέσουν να παράξουν. Γιατί αν δεν υπήρχε, για παράδειγμα αυτό το τυράκι των 15-20.000 ευρώ για τους νέους αγρότες, αυτός ο νεαρός μπορεί να δούλευε σε κάποιο σούπερ μάρκετ και δεν ξέρω που αλλού», ανέφερε ο κ.Τσιατούρας.
Και τρίτος τρόπος για τις πληρωμές συνδεδεμένων
Σχέδιο κανονισμού, ο οποίος θα επιτρέπει στις χώρες μέλη να αποπληρώνουν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και με έναν τρίτο τρόπο, πέραν αυτών της ενδεικτικής τιμής και της διαίρεσης του προβλεπόμενου ποσού με τον συνολικό αριθμό των στρεμμάτων, επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είπε η προϊσταμένη της διεύθυνσης αγροτικής πολιτικής, διεθνών σχέσεων και προώθησης προϊόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Ευαγγελία Κουρέντα το σκεπτικό των κοινοτικών αρχών προβλέπει τη θέσπιση και μιας ενδιάμεσης τιμής, ως εναλλακτική λύση, εφόσον υφίσταται επαρκής και τεκμηριωμένη αιτιολόγηση για να υιοθετηθεί.
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γεώργιος Κέντρος, που παρουσίασε το πρόγραμμα πληρωμών του οργανισμού έως το τέλος του έτους, ο κ. Σωτήρης Χήρας, ως εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ, εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς, για θέματα χρηματοδοτήσεων στον αγροτικό τομέα, εκπρόσωπος του ΕΣΥΦ για την ανακύκλωση των πλαστικών φιαλών από τα προϊόντα φυτοπροστασίας και άλλοι.
ΠΗΓΗ: agronews.gr