Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Εντός της επόμενης εβδομάδας τα πρώτα εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό

Εντός της επόμενης εβδομάδας ενδέχεται να φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό, με τους κτηνοτρόφους να εμφανίζονται δυσαρεστημένοι σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το γεγονός ότι θα πρέπει να επωμιστούν οι ίδιοι το κόστος του εμβολίου, που θα τους επιτρέψει να σώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο.
Μάλιστα, οι επικεφαλής τόσο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων όσο και του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Καμπούρης και Τάκης Περβερέτος αντίστοιχα, έχουν επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή τους -και εγγράφως- ως προς το να πληρώσουν, από την τσέπη τους, οι κτηνοτρόφοι το κόστος του εμβολίου.
Υπενθυμίζεται ότι, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, προανήγγειλε την εισαγωγή εγκεκριμένων εμβολίων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, οροτύπου 4, διευκρινίζοντας ότι η εισαγωγή έχει επιτραπεί για ένα έτος και αφορά τα εξής εμβόλια: BLUEVAC 4, ZULVAC 4 και BTVPUR Alsap 4.
Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο, τα παραπάνω προϊόντα διαθέτουν πλήρη εθνική έγκριση κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έγκριση για επείγουσες περιπτώσεις και θα χρησιμοποιηθούν εθελοντικά από τους κτηνοτρόφους της χώρας, οι οποίοι θα καλύψουν μόνοι τους το κόστος αγοράς.
Το κόστος του εμβολίου ανά ζώο στον παραγωγό -είτε αφορά εμβόλιο δύο δόσεων είτε εμβόλιο μίας δόσης- σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών εισαγωγής, δεν αναμένεται να υπερβεί το 1,5 έως 1,7 ευρώ. Το εμβόλιο θα διατίθεται από νόμιμες πηγές διακίνησης (φαρμακαποθήκες, καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων) με κτηνιατρική συνταγή. Οι επαφές με δύο ισπανικές και μία γαλλική επιχείρηση, που θα εφοδιάσουν τη χώρα μας με αυτά τα εμβόλια, έχουν ολοκληρωθεί και μία εξ αυτών διαθέτει στοκ 3 εκατ. εμβόλια του ορότυπου 4, που έχει ανάγκη η χώρα μας.
Ο εμβολιασμός των ζώων θα γίνεται από τους κτηνιάτρους εκτροφής που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Εγκεκριμένων Κτηνιάτρων Εκτροφής, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας διαθέτει 7,5 εκατ. πρόβατα και 3,5 εκατ. γίδια.
Ο κτηνοτρόφος, για να πάρει τα εμβόλια, θα πρέπει να προσκομίζει το απαραίτητο μητρώο του ζωικού του κεφαλαίου, αλλά και το βιβλιάριο με το μητρώο φαρμακευτικής αγωγής των αιγοπροβάτων του.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης εξέφρασε την αντίθεσή του και για την εφαρμογή του Κτηνιάτρου Εκτροφής, λέγοντας χαρακτηριστικά: “να ενισχυθούν οι δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρα μας με το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται και ας πάψουν να εμπλέκουν συνεχώς ιδιώτες”.
Παράλληλα, ο κ. Καμπούρης, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση της επιτροπής για τα βοσκοτόπια και είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, εξέφρασε τον φόβο, ότι “και πάλι δεν θα είμαστε έτοιμοι με τα διαχειριστικά σχέδια για τα βοσκοτόπια μέχρι τις 15 Μαΐου, ενώ προανήγγειλε κινητοποιήσεις, εφόσον δεν γίνουν σωστά οι πληρωμές και εξακολουθήσουν να καταβάλλονται πετσοκομμένες”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα