Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Εντυπωσιακά στοιχεία για την αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου

Tο εμβληματικό έργο της συντήρησης και της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, που ολοκληρώθηκε από ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου τον Μάρτιο του 2017, παρουσιάστηκε στα Χανιά, σε εσπερίδα με τίτλο “Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο”. Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”.


Για το εγχείρημα που έγινε πραγματικότητα μίλησε η Καθηγήτρια Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του έργου και Πρόεδρος Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, Αντωνία Μοροπούλου.
Η εσπερίδα διοργανώθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Τμήμα Δυτικής Κρήτης, το Τμήμα Χανίων της AHEPA Hellas “Crete Kydon”, υπο την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και  Αποκορώνου, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων.   Το παρών στην εκδήλωση έδωσε η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα ενώ χαιρετισμό εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη εκφώνησε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός.
H κα Μοροπούλου έκανε λόγο για ένα  μεγάλο έργο τονίζοντας πως «μπορέσαμε να ανταποκριθούμε σε μεγάλες τεχνικές προκλήσεις με μια πρότυπη μεθοδολογία την οποία η Ευρώπη σήμερα χρησιμοποιεί και την οποία προβάλλει η διεθνής επιστημονική και τεχνική κοινότητα. Χρησιμοποιήσαμε την τρισδιάστατη απεικόνιση για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε όλα τα δεδομένα τα αρχιτεκτονικά και ιστορικά του δομήματος και των υλικών σε ένα ενιαίο σύνολο, για να αποκαταστήσουμε το ιερό κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου στα Ιεροσόλυμα και να το παραδώσουμε έγκαιρα μέσα σε 8,5 μήνες με δομική ακεραιότητα, με αποκατεστημένες και συντηρημένες τις αξίες του με έναν τρόπο αειφόρο».
Η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα επεσήμανε πως η μελέτη και η αναστύλωση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου είναι ένα θέμα χριστιανικότητας, ορθοδοξίας αλλά και ελληνικότητας.  «Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην αποκατάσταση του έργου και ευεργετούν την Ελλάδα. Τιμούμε επίσης τη συνδρομή Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου που μέσα από τα έργα του αποδυκνεύει ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε τα ελληνικά πανεπιστήμια και να ενισχύουμε την εξωστρέφεια τους».
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος έκανε λόγο για ένα σύνθετο έργο που έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο από την τεχνικής πλευρά αλλά και γιατί έχει μια ιδιαίτερη πνευματική αξία το ίδιο το μνημείο. « Η εργασία της κ. Μοροπούλου δείχνει και κάτι άλλο που μας κάνει όλους υπερήφανους, ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο και οι έλληνες μηχανικοί έχουν τρομακτικές δυνατότητες και πρέπει όλη αυτή την εξωστρέφεια την οποία έδειξε η κα Μοροπούλου και το επιστημονικό επιτελείο της να το εκμεταλευτούμε γιατί πρόκειται για μια δουλειά που είχε παγκόσμιο αντίκτυπο».
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου  Δυτικής Κρήτης  Σπύρος Σοφιανός ανέφερε ότι το έργο υπερβαίνει τα τεχνικά δεδομένα που τίθενται σε δύσκολα μνημειακά έργα γιατί «πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας.
Ο πρώην κυβερνήτης της Περιφέρειας Ελλάδος της ΑΧΕΠΑ Γιώργος Πλοκαμάκης τόνισε ότι η κα Μοροπούλου και  η ομάδα της μελέτησε και υλοποίησε ένα  « τεράστιας εθνικής σημασίας θρησκευτικό έργο.  Η εθνική ταυτότητα κάθε λαού είναι η γλώσσα, η θρησκεία και τα ήθη, οι παραδόσεις. ‘Ενα κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας ταξιδεύει παντού ανά τον κόσμο […] και ευχαριστούμε την κα Μοροπούλου για την συμβολή της στα εθνικά αυτά θέματα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα