Συνάντηση του Υφυπουργού Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Οικονόμου με τον Δήμαρχο Αποκορώνου κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη και τον κ. Παναγιώτη Αντωνόπουλο Δ/ντή του πολιτικού γραφείου της Βουλευτού Χανίων κ. Μπακογιάννη, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αποκορώνου «κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την χωροθέτηση του έργου: «Καταδυτικό πάρκο στη θαλάσσια περιοχή ‘Όρμος Μπρος Γιαλός’ Δ.Ε. Βάμου Δήμου Αποκορώνου Π.Ε. Χανίων». Ο δήμος Αποκορώνου έχει υποβάλλει σχετική αίτηση στη Διεύθυνση Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σε συνέχεια της από 26-03-2018 Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου. Ο κ. Κουκιανάκης αφού τόνισε την μεγάλη αναπτυξιακή σημασία του Καταδυτικού Πάρκου στον Αποκόρωνα, ζήτησε να ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα οριστικής εγκρίσεως της χωροθέτησης. Όπως σημείωσε, πρόκειται για το τελευταίο στάδιο εγκρίσεων, πριν την υποβολή του αιτήματος χρηματοδότησης και την δημοπράτηση του έργου.
Ο κ. Οικονόμου συμφώνησε πλήρως με την σημαντικότητα και την αναπτυξιακή διάσταση του έργου και διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία της έγκρισης χωροθέτησης θα έχει ολοκληρωθεί εντός μηνός Οκτωβρίου 2019
Επιπλέον ο δήμαρχος Αποκορώνου έθεσε στον κ. Υπουργό το ζήτημα της ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού του δήμου, καθώς οι υφιστάμενες χωρικές ρυθμίσεις (ΣΧΟΟΑΠ μόνο σε Δ.Ε. Αρμένων & Γεωργιουπολης, καθώς και Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου από το 1990), αφενός μεν δεν καλύπτουν ολόκληρη την έκταση του Δήμου Αποκορώνου και αφετέρου δε θέτουν σε πολλές περιπτώσεις δυσμενείς όρους και περιορισμούς δόμησης και χρήσεων γης, σε περιοχές μάλιστα για τις οποίες δεν δικαιολογείται (από περιβαλλοντική σκοπιά) η επιβολή αυστηρών περιορισμών. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τον αρχικό χρόνο έγκρισης των παραπάνω μελετών, προκύπτει η ανάγκη για αναθεώρηση και εμπλουτισμό, κατά περίπτωση, των επιτρεπόμενων χρήσεων γης με νέες, ούτως ώστε να συνάδουν και να εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία σήμερα η λύση είναι η εκπόνηση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (ΤΧΣ), η οποία θα συμπεριλάβει τις δημοτικές ενότητες στις οποίες δεν υπάρχουν χωροταξικές μελέτες, καθώς αλλά και την τροποποίηση υφιστάμενων χωρικών δεσμεύσεων. Για να προχωρήσει ο δήμος σε μια τέτοια αναπτυξιακή μελέτη, απαιτείται η εξασφάλιση μιας πολύ σημαντικής χρηματοδότησης και η εξεύρεση της υπηρεσίας που θα επιβλέψει την εκπόνηση της μελέτης.
Ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε για τον σχεδιασμό του Υπουργείου στο σημαντικό αυτό θέμα, που αφορά πολλούς δήμους σε ολόκληρη την χώρα και κινείται στην κατεύθυνση εξασφάλισης πόρων μέσω ΕΣΠΑ για την εκπόνηση σχετικών χωροταξικών μελετών από δήμους. Για το ζήτημα αυτό θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία του δήμου με το υπουργείο.
Ο κ Κουκιανάκης ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό και τους συνεργάτες του για την θετική ανταπόκρισή τους στα αιτήματα του δήμου»