Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Εντυπωσιακές ψηφιακές δημιουργίες σε μαθητικό φεστιβάλ στα Χανιά

Εντυπωσιακές ψηφιακές δημιουργίες μαθητών παρουσιάστηκαν χθες και προχθές στον πολυχώρο: “Μίκης Θεοδωράκης” στο ενετικό λιμάνι των Χανίων.
Oι επισκέπτες στο 12ο Φεστιβάλ Μαθητικής Ψηφιακής Δημιουργίας είχαν την ευκαιρία να δουν συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και οδικής ασφάλειας, τρισδιάστατο θερμοκήπιο αλλά και οικολογικές τουαλέτες!
Οπως ανέφερε ο σύμβουλος εκπαίδευσης πληροφορικής, Γιώργος Γώγουλος το φεστιβάλ αποσκοπεί στο να αναδειχθεί η μαθητική δημιουργία, η έκφραση των μαθητων μέσα από ψηφιακές κατασκευές τους, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους.

1ο Πειραματικό Γυμνάσιο: Σύστημα πρόληψης τροχαίων

Στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων θέλησε να συμβάλλει ο όμιλος Τεχνολογίας «Πάντα και Παντού» του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων με σύστημα το οποίο κατασκεύασε και παρουσίασε.
Οπως μας λένε οι μαθητές και ο καθηγητής τεχνολογίας στο Πειραματικό Γυμνάσιο, Χρήστος Μποτωνάκης, το σύστημα αφορά σκοτεινό δρόμο στον οποίο ανάβουν φώτα όταν περνάει ένα όχημα το οποίο ανιχνεύουν αισθητήρες. Σε περίπτωση ππου το όχημα σταματήσει ή συμβεί ατύχημα, στέλνεται ειδοποίηση στην Τροχαία η οποία με live streaming μπορεί μέσω κάμερας να δει τι γίνεται στον δρόμο».
Ο κ. Μποτωνάκης αναφέρθηκε στη συμβολή και στήριξη των “Χανιώτικων νέων” στη δράση αυτή του σχολείου. Επίσης, οι μαθητές έφτιαξαν σχετικό βίντεο το οποίο προβλήθηκε κατά την παρουσίαση.

2ο και 3ο Γυμνάσιο Χανίων – 2ο δημοτικό Κουνουπιδιανών: Εφαρμογές με το Schoolspace

Εντυπωσιακές οι ψηφιακές δημιουργίες που παρουσίασαν το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Χανίων και το 2ο δημοτικό σχολείο Κουνουπιδιανών και οι οποίες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του SchoolSpace (δράση με συναντήσεις κάθε Σάββατο όπου οι μαθητές ασχολούννται με ηλεκτρονικά, ρομποτική, μικροελεγκτές και μικροεπεξεργαστές, προγραμματισμό, 3D printing κ.α.).
Οπως ανέφεραν ο καθηγητής Μανώλης Κιαγιάς και οι μαθητές, μεταξύ άλλων παρουσίασαν:
Κύκλωμα που δείχνει πως το ανθρώπινο σώμα είναι αγώγιμο, δηλαδή πώς περνάει (απειροελάχιστο) ρεύμα μέσα από τα χέρια μας, εξομοιωτή ζαριού, κύκλωμα με αισθητήρα θερμοκρασίας και υγρασίας και όταν η θερμοκρασία περάσει τους 23 βαθμούς, ανάβει ένα ανεμιστηράκι, επίδειξη κινητήρα, σύστημα μετατροπής του ρεύματος της μπαταρίας από συνεχές σε εναλασσόμενο, κ.α.

1ο Γυμνάσιο Ελ. Βενιζέλου: “Παιχνίδια με arduino”

Κατασκευές – “παιχνίδια με arduino” (arduino είναι δημοφιλής υπολογιστική πλατφόρμα, βασισμένη σε μια απλή μητρική πλακέτα με ενσωματωμένο μικροελεγκτή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία πρωτοτύπων συσκευών αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς).
παρουσίασαν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου. Οπως μας είπε ο γονέας στο σχολείο, Ανδρέας Μαρκαντωνάκης, ο οποίος συμμετείχε στις συναντήσεις, δημιούργησαν συναγερμό, μικρή ηλιακή κυψέλη και μικρό πληκτρολόγιο.

ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου: Τρισδιάστατο θερμοκήπιο

Τρισδιάστατο θερμοκήπιο παρουσίασε το ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου.
Οπως μας είπε ο υπεύθυνος του Τομέα Πληροφορικής του Εργαστηριακού Κέντρο Νομού Χανίων και εκπρόσωπος του ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου Μιχάλης Μενιουδάκης, «το 3d βασίζεται στο σχεδιασμό του θερμοκηπίου που έχουμε στο σχολείο μας σε συνεργασία με τον τομέα γεωπονίας».

1ο Γυμνάσιο Κισσάμου: “Εξυπνη” τουαλέτα

Έξυπνη οικολογική τουαλέτα παρουσίασε το 1ο Γυμνάσιο Κισσάμου. Οπως μας είπε ο καθηγητής Αλέξης Λεντάρης η τουαλέτα προσπαθεί να ανακυκλωσει το νερό του νιπτήρα για να χρησιμοποιηθεί στο καζανάκι αντί να παίρνει νερό από το δίκτυο.
Ο σύμβουλος εκπαίδευσης πληροφορικής, Γιώργος Γώγουλος μας είπε: «στόχος είναι η μαθητική δημιουργία, η έκφραση των μαθητων μέσα από ψηφιακές κατασκευές τους, μέσα από συνεργασίες με την καθοδήγηση των καθηγητών τους».

ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου: Εφαρμογή ψηφιακής τεχνολογίας

Εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας έφτιαξαν οι μαθητές της Β΄ Τάξης του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου με τη συμβολή των καθηγητριών Αγγελικής Ψαράκη και Μαρίας Λειβαδιωτάκη. Οπως μας είπε η κα Ψαράκη, «παρουσιάσαμε εργασία από το μάθημα φωτογραφίας και ψηφιακή επεξεργασίας εικόνας, στην ουσία μια εμπορική εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας. Τα παιδιά έχουν φωτογραφηθεί και έχουν μετατρέψει γνωστά έργα τέχνης και εξώφυλλα περιοδικών με τα πρόσωπά τους, παρουσιάζοντας πόσο κοντά είμαστε σε μια εικονική πραγματικότητα, σε μια νέα εποχή με τα εργαλεία που μας προσφέρει η τεχνολογία».

Τρεις δημιουργίες από το Αιγάλεω

Στο φεστιβάλ συμμετείχε και το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Αιγάλεω
το οποίο, όπως μας είπε η εκπαιδευτικός πληροφορικής Κατερίνα Τρανού, παρουσίασε τρεις δημιουργίες:
1. Μακέτα υπόγειας διάβασης αυτοκινήτων: όταν το σύστημα ανιχνεύει υπερχείληση νερού, να πλημμυρίζει δηλαδή η υπόγεια διάβαση, κλείνει η μπάρα πρόσβασης της οδού ώστε να αποφευχθούν προβλήματα.
2. Εργο που αφορά την προσβασιμότητα στο σχολείο με ψηφιακούς χάρτες και πληροφορίες που χρειάζεται ένας άνθρωπος με αμαξίδιο για το τι εμπόδια συναντάει στο σχολείο μέχρι τις κοντινές στάσεις του λεωφορείου και του μετρό στο Αιγάλεω.
3. Ιστοσελίδα με πληροφορίες ψηφιακής ενέργειας, δηλαδή «πως θα κάνουμε εξοικονόμηση σε data ώστε να έχουμε βιωσιμότητα στον πλανήτη».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα