Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

ENTSO-E: Ενδιαφέρον για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αφρικής μέσω Κρήτης

Επτά έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων ελληνικού ενδιαφέροντος, περιλαμβάνονται στη λίστα που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) ενόψει της κατάρτισης του νέου δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης για την περίοδο ως το 2030. Πρόκειται για έργα που προτείνονται από τις επιχειρήσεις που τα προωθούν και τα οποία έχουν περάσει από την πρώτη φάση αξιολόγησης του ENTSO-E. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση μελέτης για τις ανάγκες ανάπτυξης των δικτύων ως το 2040, όπως διαμορφώνονται με βάση την ευρωπαϊκή πολιτική προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η λίστα των έργων που θα περιληφθούν στο δεκαετές 2020 – 2030. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του ENTSO-E αναθεωρείται ανά διετία και στο προηγούμενο (του 2018) περιλαμβάνονταν ήδη ορισμένα από τα έργα ελληνικού ενδιαφέροντος που προτείνονται και για την επόμενη περίοδο.

Αναλυτικά, στο νέο κατάλογο των έργων ηλεκτρικών διασυνδέσεων περιλαμβάνονται συνολικά 174 έργα από τα οποία τα ελληνικού ενδιαφέροντος είναι:

-Δύο προτάσεις για διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Η πρώτη (Greece Africa PowerInterconnector) προβλέπει την πόντιση καλωδίου που θα συνδέει την περιοχή MERSA MATRUH με τον Αθερινόλακκο (Λασίθι) και προωθείται από την εταιρεία «Κυκλαδικά Μελτέμια» του ομίλου Eunice. Η δεύτερη ακολουθεί τη διαδρομή Ras Ghareb-Nile West- Wadi El Natroon- Acharnes και προτείνεται από την Elica του ομίλου Κοπελούζου.

-Η πρόταση για τη διασύνδεση Ελλάδας – Λυβύης (Λινοπεράματα – Τομπρούκ), που είχε περιληφθεί και στο δεκαετές του 2018 από την GREEN POWER 2020.

-Η «Κυκλαδικά Μελτέμια» προωθεί και το Southern Aegean Interconnector, που περιλαμβάνει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε 23 βραχονησίδες του Αιγαίου και τη διασύνδεσή τους με Κρήτη και Αττική με επίκεντρο τη νήσο Λέβιθα.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τις διασυνδέσεις της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου και Αττικής και τη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας (έργα του ΑΔΜΗΕ που είναι υπό κατασκευή) καθώς και τον EuroasiaInterconnector που έχει εν τω μεταξύ απενταχθεί από τη λίστα των έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI).

Οι επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας περιλαμβάνουν την αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία που προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ένα νέο έργο της Eunice για εγκατάσταση μπαταριών ιόντων λιθίου στην Πτολεμαίδα, ισχύος 250 μεγαβάτ. Και στις δύο περιπτώσεις ένας από τους βασικούς στόχους είναι η αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών καθώς η «πράσινη» ενέργεια θα μπορεί να αποθηκεύεται σε περιόδους χαμηλής ζήτησης ή / και υψηλής παραγωγής για να καταναλωθεί σε ώρες αιχμής.

Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ, το ελληνικό δεκαετές πρόγραμμα να περιλαμβάνει αναφορά στα έργα που εντάσσονται στο αντίστοιχο πρόγραμμα του ENTSO, ώστε να καταγράφονται τυχόν αντικρουόμενες απόψεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα